Skepsisbloggen: Kritisk undersøkelse av det uforklarlige, det utrolige og det marginale.

Anti-vaksinasjonsbevegelsens «intellektuelle» alibi

Det har vært en dårlig uke for den mer entusiastiske delen av anti-vaksinasjonsbevegelsen. Spesielt kjedelig har den kanskje vært for den delen som hadde forelsket seg i den forlengst tilbakeviste og aldri belagte hypotesen om at MMR forårsaker autisme. (Sånn sett føyer uken seg inn i en lang rekke dårlige uker for dem.) Vi har forsåvidt visst det måtte komme siden britiske General Medical Council så soleklart fant Wakefields «forskning» uetisk, men nå har han altså også endelig mistet legelisensen.

Det var mildt sagt som ventet. Blir man ettertrykkelig funnet uansvarlig og uærlig i forskningen og uetisk i pasientbehandlingen er det knapt noen vei utenom.

Som vi var innom tidligere har Wakefield også funnet veien mer i retning det konspirasjonsfikserte alternativlandskapet, hvor pseudovitenskapen trives best. Det later til å passe som hånd i hanske med selvrettferdiggjøringen han nettopp har publisert.

Det ser også ut til å passe godt med annet.

Et av de mest åpenbare problemene for selv den pressen som så gledesstrålende bragte Wakefields ufunderte spekulasjoner frem til en større, drepende panikk, var oppdagelsen av at han hadde forsøkt å patentere det som ofte blir omtalt som hans egen «enkeltvaksine mot meslinger». De kan kanskje ikke gjenkjenne dårlig forskning som blir generalisert langt utover hva den ville vært verdt om den hadde vært holdbar, men økonomisk interessekonflikt er lett å se.

Nå kan det imidlertid se ut til at selv den tidlige «vaksinen» til Wakefield viser en forsker som var like redelig og kompetent som GMC-granskningen og Brian Deers undersøkelser har avdekket. For å sitere den kritiske røsten lenket over var allerede patentsøknaden basert på:

complete, utter and absolute junk science, and he provides no support at all for any of the massive assumptions he’s making all the way through.

En bevegelse som er så opptatt av innholdet i vaksiner, kunne tydeligvis også ha en viss moro av å se alt Wakefield skulle hatt (har?) i sin variant:

Wakefield’s patent application’s description of the production of his transfer factor product makes startling reading.

First he describes the injecting of mice with “live or killed virus or an antigen derived from such a measles virus”. The mice are presumably killed and their lymphocytes harvested. A filtrate of these lymphocytes is then added to “an immunologically virgin human lymphoblastoid cell line”. The source of this cell line is not specified, however this seems to resonate with his guru Hugh Fudenberg’s statement to Deer that he was curing autistic children with a preparation derived from his own bone marrow.

Then, “one cell is serially expanded 10-fold with killed measles virus and interleukin-2, to a billion cells. Measles virus-specific TF preparations are made from this expanded cell population.” Following some description of a purification process, the recipe then introduces the goats.

Ja, hva ville det vel vært uten geiter. (Og det er mer derfra.)

På en atskillig mindre skala har vi jo også andre deler av anti-vaksinasjonsbevegelsen. Inkludert her i landet. Nærmere bestemt den delen som mener Nyhetsspeilet er en kilde til informasjon, delvis mens de venter på at nanorobotene tar over menneskesinnet. Blant denne delen av «Vaksineaksjonen» var homøopat Rolf Erik Hanssen én av dem som ble invitert inn i fjernsynsdebatter i fjor. Hvilket var rimelig ut fra premissene: som forfatter av en noe…. alternativ bok om vaksinasjonshistorie er han et slags «intellektuelt» alibi i den fjerneste delen av dette landskapet.

Jeg fulgte akkurat den debatten med bittelitt nysgjerrighet, mest fordi Hanssen er kjent for meg gjennom eposter med en nokså gjennomgående oppmerksomhetssøkende, egen stil jeg var spent på om han klarte å legge av seg på kamera. Det gjorde han.

Men det kan jo være greit for fremtidige programledere å ha en liten «heads up» på hva de risikerer.
Epostene skal få ligge i fred. Sånt publiserer man ikke. Men så behøver jeg ikke beskrive dem nærmere heller, fordi tre vennlige sjeler uavhengig av hverandre på kort tid videresendte følgende høyst representative dose fra en Facebook gruppe om HPV-vaksine:

Jeg finner det dypt betryggende at anti-vaksinasjonsbevegelsen holder en så høy, saklig standard, med kildegranskning helt i tråd med deres øvrige forhold til forskning.

For dem som måtte lure er den lett Tourettes-aktige språkbruken (og et forhold til autoerotisk stimulering som kan friste noen og enhver til å påkalle Freud) gjennomgående, også overfor andre deltagere. Hvilket gjør at jeg blir litt beroliget. Ellers kunne detaljnivået og mengden av Hanssens fantasier om mitt sexliv vært… litt forstyrrende.

