Skepsisbloggen: Kritisk undersøkelse av det uforklarlige, det utrolige og det marginale.

-«Dette er så sterkt»

Gro-Helen Tørum er tydeligvis blitt en landskjent skikkelse gjennom programledelse på kanal FEM og diverse opptredener som TV-medium. Hun snakker med døde, gjerne inkludert kong Olav V, forteller hun. Hun stoler på sin indre følelse, men påstår likevel at hun er åpen for at hun «lever på en stor løgn».

Det er kanskje like greit.

For en tid tilbake var hun nemlig i ekstase etter å endelig ha fått føle en kornsirkel. Hvilket var en sterk opplevelse som sikkert kom til å «forvandle livet» hennes. Det spørs om ikke det ble delvis sant på en litt mindre behagelig måte, mer relatert til «leve på en stor løgn»:

(For de få som ikke gjenkjenner symbolet i kornsirkelen, avsløres det under, sammen med mer salt i såret.)

Videobiten var opprinnelig lagt hos kanal FEM under tittelen Forandret livet mitt, men er nå blitt vekk. Til deres ære sier de nå at de ikke vil forlange den fjernet fra YouTube. Hvilket kunne være fristende etter at flausen ble oppdaget.

Sirkelen ble nemlig laget som spøkefull kornsirkelvariant av logoen til BBC-programmet Quite Interesting (spørreprogram slik undertegnede skulle ønske han laget quiz), som har hatt en viss interesse for det på Facebook.

Ikke av skjulte krefter, utenomjordiske eller overnaturlige vesen, men kjedelig nok mennesker av kjøtt og blod. Hvilket ble rapportert til Crop Circle Connector av BBC allerede i mai måned.

Jeg har spart denne saken lenge, etter at den dukket opp i forumet (som har spredd den videre til alle verdens hjørner). Nå rakk ikke bare Fri tanke å skrive en utmerket sak i første runde, men Tørum å svare. Et svar som pinlig nok lot som om ikke det var noe å skjemmes over.

Det er sikkert derfor de har fjernet videoen og prøver å bortforklare hva som blir sagt i innslaget. Nothing to see here. Vi visste det hele tiden. Jada.

Og følelsene av at vi snakker med døde og holder kommunion med skjulte krefter er fortsatt akkurat like god indikator på at det er sant…

Nå finnes saken etterhvert ikke bare her hjemme hos Fri tanke. Den finnes som nevnt også hos QI, men spres garantert mye lengre etter at den dukket opp hos Pharyngula. Det betyr noen hundre tusen ekstra seere, for derfra tar den garantert runden videre enda en god del steder til glede for mange.

Men ikke dit Tørums seere og klienter befinner seg.

Oppdatering
Dagbladet ble tipset om saken for en tid tilbake, men Vårt Land er den første dagsavisen som tar saken her hjemme.

De stiller det retoriske spørsmålet

– Hvordan er det mulig å få sterke energier i en BBC-reklame, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og kanalen FEM, Svein Tore Bergestuen?

Hvilket han ikke vil svare på. Men det er ikke noe nytt. Både Jim Schnabel og Matt Ridley har fortalt at folk har erklært seg helbredet, frelst, fått endret livet etc etter å ha vandret rundt i sirkler de selv hadde laget natten i forveien. For flere fortellinger om slikt, besøk Circlemakers som forøvrig laget denne figuren, og les boken deres.

Det er ikke vanskeligere enn levende fantasi og viljen til opplevelse. Det må ikke være en katedral eller skjulte krefter – annet enn i hodet ditt.

 • Men kanskje dama faktisk føler noe reelt, ikke noe utenomjordisk, men en eller annen form for fysiske felt eller feltsvingninger,for eksempel pågrunnav svingninger i piezoelektriske elementer i grunnen.

  Og kanskje disse fysiske feltene påvirker vinden slik at det lettere dannes regelmessige og detaljerte kornsirkler. • Viste denne til min datter (12 år), hun lo godt. Jeg holder på å lære henne opp til å bli en sann skeptiker. Mange av venninnene hennes (og mødrene kanskje?) ser nemlig en del på Fem. • Knut, reelle følelser kan skapes av innbilning også. Damen var fullt klar over at hun var på vei inn i en kornsirkel, og trodde og var forberedt på at det skulle ha en effekt. Det er også mulig at hun overreagerer fordi det blant annet er kamera til stede.

  Det ville vært et interessant eksperiment å gi damen bind for øynene, kjøre henne rundt til forskjellige plasser, og spørre henne om hun kunne merke kornsirkelenergi.

  Spørs om det hadde overbevist noen, dog.

  Den sirkelen du ser i klippet er også beviselig menneskeskapt (en konspirasjon, om du vil). Ingen piezokvantefrekventmekaniske effekter. Mye gøy bak de circlemakerlinkene. Denne ble for eksempel laget på høylys dag… • Jeg ler ikke av dette. Eksempelet er tragisk. Mennesker som baserer sitt liv på usannheter. Det hun opplevde, hadde ingenting med kornsirkelen å gjøre selvfølgelig. Hva forklaringen er der, aner jeg ikke. Samtidig synes jeg det er tragisk at denne bloggen kun er kritisk til en del varianter av overtro og livssyn, mens kritisk innstilling til egne overbevisninger ikke finnes. • @En Mann: Har du lyst til å være spesifikk om hva du mener Skepsis burde være kritisk til av egne overbevisninger? • Jeg husker ikke ordrett – men Tørum sier noe til Vg a la at det ikke spiller noen rolle for hennes opplevelse om sirkelen er menneskeskapt eller ikke.

  Endelig kommer det noe ut av den munnen vi kan være enige om.

  Jeg fikk forresten lyst til å arrangere en liten gjettekonkurranse:
  Hvilket svar får Yngve B av «En mann»

  Er det
  A: «Ateisme er også religion»
  b: «Bjørn Are kan umulig være kristen *og* skeptiker»
  c: Noe annet (fyll inn selv hvis du føler deg modig)

  Jeg heller selv mot a. • Hehe det er astrologi metoden for kritikk, bare kast ut en vag kritisk påstand som stort sett kan gjelde for alle. Forøvrig mener jeg at «En Mann» kunne vise mer hensyn. • «Den sirkelen du ser i klippet er også beviselig menneskeskapt (en konspirasjon, om du vil). Ingen piezokvantefrekventmekaniske effekter. Mye gøy bak de circlemakerlinkene. Denne ble for eksempel laget på høylys dag…»

  At enkelte konspirerer om å lage kornsirkler for å lure folk vet jeg.

  Selv var jeg for mange år sida på nattlig ekskursjon i Hessdalen for å se på UFO-fenomenet der, og jeg så virkelig noe skikkelig spektakulært, i regi av den teknologiske syklubben UFO-Norge.
  .
  Men etter å ha tenkt over det jeg så, kom jeg til at det jeg så nokk var et konspiratorisk bedrag iscenesatt av en skeptiker-syklubb hjemmehørende på NTH.

  Jeg bodde forøvrig i et område hvor kornsirkler svært ofte opptro, og noen ganger riktig fine sådanne, men jeg har aldri trodd at de var noe annet enn naturlige fenomener.

  Jeg hadde forøvrig ikke så stor interesse av fenomenet at jeg gadd å gå ut i dem å føle på vibrasjonene der. • Jeg tipper at påstanden er at skeptikere ikke er ydmyke overfor snåsa-menn. • Ja, Gro-Helen Tørum gikk FEM på. Takker for henvisning til forumet ovenfor. Den som vil se hvordan det utviklet seg der kan starte med svar #96 [!] her:

  http://skepsis.no/forum/index.php/topic,686.msg26040.html#msg26040

  Det ble noen sider Tørum der etter hvert. Nå har det gått ett år, og vi får snart en norsk religionsvitenskapelig beskrivelse av den slags adferd som Tørum utviste:

  http://www.forskning.no/artikler/2011/juli/292909

  Jeg ser fram til artikkelen i Aura, og håper at Tørum er brukt som eksempel.

  Gppgling viser for øvrig at mange (masse)medier levde høyt på den historien langt utover høsten i fjor. • Ref. #11: Jeg har nå tatt meg tid til å redigere ut og samle nærmere hundre innlegg om Gro-Helen Tørums åndssvake vissvassing i en engelsk kornåker i fjor sommer. Den nye lenken til dette underholdende materialet er:

  http://skepsis.no/forum/index.php/topic,3422.0.html

  [Gro-Helen Tørum går FEM på)Du kan følge nye kommentarer på denne bloggposten via RSS 2.0-feeden.

Trackbacks / Pingbacks