Skepsisbloggen: Kritisk undersøkelse av det uforklarlige, det utrolige og det marginale.

Hjernevask & Harald Eias førtiårskrise

For å ta det én gang for alle: Forholdet mellom arv og miljø er

AE395AB4-E36B-41CD-B33A-A0F9F722D2BC.jpg

Det betyr at arv og miljø interreagerer, holder man miljøet konstant får arv alt å si, og omvendt. I de aller fleste sammenhenger er det ei vekselvirkning og vanskelig å skille. Det er også slik at arv/miljøproblematikk er uinteressant i de fleste sammenhenger fordi det vi i praksis er ute etter, er å endre atferd. Vi snakker om det vi ønsker å gjøre noe med, og hvor vanskelig et trekk er å endre har ingen sammenheng med hvor arvelig det er.

Jeg har skrevet om programmet til Eia annetsteds hen og vil ikke gjenta for mye her. Men det virker som kjønnsforskerne sliter nå. Eller hva kan man kalle det når de bruker Eias førtiårskrise som moment i diskusjonen?

Men her er den som får meg til å steile, gjentatt:

Jørgen Lorentzen mener arv kan utelukkes i forklaringen. Når kvinner søker seg til omsorgsyrker er det fordi de blir oppmuntret til det av sitt miljø. Og fordi vi har så høy yrkesdeltakelse her i landet, blir det mange kvinner i slike yrker.

Hvorfor blir de oppmuntret til det av sitt miljø?

Kan det ha noe med å at det er biologiske føringer bak hvordan miljøet skapes?

For å ta et ekstemt eksempel fra naturvitenskapen: De første behavioristene (Thorndike, Pavlov, Skinner) var opprinnelig svært opptatt av biologi, og mente at biologi var forklaringa på det hele. Skinner hevdet til sin død at psykologi ville være overflødig når vi visste alt om hvordan biologi reagerer med miljø. Men dengang – vi snakker mellomkrigstida – visste vi nesten ingenting om hjernen og om sentralnervesystemet. Behavioristenes prosjekt ble å kartlegge sammenhengen mellom organisme og omgivelser uten å ta hensyn til fysiologi. Forskjeller av betydning som skyldes fysiologi ville jo avdekkes likevel. Så fikk det bli opptil fysiologene å finne ei fysiologisk forklaring på observerte forskjeller.

Det er altså fullt lovlig å si at for meg som forsker er biologi ikke interessant som eget felt, siden de forskjellene som skyldes biologi og som har betydning vil vises i de empiriske studiene likevel. Men jeg hører ikke akkurat noe som ligner på dette fra Cathrine Egeland, nei …

 • TV-serien og aktørenes innsats (eller mangel på sådan) diskuteres nå i forumet:

  http://skepsis.no/forum/index.php/topic,660

  Vi tar gjerne imot flere debattanter. • Kjønsforsking har vel for lenge sidan blitt avsløyrd som eit politisk og dogmatisk prosjekt? Det er alle kjønsforskarane på mitt institutt som gjer at eg må ha våpen på kontoret iallefall. Dei vil ha ballane mine på glas. • Dagen derpå-reportasje med mye innhold og gode pekere:

  http://nrk.no/nyheter/kultur/1.7019021

  Haglstorm av kommentarer etter Eias «Hjernevask».
  Kjønn, arv og miljø – satt under lupen av «Hjernevask» med Harald Eia – ble sett av 590 000 mennesker i går kveld. Etter sending mente mange at kjønnsforskerne stod avkledd tilbake.