Men etter alt ropet hans om oppmerksomhet, får han være fornøyd nå. Det blir nok med dette. Av én eller annen grunn er det ikke så fristende med mer.

(Takk til diverse tipsere.)

 • Wow, jeg er imponert. Av følgende ting:
  1. At Hanssen har samvittighet til å gjøre et slikt personangrep.
  2. At han gjør det skriftlig!
  3. Spesielt imponert er jeg over at han presterer å publisere det på Facebook. Attpåtil på en allment tilgjengelig gruppe.

  Fritt vilt.^^  • Du sier noe. Spesielt siden det tydeligvis er veldig mye mer, i alle retninger, enn bare dette lille utdraget.

   Gad vite hva potensielle pasienter tenker om denne varianten av takt og tone? • Hvis hr Hanssens potensielle pasienter tenker er de vel ikke hr Hanssens potensielle pasienter… • Det er jo en slags logikk her: Siden NTNU, Skepsis og nå sist også Human-Etisk Forbund er del av en ond satanistisk-jødisk konspirasjon, må jo nødvendigvis sektlederne være pedofile. For øvig avslører denne Hanssen akurat så grisete fantasi som en del kristen-konservative. Huff og huff. Det verste er vel at de antagelig bare blir verre om man forsøker å anmelde sjikanen, da får de jo bare ytterligere bevis på knebling av ytringsfriheten og konspirasjonen i storsamfunnet. • The ad hominem to end all ad hominems?

  Jeg håper du lo godt, Asbjørn, for det gjorde jeg. Er vel ikke stort annet å gjøre, heller…  • Det vekket unektelig munterhet blant husets voksne avdeling. Og litt hoderisting. • Da har Rolf Erik Hanssen plukket opp innlegget ditt, Asbjørn.

  Klippet fra Facebook-gruppen «Mer info. om HPV-vaksine til døtrene våre»

  «Rolf Erik Hanssen:
  Jepp… da har Nazi-propagandaministeret fra Foreningen Skepsis med selveste sjefsonanist Asbjørn Dyrendal som har viet sitt liv til å knærte alle jød….ehh.. alternative medisinere med å drive regelrette rituelle Blowjobs samt for å drive selvglorifisering og regelrett rævsleiking av det kollektive «akademiske» miljøet. Sender så klart med logen som passer Foreningen Skepsis midt i blinken.
  http://skepsis.no/blog/?p=4110
  Og det morsomme er at angiveri i ren Gestapo og Stasiform florerer til og med på denne siden…. noen burde vært skutt:-)»  • Roflo siterer REH: «Og det morsomme er at angiveri i ren Gestapo og Stasiform florerer til og med på denne siden…. noen burde vært skutt»

   Takk for oppdateringen.

   «Angiveri» at noen videreformidler noe relevant fra og mellom sosiale medier? Impressive.

   Noen bedre? • Blir spennende å se om NRK lar denne mannen komme tilbake på Redaksjon1 neste gang det blir en vaksinediskusjon.
  Av en eller annen grunn tviler jeg. • Hva med at han slenger rundt seg med «skjulte» trusler om å skyte noen… slik hans besteforeldre gjorde under krigen? Under fullt navn da gitt! Ingen hemninger.

  Skulle forsåvidt likt å se den eksamenen Rolf Erik strøk på, da han prøvde å ta legestudiet. (?)Makan til hat mot et yrke, kan da bare stamme fra hans egne feilgrep? Misunnelse og selvhat er ikke pent. • Ingenting denne mannen sier overasker meg lenger.
  Han har tidligere gjort seg veldig upopulær ved å trakassere gravide damer på BarniMagen.com som Dr.Yppert der han har drevet massiv antivaksine-skremme-propagandavirksomhet med utrooolig ufint språk. Moderator har heldigvis hatt vett nok til å fjerne det meste..
  Hva får en voksen mann til å henge på et nettsted for gravide og skjelle ut de som velger å vaksinere barna sine ved å kalle de cellulittbefengte kalkunfitter og at de kommer til å ta livet av ungene sine ved å sprøyte gift i årene deres?
  Det eneste positive jeg kan se er at når folk er så ekstreme så skader de sin egen sak ved at folk umulig kan ta de seriøst.

  Det beste vi kan gjøre med denne mannen er å tie han ihel. Ikke svare på all hetsen han spyr ut, ikke reklamere for boken hans.

  Ikke mate trollene ;) • Må bare legge ut hans siste kommentar på den etter hans sigende, «hemmelige» gruppen der noen har angitt hans uttalelser :-D

  » Rolf Erik Hanssen Whooooowww nå sitter det jaggu 4-5 representanter fra Naziforeningen Skepsis og onanerer meninger i takt, sammen med sjefsguruen Asbjørn Dyrendal….. Ser ut som Skepsis O’store Der Führer har fått noen skitne fantasier om meg, ettersom han bruker sitt såkalte vitenskapelige møkkaforum for ikke å snakke om dyrebar tid,… på å forsvare seg og sine penisfiklende sexanalfabeters venner for noen strofer som hang med på en diskusjonstråd fra …. kreeeemt denne såkalte infosiden om HPV-vaksinen som godeste Dr. Shweinung Sörhbye og ungle lovende Merckvedt fra selveste Sanofi Pasteur har designa:-) Ellers fant jeg så klart et bilde av Asbjørn som ble tatt etter julebordet til Skepsisgjengen jula 2008:-)»

  —- og så, et bilde av Hitler i et badekar.

