Skepsisbloggen: Kritisk undersøkelse av det uforklarlige, det utrolige og det marginale.

Evige hamburgere?

Man kan si mye om McDonaldiseringen av samfunnet (boken Chew On This av Eric Schlosser og Charles Wilsom er én leseverdig fremstilling), og tiltak for å motarbeide at folk spiser for mye av denslags er ikke nødvendigvis dumt. Men det finnes grenser for hvor villedende og uredelige selv skremselspropagandaer bør være…

Dagbladet skrev nylig om kunstneren Sally Davis fra New York og hennes eksperiment (som egentlig ikke var et eksperiment) med en Happy Meal fra McDonald’s. Til sin forskrekkelse fant hun angivelig at maten ikke viste noe tegn på forvitring etter hele seks måneder. Ut ifra dette drar mange den (feil)slutningen at det må være noe skummelt med maten (noe som er en non sequitur, dvs. at konklusjonen ikke følger fra det antatte premisset).

Det skal imidlertid ikke mye fordypning i matkjemi og mikrobiologi til før man begynner å ane hva som kan ha skjedd (ypperlig belyst av en skeptikervenn her!).

Én opplagt forklaring på hvorfor maten ikke har råtnet er mangel på fuktighet, noe som trolig har større betydning enn selve innholdet i burgeren…

Kjøttet består ifølge McDonald’s av 100 % storfekjøtt, og inneholder ikke bindemidler, men er tilsatt salt og pepper. Salt har blitt brukt i århundrer for å gi mikrobiologisk stabilitet, dvs. at det hemmer veksten av mikroorganismer ved å senke kjøttets vannaktivitet. Videre er kjøttet godt stekt i forhold til overflatearealet, og burgeren er så tynn at den har lett for å miste væske, noe som hemmer veksten av mikroorganismer ytterligere.  Ettersom rå kjøttdeig er en vesentlig kilde til matbårne, sykdomsfremkallende organismer, bør det være et godt tegn at kjøttet stekes godt!

Når det gjelder hamburgerbrødet inneholder det, som de fleste brødvarer, relativt lite vann (rundt 30-40 %), og tørker ofte ut før mikroorganismene kan starte nedbrytningsprosessen. Om brødet hadde blitt oppbevart i en plastpose ville det imidlertid ha blitt dannet kondens på brødoverflaten, slik at det ville ha mugnet.

I USA og England inneholder dessuten brødet deres salter av propionsyre, som har vært brukt som konserveringsmiddel siden 1930-tallet, og som vi finner i hamburgerbrødene i butikken. Disse brukes hovedsakelig mot mugg, men bidrar også til å hemme vekst av bakterier som E. Coli, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, m.fl. ved å hemme enzymer og senke vannaktiviteten og pH-en i brødet. Propionsyre finnes naturlig i matvarer, deriblant noen typer ost. Kroppen produserer selv propionsyre som et mellomprodukt under det normale stoffskiftet, og propionsyre fra maten metaboliseres som andre fettsyrer.

Det ser altså ut til at det er lite mystikk i grunnen til at McDonald’smaten har en såpass lang holdbarhet under visse forhold (selv om media også har skrevet om vel så skumle McDonald’s-burgere med mugg!) På en eller annen måte får allikevel dette mange til å konkludere med at dette ikke er mat, slik en sa til Daily Mail tidligere i år:

Food is supposed to decompose, go bad and smell foul eventually. The fact that it has not decomposed shows you how unhealthy it is for children.

Eller som “The Health Ranger” Mike Adams (en mye omtalt figur blant bloggere som Orac og andreskriver:

No normal animal will perceive a McDonald’s hamburger bun as food, and as it turns out, neither will bacteria or fungi. To their senses, it’s just not edible stuff. That’s why these bionic burger buns just won’t decompose.

Man må spørre seg hva de mener med dette. Betyr det at maten fra McDonald’s er ufordøyelig? I så fall ville man vel heller ikke kunne legge på seg av maten deres, noe som høres ut som en noe usedvanlig påstand…

The Consumerist har forresten testet hypotesen, og funnet at maten ikke bare råtner, men forsvinner fullstendig i løpet av få timer!

 • Det er spennende hvordan altmed-folk slipper unna med å si ting som lar seg motbevise veldig lett me veldig enkle midler.

  For eksempel med en vaskebjørn eller en rotte og en hamburger… (Vaskebjørnen er nok bedre siden den ikke er så «uren» som rotta) • Hehe. Den ideen om at burgerene ikke blir fordøyd er ganske interessant. Jeg tror favoritteksempelet mitt er kvinnfolket i denne videoen: http://www.youtube.com/watch?v=4IGtDPG4UfI

  Hun sammenligner en McDonald’s pommes frites som er 4 år gammel med en bit av en fersk potet (!) som er tre mnd gammel, og påpeker at pommes fritesen fremdeles er fettete. Så kommer gullsitatet: «Why are we obese? There’s no breakdown. I think once it gets in your thigs, there’s no breakdown! It doesn’t go anywhere!»

  Eh… hvordan kom fettet seg til lårene? • Hei

  Jeg heter Magne og jobber med Lesernes VG på VG Nett. Nå har jeg lagt dette innlegget inn som dagens anbefalte nederst på VG-forsiden. Ta kontakt om du har innvendinger.

  mvh
  Magne D. Antonsen
  VG Nett • (Kommer fra VG sin anbefaling)

  Ganske interessant post! Mange av argumentene mot McDonald’s bygger veldig mye på logiske feil, slik som det personen til Daily Mail sa er et typisk eksempel på ett «argument from ignorance». «Jeg kan ikke forstå hvorfor det ikke råtner, derfor sier jeg at det er usunt!».

