Skepsisbloggen: Kritisk undersøkelse av det uforklarlige, det utrolige og det marginale.

Skulle kjøpe meg ny bil!

Av Christopher D. Norderhaug

For en stund siden bestemte jeg meg for å kjøpe meg en ny bil. De fleste Google-søk anbefalte meg å kjøpe en bil som etter sigende var helt fantastisk. Bilen var en slags hybrid. Den var ikke slik som hybridbiler ellers, den lettet ved hjelp av helt ny teknologi. Havnet jeg i kø, kunne jeg trykke på en knapp, og da løftet bilen seg opp, så jeg kunne sveve over køen.

Vis hele bloggposten »

Høye doser D-vitamin for å forebygge brystkreft? Neida.

 

Litt mytebusting og en repost fra Facebook i anledning rosa oktober:

Det spres med jevne mellomrom kjedemeldinger på Facebook hvor (som oftest) kvinner oppfordres til å poste et hjerte i statusen sin i solidaritet med bryskreftrammede, og for å spre bevissthet rundt brystkreft. Om noen spør hva statusen betyr, skal den som postet den ikke svare.

Hvordan man sprer bevissthet om noe ved å ikke si noe eller å snakke i gåter, er vi ærlig talt litt usikre på. Det er det mange andre som er også. Heldigvis er det mange som reagerer på kjedemeldingene med å dele oppfordringer til å heller donere penger til Kreftforeningen o.l. Tidvis blir det desverre også delt en status med svært villedende informasjon ang kosttilskudd:

«I stedet for å sende kjedebrev om å poste et ❤️ synes jeg man skal spre informasjon om forebygging av brystkreft ved å fortelle at ca. 70 % av brystkrefttilfeller kan forhindres med et høyt D-vitamininntak. Forskning fra GrassrootsHealth viser at dersom kvinner har et D-vitaminnivå på ca. 150 nmol/l blir det 70% færre brystkrefttilfeller. For mange betyr det et inntak av 125 mikrogram D- vitamin hver dag hele året (=5.000 IU D-vitamin) i form av kosttilskudd. Man får ikke det fra mat. Jeg synes at man skal spre den informasjonen slik at kvinner har mulighet til å hjelpe seg selv. Brystkreftforeningen sier ikke noe om det….»

 

DETTE STEMMER IKKE.
For det første: Grassrootshealth er ikke en seriøs, forskningsbasert institusjon. Når det henvises til forskningsresultater fra  én institusjon, kan det kan være lurt å sjekke om disse og påfølgende råd går overens med annen forskning. Og det gjør det ikke. Det er slett ikke påvist en sikker sammenheng mellom høyt inntak av D-vitamin og redusert risiko for brystkreft, og definitivt ikke i den grad som beskrives i innlegget.

WHO: Vitamin D and Cancer

Should vitamin D supplements be recommended to prevent chronic diseases?

D-vitamin forhindrer ikke brystkreft

Et så stort inntak som anbefales her er dessuten godt over det som anses som trygt. D-vitamin er fettløselig og lagres i kroppen, og et høyt inntak over tid kan være skadelig. Anbefalt daglig inntak for voksne er 400 IE/IU (10 mikrogram). Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har vurdert at det øvre tolerable inntaksnivået til D-vitamin er 4000 IE/UE, (100 mikrogram), per dag for voksne. Overdose av D-vitamin kan føre til hyperkalsemi (dvs. for høye kalsiumverdier i blodet), noe som igjen gir symptomer som trøtthet/slapphet, dehydrering, kvalme, forstoppelse/diaré, hjertearytmier m.m.

VKM har satt sine grenser ut fra et føre var-prinsipp, så for å komme over et faktisk skadelig nivå må det nok mer til enn det som anbefales i posten. Likevel: hvis man vurderer de potensielle fordelene (sannsynligvis ingen) opp ulempene (bortkastede penger og i verste fall noen ganske kjipe bivirkninger), virker det uten tvil mest fornuftig å holde seg til anbefalt inntak. Og å ikke stole for mye på kjedemeldinger på sosiale medier.

 

Lyst til å gjøre noe som faktisk fungerer bedre enn kjedemeldinger og kosttilskudd?
Støtt Brystkreftforeningen
Støtt Kreftforeningen

«Det gikk jo bra med oss»


(klikk på bildet for stor versjon. Last gjerne ned og del, helst med link til denne bloggposten)

 

«Vi satt i baksetet uten bilbelte, men det gikk jo bra med oss»
«Alle mine barn sov på magen, og de overlevde»
«Vi lekte alene hele dagen, og det gikk fint»

Men gjorde det nå egentlig det?