  (Han fortsetter å legge ut slike adjektivrallinger, hva forventer han egentlig? At vi plutselig skal ta ham seriøst?!) • Calling Dr. Freud.^^ • Jeg så diskusjonen der han stod med Ingunn Røiseland og en annen. Han minnet meg mest om en trøndersk versjon av Herr Behn…Men når han lirer av seg alt dette svineriet, Dr.Yppert hørtes jo ut som en høydare selv om Skepsis og Dyrendal har fått sin andel av pubertal..ja Tourettes som nevnt i bloggen.
  Men å tie ham ihjel? Altså mannen jobber som homeopat og
  vi må jo innse at mannen har kunder og har skrevet en bok, så det å få flest mulig treff på google med alt det grisepratet homeopat Rolf Erik Hanssen i Hommelvik kommer med, vil jo være ønskelig.
  Ikke ville jeg om jeg var alternativ kvinne gått til Dr. Yppert og en som lirer av seg så mye annet som får en til å
  lure på hans generelle helsetilstand. • Beklager, men jeg må le.

  «Rolf Erik Hanssen Jepp…. Naziforeningen Skepsis har alliert seg med et par såkalte Vitenskapelige Feltsklier som bla Beate Szanday, kjent som notorisk mannehater og kjent som storforbruker av canesten samt flagyl for kronisk tricomonas vaginalis….Ryktes om at reductiltilgjengeligheten og seroxatpiller ikke var å oppdrive etter at Be…ate hadde besøkt apotekene. Den cellulittbefengte kalkunsugga har tydelig kastet seg inn i kampen sammen med selveste Asbjørn og henviser til en mengde «vitenskapelige konspirasjoner» om meg og mitt:-) Dagens antisexbilde får en her http://www.facebook.com/group.php?v=wall&gid=5530959628 sammen med resten av gjengen som sitter å onanerer vitenskap i takt her inne http://skepsis.no/blog/?p=4110#comment-7558 Ellers er det en morsom variant å se at hylekoret til Asbjørn Dyrendals NTNU -miljø endelig viser det «intelektuelle» pisset de innehar av såkalt kunnskapsrelatert «fagkompetanse»!!! Sender i samme slengen med bildet av årets parademarsj fra skepsis:-)» • Jeg har ikke så mye kjennskap til denne Hanssen fra før av, men er han sånn jevnt og trutt? I så fall er det jo et mysterium at han har klart å fremstå som såpass normal i TV-studio. • Rolf Erik Hanssen har nok vært slik en stund.

  Nå fremsto jo også Røiseland som relativt normal i TV-studioet til tross for at hun noen uker i forveien hadde skrevet et leserinnlegg der hun skrev at svineinfluensavaksinen inneholder mikrochipper plantet av CIA med GPS-sender og mulighet for tankestyring.

  http://i34.tinypic.com/2m6lncw.jpg

  Det handler nok om dårlig bakgrunnssjekking av journalisten og motparten fra FHI. I utgangspunktet så burde det jo være enkelt å legge en debatt, med noen som har slike vrangforestillinger,død. • Pass dere, nå klikker han snart. Hva kalles denne form for adjektivmisbruk?
  Og hvorfor denne hangen til å kalle sine motstandere nazister/kommunister?
  Er det slik det føles å diskutere med tea party amerikanere?

  Vi har forresten sett alle disse argumentene tidligere. Reductilfrasene og de homoerotiske bemerkningene begynner å bli oppbrukt nå. Kanskje på tide å gå litt i seg selv, og kjenne på sin egen homofobi? Det er vel ganske alment kjent hvorfor enkelte er så homofobe? Så enkelt som det? Kanskje? • Lurer på om Rolf Erik har sin egen versjon av The Aristocrats-vitsen… • Fantastisk!!!!! :-D Du har ikke noe screenshot!
  LOLOLOLOLOLOLOLOL

  Så frekk, Reductil, synes ikke jeg trenger det eller noe av det andre for den saks skyld….:-D Jeg er ikke så stygg vel..ha ha ha

  Takk RofloCopter!

  PS: Jeg hater ikke menn, bare avogtil…det der er en køddegruppe ;-P • Oi.

  Med en jobb hvor han mer eller mindre kontinuerlig må omgås»cellulittbefengte kalkunsugger» så er det kanskje ikke rart han bruker mye tid på å få ut sin frustrasjon på internett.

  Det er vel egentlig bare synd i mannen.. • Hva er galt med onani?Du kan følge nye kommentarer på denne bloggposten via RSS 2.0-feeden.