  Når alt kommer til alt er det veldig logiske grunner for at McDonald’s mat ikke råtner like fort som annet mat, slik som de grunnene du skriver om, og en kan ikke konkludere i at det er «usunt fordi det ikke råtner». Usunt er det og man bør ikke spise det hver eneste dag, men en må ikke basere det på feil grunnlag.

  Selvfølgelig, det skader ikke med en burger fra tid til annen! (*Blir sulten av time-lapse videoen med den forsvinnende burgeren*) • «Ingvild: Eh… hvordan kom fettet seg til lårene?»

  Det er enveisfett, eller industrielt fett om du vil, som er spesielt laget for å bare flyte inn i menneskekroppen og etablere seg som kontrarevolusjonære magasiner av fettfinansiert apati. Alle de store hamburgerkjedene, foruten Stabburet og Pizza Grandiosa, bruker disse subversive metodene for å styrke den politiske stillingen til Ny Verdensorden (NV)(NWO) sin agenda.

  Det industrielle enveisfettet beveger seg utenfor den normale metabolismen og er derfor ikke mottagelig for de metoder som «skolene» trener opp sine neste generasjoner av droner til å tro på. Det eneste som hjelper er alternative behandlingsmetoder som er basert i urgamle og (nå på grunn av sammensvergelsen) skjulte metoder for holistisk innsikt i organismens funksjon og formål. • @Marquis: Må si meg kraftig uenig til denne «enveisfett-teorien» din. Jeg forbrenner mcdonaldsmat på samme måte som all annen mat, jeg spiser i snitt 8 mcdonalds cheeseburgere i uka og er på tynn som en høvelflis. Det skal også nevnes at jeg aldri spiser påmmfri. • Haha Marquis! Jeg trodde et øyeblikk at det var spøk, men nå tror jeg faktisk at du mener dette seriøst:\ Det er så latterlig lett å teste denne hypotesen, men det er du vel ikke interessert i? Selv om jeg ikke liker å bruke sånn her argumentasjon så må jeg bare si: Se rundt deg, du møter sikkert flere tynne folk som ofte spiser fast food. Hvordan kan dette ha seg når fettet er UMULIG å fjerne?

  Ellers helt enig med John M! • I en episode av penn and teller BS gjør de flere blindtester med Macdonalds mat. Panelet dømmer alt de blir fortalt er fra MCD nedenom og ned, og roser den samme maten til skyene etter at den har blitt rotet litt rundt i, lagt på litt pynt og fortalt at det kommer fra en eksklusiv restaurant. • Dette er ikke bygget på vitenskap. Det er et element av godt belyst teori med reneste sludderet. Alle vet jo at brød tørker inn og er spiselig som f.eks flattbrød. Men sausen og salaten i hamburgeren, som aldri er tatt med i eksperimentet, vil råtne og få harsk smak og gi grobunn for bakteriell vekst. At burgeren ikke skulle brytes ned er IKKE et tegn på at det er sikkert å spise McDonalds-burgere som er oppbevart dårlig. Du vet f.eks ikke om den er godt stekt. E.coli O:157, også kalt hamburgerbakterien kan befinne seg i dårlig stekte hamburgere. All mat bør varmes opp igjen etter å ha blitt lagret kjølig i et kort tidsrom. • Det er sant, «Ekspert», men hvor mange har som vane å oppbevare gatekjøkkenmat over lang tid? • Jeg er ingen ekspert som kan svare på det spørsmålet, Mr. Arnesen. • Spør du meg er det langt eklere at noen faktisk har oppbevart en burger i 6 mnd enn at den ikke råtner… • Vi hadde jo stabbur før i tiden for å oppbevare salt tørr mat så den ikke råtnet. Samt at Norges matkultur stort sett går i gammel mat som er preservert. Spekeskinke, tørrfisk, flatbrød etc. • Se filmen «supersize me» sier jeg bare…. • @laila:
  Har sett den. Poenget var at han alltid tok den supersize porsjonen. Vist du fekk med deg kva legen i filmen sa så hadde det ikkje vert noko problem med dietten vist han hadde spist normal porsjon i steden for supersize porsjonen. Dette var eit eksperiment som blei gjennomført i Frankrike i etterkant og fekk meget lite omtale då forsøkspersonen ikkje lei noko skade av maten etter ein månad på MCD meny. • @ laila:
  Se filmen «Fathead» sier jeg bare. • Marquis har rett. Bare at et annet navn på «enveisfett» er transfett. Det er kunstig fremstilt og oppfører seg annerledes en de fettet vi ellers er vant til.

  Alle slankekurer og dietter belager seg på ett grunnprinnsipp; IKKE SPIS TRANSFETT! i tilegg kommer det med andre småtips/regler som ikke mat etter 21:00 på kvelden osv.

  «er du feit er det din egen jævla skyld»
  -Svein Kåre Grytting. • @Svein Kåre: I USA har McDonald’s sluttet å steke i trans-fett (men pommes frites’en blir ikke mindre kaloririk av det): http://www.usatoday.com/money/industries/food/2008-05-22-mcdonalds-trans-fat_N.htm

  Alt trans-fett er forøvrig ikke kunstig fremstilt, det finnes også naturlig i bl.a. kjøtt og melk (CLA).Du kan følge nye kommentarer på denne bloggposten via RSS 2.0-feeden.

Trackbacks / Pingbacks