Vis hele bloggposten »

Konspirasjonstro og behovet for å være spesiell

For ikke lenge siden ble det publisert en fin liten undersøkelse som viste at

a small part in motivating the endorsement of such seemingly irrational beliefs is the desire to stick out from the crowd, the need for uniqueness.

Ingen overraskelse der: vi har antatt det ut fra andre teorier lenge, og jeg har sagt det samme i foredrag i 20 år.

Dessverre har visst noen fått det for seg at det er hele forklaringen på hvorfor folk tror på konspirasjonsteorier. (Kanskje med utgangspunkt i tittelendenne artikkelen.) Det er, som vi ser av artikkelens «a small part» og som gamle lesere her vil vite godt, ikke spesielt nær sannheten.

Vi skal ikke være langdryge, men for å bøte på den typen misforståelser kan vi i det minste liste opp noen av alle de andre – av og til beslektede – faktorene som er såkalte «antecedents» til konspirasjonstenkning.

Vis hele bloggposten »

Parabenforvirring

Dette er en kommentar på en test av solkrem som Forbrukerrådet publiserte for et par uker siden. Testen kan leses her:

https://www.forbrukerradet.no/test/no-testkategori/solkremtesten-2017/

Hva forbrukerrådet mener om testen og hva de mener bør gjøres kan leses her: https://www.forbrukerradet.no/siste-nytt/forbrukerradet-skuffet-over-resultatene-i-ny-solkremtest


Forbrukerrådet og Skepsis har vanligvis en felles misjon om å opplyse folket om å gjøre riktige valg, stort sett på hver vår front, av og til med øye for samme problematikk. Denne gangen er vi svært uenige.

Forbrukerrådet sier selv at de har ropt varsko om parabener i mange år. Det er helt riktig. De har ropt varsko, og de har fått kritikk for sine påstander i flere år. Samtidig som fokuset på solkremenes faktiske egenskaper uteblir hvert eneste år. Forbrukerrådets «varsko» begynner å nærme seg direkte farlig, da dette skaper unødvendig usikkerhet rundt solbeskyttelse.

Av: Christopher Norderhaug

Vis hele bloggposten »

Russisk media og konspirasjonsteorier

Ilya Yablokov er en av mine mange utmerkede yngre kolleger i COMPACT-nettverket. Mens noen av oss venter utålmodig på at han får ferdig bokversjonen av avhandlingen sin, kan alle høre hva han har å si om russisk media og konspirasjonsteorier hos Conspiracy and Democracy-prosjektet.

«Den takknemlige terroristen» – et moderne sagn i ny tapning?

I den nye «terrorens tid» er det helt naturlig at det utvikles moderne sagn som varsler terrorhandlinger. Spekulasjoner spinner frykt, og frykten vever kontrollerende varsler, uavhengig av om de er kontrollert for pålitelighet.

Som i (blant annet?) Oslo akkurat nå. Vis hele bloggposten »

Hva virker mot konspirasjonstenkning?

Konspirasjonstenkning kan gjøre skade. Det kan også være nyttig, gjerne for andre enn dem som tror riktignok, men som jeg har sagt ved en del anledninger hverken ønsker eller kan vi fjerne all mistenksomhet om menneskelig sammensvergelse. Det vi derimot til en viss grad kan, er å redusere mengden av dårlig begrunnet konspirasjonstenkning. Og det bør vi sikte mot, der konspirasjonstenkningen medfører skade.

Nå er konspirasjonsteorier først og fremst et sosialt fenomen. De er levende bare i den grad de brukes aktivt i sosiale nettverk, og de trives også best i sosiale inngrupper, både som markør for inngruppe-medlemskap og som «våpen» i opposisjon mot andre grupper.

På tross av dette er det meste vi finner av direkte forskning på tiltak mot konspirasjonsteorier knyttet til tenkning og hos individ. (Det finnes en mengde relevant forskning på tiltak rettet mot f.eks. kommunikasjon i og med sosiale grupper, men konspirasjonsteorier står ikke i fokus. Jeg kommer til å skrive mer om det – et eller annet sted – senere.)

Hva vi vet om hvilke slike tiltak som virker, hvor godt og for hvem, kan oppsummeres veldig kort: fint lite. Men vi har noen funn å gå ut fra, og jeg skal oppsummere litt fra dem under. Vis hele bloggposten »

Ikke-panikken rundt War of the Worlds

Det finnes sikkert tusen fortellinger om mediedrevne panikker som, et eller annet sted i fortellingen, tar opp Orson Welles og radiosendingen av «War of the Worlds» i 1938.