  Stort sett er kommentarene omtrent som denne, så vidt jeg kan bedømme:

  http://vindheim.wordpress.com/2010/03/02/hjernevasket-kj%C3%B8nnsdebatt/

  TV-programmet Hjernevask var mere interessant enn jeg hadde forventet. Og de norske kjønnsforskerne var verre enn jeg hadde trodd de kunne være. • Jeg kan ikke annet enn å si at dette er uskeptisk. Ikke å ikke utelukke arv fra enhver sosiologisk teori, men å delta i denne åpenbart ikke-vitenskapelige bevegelsen for anti-feminisme. Det minner litt om kunstig intelligens-slagene, og reduksjonismen man der har sett blomstre og dø ut et par ganger. Det er overforenkling. • Høh? • På tide at folk uten doktorgrad begynner å holde kjeft. Det inkluderer Harald Eia. Og meg. Journalister, komikere og folk flest har ingenting i samfunnsdebatten å gjøre. • Jeg synes det er vel strengt å ekskludere de som har hovedfag, men i prinsippet er jeg enig. • Joachim skrev:
  «Jeg kan ikke annet enn å si at dette er uskeptisk. Ikke å ikke utelukke arv fra enhver sosiologisk teori, men å delta i denne åpenbart ikke-vitenskapelige bevegelsen for anti-feminisme. Det minner litt om kunstig intelligens-slagene, og reduksjonismen man der har sett blomstre og dø ut et par ganger. Det er overforenkling.»

  Hvis det er en åpenbar anti-feministisk bevegelse regner jeg med at forskningen lett plukkes i fra hverandre. Og jeg håper at Lorentzen under den prosessen går noe mer inn i substansen enn å avvise alt som resultatene til spekulative, amerikanske (grøss og gru!) forskere. Men dét skal mannen ha, spekulativ er han ikke. Lorentzen har tydeligvis bestemt seg for svaret og har ikke interesse for nye hypoteser.

  Dette handler ikke om reduksjonisme. Ikke hvis det med det er forstått at alt skal reduseres til biologi. Det handler tvert imot om mer fyldestgjørende, komplekse forklaringer av virkeligheten. Ingen utelukker at miljø også er en viktig faktor.

  At Eia kan ha plukket ut det «beste» kan godt hende. Kanskje har også intervjusituasjonene ha vært pressende og ikke det beste formatet for å presentere komplekse forhold. Likevel må man stusse over graden av tankeløshet det henfalles til. Og hvis man har kjennskap til disse menneskene fra før, vet man at de presterer akkurat likedan under de beste forhold. Det er rett og slett de faktiske standpunktene sine de gir uttrykk for. Samme hvor ufattelig det skulle synes. • De aktuelle kjønnsforskerne har vel hovedfag/doktorgrad, uten at det ser ut til å ha hjulpet i noen særlig grad. Da jeg var yngre trodde jeg at hovedfag var et slags «bevis» på at man hadde noe å fare med under topplokket. Det tror jeg ikke lenger (jeg har selvsagt bare anekdotisk bevis). • Papegøyer er kjekke dyr! • Pinlig at folk går på limpinnen tross at agendaen skinner så klart igjennom.
  Hvorfor tror dere ikke norske biologer og engelsk/amerikanske sosiologer ble tatt med?
  Hvilken etterettlighet man på «fakta» presentert i programmet? Og er det Eias ivrig nikking som avgjør hva man skal tro på? • «Pinlig at folk går på limpinnen tross at agendaen skinner så klart igjennom.»

  Kanskje du kan fortelle oss om agendaen. Det skinner ikke like klart for meg.

  «Hvorfor tror dere ikke norske biologer og engelsk/amerikanske sosiologer ble tatt med?»

  Var det noen forskere som *ikke* ble tatt med?? Har noen varslet PFU om dette?

  «Hvilken etterettlighet man på “fakta” presentert i programmet?»

  Hva mener du? Var Eia eller programmakerne uetterrettelig? Siden du spør, liksom? • «Hvilken etterettlighet man på “fakta” presentert i programmet?»
  Slik jeg tolker dette går det på hvilke muligheter vi har for å undersøke grunnlagsmaterielet som Eia bruker. Denne går vel i stor grad på hvor mye du selv gidder, siden Eia er tydelig på navn til forskere, studier og bøker som han bruker. Burde ikke være vanskelig å finne fram til om du tviler på det han sier. • Jeg har aldri gått på det litt perifere faget kjønnsforskning, men føler at det er noe som ikke stemmer helt her. Hva med oss jenter som foretrakk biler fremfor dukker, og ikke eier talent for husarbeid, men derimot offenlige debatter, fag og jobb. Har aldri opplevd at det har gått på bekostning av kvnneindeniteten. Jeg er redd for en agenda med snevrere rammer hvor kvinner skal være sånn og slik. Og for å bli stemplet for å prøve å være mann, når man følger intelletuelle eller faglige interesser, hvilket jeg altså ikke ønsker. Må ting var en ting eller en tvert motsatt ting? Og hvorfor i all verden må Eia dra til utlandet for å finne «mot-forskning». Kunne han ikke snakket med Dag O. Hessen (biolog) og Thomas Hylland Eriksen (sosialaltropolog)), som faktisk har klart å skrive noe vettugt sammen om miljø og biologi. Mulig det var total krasj på 70-tallet, men verden har da gått litt lenger siden det. Mistenker at noen enten ikke har fulgt med i debatten på en god stund, eller har klippetro på at «amerikanske forskere er det som gjelder. Eventuelt at reisebudsjett er jævlig kult. • “Hvilken etterettlighet man på “fakta” presentert i programmet?”
  – Syntes ikke dette er like stupid som andre postere skal ha det. Men problemet ligger mer i mediumet, tross at programmet ikke akkurat higer et objektivitet.

  Programmet er populærvitenskaplig vissvass, og hvis enkelte føler de får en vitenskapteoretisk åpenbaring eller bekreftelse på hvor latterlig samfunnsfag, sosiologi, kjønnsforsking osv. er. Er det i bunn og grunn bare trist for dem. • La oss ikke glemme konteksten.

  På 1970-tallet var folk så voksne og ansvarlige at kjønnstradisjonene føltes som unødvendige barrierer for folks naturlige frihet og utfoldelse.
  På 2010-tallet er folk så infantile og patetiske at de knapt nok klarer å ta vare på seg selv. Kjønnstradisjonene, som vi stort sett har glemt essensen av, kunne vært barrierer for å hindre ting i å flyte enda mer ut, og denne «reaksjonære» (verdens mest ulne begrep) lengselen etter fortiden styrer vel også agendaen til Eia.

  Eksempler på kjønnstradisjoner i Norge: Kvinner skal ta mer vare på hjemmet og ungene enn mannen, hun skal lytte mer til mannen enn mannen lytter til henne, og hun skal ikke kle seg utfordrende utendørs. Mannen skal være fysisk sterk, være dyktig til å reparere ting, ha ansvaret for å skaffe husholdningen inntekt, og ikke la seg sjarmere av løsaktige kvinner. Er Harald Eia drittlei av å være crazy og vil tilbake hit? Ja. Men det er et verdivalg, og henger ikke sammen med forskning – selvfølgelig med mindre man klarer å vise at forskningen ikke er verdinøytral.

  Det moralske og estetiske forfallet i samfunnet siden 1975 viser forresten at de ansvarlige unges kamp for frihet rundt 1970 kan ha vært riktig gitt deres egen samtid, men uansvarlig på lang sikt. Full frihet og ingen rammer kan ikke fungere, og det kan heller ikke eksistere med mindre 1. du er alene i verden, eller 2. alle tenker helt likt. Ethvert opprør som dras for langt vil degenerere til narko, punkmusikk og ukonstruktivt rølp, QED. • Tillat meg forkorte Fredriks post:

  Jeg liker ikke konklusjonen som trekkes i programmet.
  Ergo er den feil.

  Klarer dere å finne hvor Fredrik ville strøket på logikkdelen på ex.phil? • Marxismen ettergås i sømmene – slik keiseren ble det…Du kan følge nye kommentarer på denne bloggposten via RSS 2.0-feeden.