Skepsisbloggen: Kritisk undersøkelse av det uforklarlige, det utrolige og det marginale.

Snåseri i Vågå

Jeg hadde egentlig tenkt til å la denne saken fare, men etter utallige oppfordringer må vi nesten ta turen til Lalm oppvekstsenter i Vågå.

Som alle med sans for sesongagurker og en minimalt tabloid oppmerksomhet har fått med seg, fortelles det om mystiske hendelser der. Ting «flyr gjennom luften» og dører smeller. Og siden de ikke har funnet «magnetfelt» – noe de både sier å ha undersøkt og «vurderer å måle – må det jo være noe overnaturlig. Aller helst, får man inntrykk av, bør det være noe overnaturlig.

Det kan i alle fall virke som om den foretrukne forklaringen passer til visse kanalers underholdningstilbud. For om man vurderte å lete etter naturlige årsaker, er for lengst ulike andre «kurer» forsøkt. Prosten ble hentet inn med velsignelser, men det hjalp ikke så lenge. Nå svømmer de i tilbud fra alternativbransjen. Der settes dog foreløpig en grense. Isteden har en eldre, selverklært synsk herre fra nordlige regioner besøkt barnehagen:

Han påviste et sted under huskestativet der han mener det ble gravlagt to fremmede for over hundre år siden

Basert på denne uhyre solide informasjonen fra en solid kilde vil nå kommunen flytte huskestativet. Det er nok best. Vi husker alle hva som skjedde i dokumentarfilmen Poltergeist, og barn er det jo nok i en barnehage…

Men bortsett fra det tøvete i å kaste penger etter sånt og det deprimerende i at så mange kaster seg hodestups inn i forklaringer der man heller venter hodeløse ryttere, så er det én ting som gnager meg mer enn annet: Det angivelige fenomenet anses som et problem man må fjerne så fort som mulig.

Hvor i pokker har folk gjemt nysgjerrighet og undersøkelsestrang?

Nå er selvsagt spøkelseshistorier og fortellinger om «uforklarlige» opplevelser nokså mye vanligere enn spøkelser og «uforklarlige»* hendelser. Og fortellingene fra Vågå er vitterlig nokså tamme for genren, mens dokumentasjonen så langt er spinkel. Men la oss nå se på reaksjonene i lys av det, som om det var fenomen heller enn fortellinger: Her har vi altså – angivelig, men dessverre fryktelig udokumentert – jevnlig repeterende og påstått snodige (såkalt «uforklarlige») hendelser som man tolker til å mest sannsynlig ha en fantastisk årsak. Og så vil man fjerne det før man har undersøkt det grundig? Hva er det for slags holdning? Vi er vitterlig mange som ville gitt litt for en anledning til å dokumentere et skikkelig spøkelseshus!

Og litt mer nøkternt er det selvsagt også en fantastisk mulighet til å trene både barn og voksne i granskning, dokumentasjon og hypotesetesting. Hva er det egentlig som skjer, og skjer det virkelig på en sånn måte at man kan dokumentere noe ordentlig? Når skjer ting? Er det noen spesielle betingelser? Hvordan? Hvilke årsaker kan man tenke seg, hvordan kan man teste om de holder?

Men neida. Det skaper «uro», så det primære er å ta fortelling for virkelighet og få endret fortellingene.

Man gremmes. Og fristes til å antyde at den som har gjemt bort vitebegjæret sitt i et trangt kott hverken burde jobbe med barn eller i politikk.

(Takk til tthoro for et siste spark bak.)

*Ordet «uforklarlig» er av de mer irriterende i bruk. Det brukes som regel bare rett før man hopper til en ureflektert og overnaturlig forklaring: Det er ikke noe jeg vet, så det må være noe jeg tror jeg vet isteden. At noe er uforklart og rart burde være en utfordring til å undersøke nærmere, ikke til å si at «derfor er det julenissen som står bak».

 • Saken, som jeg heller vil kalle Vågeri enn Snåseri, diskuteres i forumet:

  http://skepsis.no/forum/index.php/topic,1438.0.html

  Les mer om mystiske materialiserende magneter og pjolterbeist! • Det betyr vel at de ikke har tenkt å sjekke om den graven er der? Hvor fort forsvinner likrestene egentlig i så stor grad at det ikke kan påvises? Hvis jeg skulle spekulere så vil jeg tippe at «over hundre år siden» er akkurat så vagt at man ikke ta fyren på det.  • De hadde ikke tenkt til å sjekke etter noen grav hva jeg så av utsagn.

   Jeg er ellers gift med en arkeolog som har gravd mer enn én gammel gravplass. Det ville nok ikke vært noe problem å finne rester om de skulle vært der. • Og om de grov, ville de finne en hund, kanskje?
  Hele historien er nok best som den er, tenker jeg…

  Man må passe på å leke slik at leken blir god for de det gjelder, vettu.
  Og graving er nå engang ganske slisomt i varmen. Ikke har man noen garanti for hva man finner, heller… • Det morsomste her: I følge en av artiklene får kommunen mange tilbud fra alternativmiljøene, men avviser disse og setter sin lit til prosten som har en spesiell liturgi fra Finnmark… • Ikke noe alternativt i dét, nei… • Vel, våre myndigheter på riks-og-lokalt plan ønsker generelt at barn vokser opp i en sterilisert og ritualisert tilærelse der barns opplevelser, tanker, meninger og adferd bestemmes av myndighetenes ritualiserte barnesosialisering.

  Spøkelsesfenomener, enten disse har et logisk forklarlig naturlig opphav, eller er ekte åndefenomener, forstyrrer dette bildet, og kan få barna til å tenke i andre baner enn de snevre baner som myndighetene ønsker.

  Og da må selfølgelig fenomenet drives bort og oppekstsentret steriliseres.

  Ordet og begrepet «OPPVEKSTSENTER» får meg forørig til å spy. Det viser med all tydlighet at vi har en type myndigheter i dette landet som ønsker å styre ethvert aspekt av barns oppekst og sette foreldrene helt tilside, og også tilsidesette barnas egen iboende trang til å utforske segselv og verden og utikle seg på sine egne premisser. • Ekte åndefenomener, Knut Holt? Hva er det??

  Definisjon, dokumentasjon, referanser etc. mottas med takk!

  Tar gjerne imot eksempler på falske åndefenomener, også.

  Presiserer at det er ønskelig med konsensus- og forskningsbasert samt verifiserbar fakta-informasjon, ikke ennå en oppvisning i rabiat og idiiosynkratisk riks-synsing. • Til Knut Holt – Lier kommune hadde i mange år ungdomsklubb i et lokale (nedlagt skole) der det såkalt spøkte; spøkelset var til og med navngitt far vår ikke så alt for fjerne fortid.

  Ingen så dette som problematisk.

  Det er først når en eller annen «alternatividiot» kommer på banen at det er snakk om «utdrivelse». • Du Gnisten-gutten!!!

  Som du sikkert har skjønt tar jeg meg friheten å rikssynse litt (eller mye) uten å måte føre nitid regnskap for hver passus jeg måtte anføre. • Så det er bare udokumentert vrøvl. Takk. • Jeg var også skeptisk til slikt, før jeg selv så og hørte en død person. Umulig å forklare på annen måte, enn at det ekstisterer noe etter døden. Jeg skrev historien i april 2008 på paranormal.no like etter at jeg opplevde den: http://www.paranormal.no/forum/phpbb3/viewtopic.php?f=1&t=15719 Jeg var den eneste i militærtroppen som fant en mann under snøen ved hjelp av søkepinner (slike som skal krysse hverandre når det er funn). Jeg hadde også mange vardøger-opplevelser, da jeg var ca 9-10 år. Som 9-åring så jeg også en død person uten at jeg var klar over det. Fikk da forklart at det var suggesjon; at vi var flere som forventet å se noe i en bu, der folk hadde nevnt selvmord. • Etter å ha lest historien din, må jeg si jeg er noe skeptisk til din påstand om at du var skeptisk… et glimt av noe du tror var en person i utkanten av synsfeltet seint på kveld + noen rare lyder i et gammelt hus om natten er ikke akkurat noe jeg ville ha ringt TV om. • Du som ikke opplevd det vet jo ikke hva du prater om. Jeg hadde vel faen ikke skrevet her, hvis det var mennesker eller dyr som laget lydene. Lydene forsvant jo straks jeg tok i dørhåndtaket og gikk ut, og startet igjen når jeg kom inn på rommet og slapp dørhåndtaket. Dessuten hadde jeg aldri hørt slike skramlelyder før, så tror ingen mennesker eller levende vesen kunne lage slike lyder. Dessuten så jeg et «menneske» som ble oppløst/borte et par meter fra meg. Og ho jeg var på besøk hos hadde sett personen flere ganger. Da er det klart det er spøkeri. Går ikke an at mennesker kan kødde på den måten. Er umulig! • Jeg er så glad for at jeg hadde den opplevelsen og fikk bekreftet at det finnes en eksistens utenfor dette livet. Når jeg drømmer, så er drømmene så virkelige at det føles som å være i en annen verden. Om dette er tankespinn, så må det jo være en grunn til at man har slik tankespinn. Dere skeptikere tenker ikke over at det er en mening bak alt. Er også en mening med drømmer, selv om det blir noe annet enn en «evig» eksistens utenfor det fysiske. Blir bare så irritert på slike bedrevitere som skeptikere, som tror de har svar på alt. • «Du som ikke opplevd det vet jo ikke hva du prater om. Jeg hadde vel faen ikke skrevet her, hvis det var mennesker eller dyr som laget lydene.»

  Så hvis du ikke vet hva som lagde lydene, så er det et spøkelse? Det er ikke en særlig skeptisk holdning.

  «Lydene forsvant jo straks jeg tok i dørhåndtaket og gikk ut, og startet igjen når jeg kom inn på rommet og slapp dørhåndtaket. Dessuten hadde jeg aldri hørt slike skramlelyder før, så tror ingen mennesker eller levende vesen kunne lage slike lyder.»

  Men døde mennesker som lager slike lyder, det har du hørt? Dette gir ikke mening. At du hører en lyd for første gang betyr ikke at det kommer fra et spøkelse.

  «Dessuten så jeg et “menneske” som ble oppløst/borte et par meter fra meg. Og ho jeg var på besøk hos hadde sett personen flere ganger. Da er det klart det er spøkeri. Går ikke an at mennesker kan kødde på den måten. Er umulig!»

  Jo, mennesker tar feil hele tiden. Og det er en hel del mer sannsynlig løsning enn spøkelser. Det er bare å søke litt rundt på internett for «spøkelser» f.eks. i form av diverse lysfenomen på ordinære digitalkamera. • Gratulerer! Du klarte å kalle meg løgner på en fin måte. Ha et kjedelig liv videre uten tro på noe overnaturlig og fullstendig uten håp om å eksistere etter døden. Er glad jeg kan føle meg trygg på at det finnes noe etterpå. Du kommer til å bli overrasket den dagen du dør. • Du bør jo faen ta lese; når jeg TYDELIG skriver at lydene stoppet STRAKS jeg tok i dørhåndtaket og gikk ut, og startet igjen da jeg kom på innsida igjen. Tror du et DYR eller FUGL eller annet kan time så jævlig bra? Hvor er logikken?Du kan følge nye kommentarer på denne bloggposten via RSS 2.0-feeden.