Enkelt sagt forteller den at et kjent hørespill utløste massepanikk da det fortalte om en invasjon fra Mars, fortalt som om det var en live nyhetssending.

Senest i dag, i en noe dempet og ellers helt fin sak, skriver NTNU-kollega Ivar Sørensen i Adressa (betalingsmur) sin egen vri: Vis hele bloggposten »

Mirakelmaskiner som ikke virker, del 10^3

Vi har hatt en gammel greie her på bloggen med mirakeldingser. De lover tøv og leverer nada på en måte som illustrerer at overtro kan være overbevisende teknologi-orientert.

I denne genren er «strålingsbeskyttere» et populært fenomen. De koster som regel nesten ingen ting å lage, selges for en overbevisende sum, og beskytter primært mot noe du ikke trenger beskyttes mot. Siste Consumer Health Digest forteller ikke overraskende at en (enda) en test av et slikt «apparat» gjør som ventet:

“Radiation harmonizer» flunks test

CHOICE testing of the Geoclense Home and Workplace Harmonizer has found that it does not work as claimed. The device is a block of green plastic resin with a plug molded into the back. Orgone Effects Australia claims that when its $165 device is plugged in, it will neutralize harmful effects of radio and electromagnetic frequencies from sources such as Wi-Fi, mobile phone towers, your home’s smart meter, your neighbor’s television, «noxious resonance from mold and fungus,» and even «human-generated bioplasmic radiation» such as «imprints» from emotional stresses and «psychic attacks.» The tests found that the device drew no power when plugged in, had no effect on nearby magnetic fields, and failed to detect other measurable effects that the marketers touted. [Good vibes guaranteed? CHOICE, March 6, 2017]

Informasjonsstrømmen – tre problem, tre tiltak

I forbindelse med gårsdagens March for Science holdt kollega Joe Uscinski et lite foredrag om egen forskning, hva den sier om noen generelle problem og litt om hva vi kan gjøre.

Pizzagate og den luciferiske agenda

Kollega (og medredaktør på et bokprosjekt om konspirasjonsteori og religion) David Robertson er en produktiv og dyktig ung mann. Og i motsetning til undertegnede bringer han fortsatt konspirasjonsteori som tema til religionsvitenskapelige fagfeller. Her er han på den nylig avholdte konferansen om vold og millenaristiske bevegelser, med et paper om «Pizzagate and the Luciferian Agenda»:

Aspartam-myter

Aspartam

Aspartam er et av de søtningstoffene som er gjenstand for flest myter om skadelighet, og påstander om hvor unormalt det er.

Siden stoffet ble oppdaget av James M. Schlatter i 1965 har det siden blitt en av de mest brukte kunstige søtningstoffene i markedet. Aspartam har vært gjennom grundig testing siden oppdagelsen og har gått runder hos flere forskning og kontroll instanser. Mengden som skal til for at inntak av Aspartam skal være skadelig går langt utover det som kan klassifiseres som normalt inntak.

Bildet viser hva kroppen gjør med Aspartamet fra 0,5 l brus. I magesekken brytes det ned til metanol, fenylalanin og asparginsyre. Bildet viser også andre «naturlige» matvarer som gir den samme mengden av de valgte stoffene.

Kilder og videre lesning:

http://nutritiondata.self.com/

http://sciencebasedmedicine.org/are-artificial-sweeteners-safe/

http://science.howstuffworks.com/innovation/edible-innovations/question5361.htm

https://whatdoesthesciencesay.wordpress.com/2010/06/13/aspartame-and-formaldehyde/

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157508000574

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1530-0277.1997.tb03862.x/epdf

https://www.tostepharmd.net/pharm/herbs/aspartame.html

Sladder – et litt annet perspektiv

Sladder har et dårlig rykte. La meg både nyansere og støtte det litt, mens jeg snakker litt kort om hvorfor og hvordan det kan fungere som en kanal for konspirasjonsteorier.

Konspirasjonsteori og konspitenkning

I går var jeg på Litteraturhuset i Oslo og snakket. Fryktelig mange var interessert (kan det ha med Trump å gjøre?), såpass mange at selv med tre saler var det en del som ikke slapp inn.

Jeg er ikke helt sikker på hva de eventuelt gikk glipp av, men den som har tålmodighet kan jo lytte seg gjennom en litt kjedeligere versjon som er enda litt lengre: