Skepsisbloggen: Kritisk undersøkelse av det uforklarlige, det utrolige og det marginale.

Evige hamburgere?

Man kan si mye om McDonaldiseringen av samfunnet (boken Chew On This av Eric Schlosser og Charles Wilsom er én leseverdig fremstilling), og tiltak for å motarbeide at folk spiser for mye av denslags er ikke nødvendigvis dumt. Men det finnes grenser for hvor villedende og uredelige selv skremselspropagandaer bør være…

Dagbladet skrev nylig om kunstneren Sally Davis fra New York og hennes eksperiment (som egentlig ikke var et eksperiment) med en Happy Meal fra McDonald’s. Til sin forskrekkelse fant hun angivelig at maten ikke viste noe tegn på forvitring etter hele seks måneder. Ut ifra dette drar mange den (feil)slutningen at det må være noe skummelt med maten (noe som er en non sequitur, dvs. at konklusjonen ikke følger fra det antatte premisset).

Det skal imidlertid ikke mye fordypning i matkjemi og mikrobiologi til før man begynner å ane hva som kan ha skjedd (ypperlig belyst av en skeptikervenn her!).

Én opplagt forklaring på hvorfor maten ikke har råtnet er mangel på fuktighet, noe som trolig har større betydning enn selve innholdet i burgeren…

Kjøttet består ifølge McDonald’s av 100 % storfekjøtt, og inneholder ikke bindemidler, men er tilsatt salt og pepper. Salt har blitt brukt i århundrer for å gi mikrobiologisk stabilitet, dvs. at det hemmer veksten av mikroorganismer ved å senke kjøttets vannaktivitet. Videre er kjøttet godt stekt i forhold til overflatearealet, og burgeren er så tynn at den har lett for å miste væske, noe som hemmer veksten av mikroorganismer ytterligere.  Ettersom rå kjøttdeig er en vesentlig kilde til matbårne, sykdomsfremkallende organismer, bør det være et godt tegn at kjøttet stekes godt!

Når det gjelder hamburgerbrødet inneholder det, som de fleste brødvarer, relativt lite vann (rundt 30-40 %), og tørker ofte ut før mikroorganismene kan starte nedbrytningsprosessen. Om brødet hadde blitt oppbevart i en plastpose ville det imidlertid ha blitt dannet kondens på brødoverflaten, slik at det ville ha mugnet.

I USA og England inneholder dessuten brødet deres salter av propionsyre, som har vært brukt som konserveringsmiddel siden 1930-tallet, og som vi finner i hamburgerbrødene i butikken. Disse brukes hovedsakelig mot mugg, men bidrar også til å hemme vekst av bakterier som E. Coli, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, m.fl. ved å hemme enzymer og senke vannaktiviteten og pH-en i brødet. Propionsyre finnes naturlig i matvarer, deriblant noen typer ost. Kroppen produserer selv propionsyre som et mellomprodukt under det normale stoffskiftet, og propionsyre fra maten metaboliseres som andre fettsyrer.

Det ser altså ut til at det er lite mystikk i grunnen til at McDonald’smaten har en såpass lang holdbarhet under visse forhold (selv om media også har skrevet om vel så skumle McDonald’s-burgere med mugg!) På en eller annen måte får allikevel dette mange til å konkludere med at dette ikke er mat, slik en sa til Daily Mail tidligere i år:

Food is supposed to decompose, go bad and smell foul eventually. The fact that it has not decomposed shows you how unhealthy it is for children.

Eller som “The Health Ranger” Mike Adams (en mye omtalt figur blant bloggere som Orac og andreskriver:

No normal animal will perceive a McDonald’s hamburger bun as food, and as it turns out, neither will bacteria or fungi. To their senses, it’s just not edible stuff. That’s why these bionic burger buns just won’t decompose.

Man må spørre seg hva de mener med dette. Betyr det at maten fra McDonald’s er ufordøyelig? I så fall ville man vel heller ikke kunne legge på seg av maten deres, noe som høres ut som en noe usedvanlig påstand…

The Consumerist har forresten testet hypotesen, og funnet at maten ikke bare råtner, men forsvinner fullstendig i løpet av få timer!

 • Uff, det er så mange konspirasjonsteoretikere der ute i verden at jeg blir matt. At folk kan gå på slikt at maten til macdonalds er farlig fordi den ikke råtner.. Har funnet matrester i hybelen jeg bodde i en gang. Brød med salami som hadde lagt i 8 mnd. Den var ikke råtnet den heller. Er norskt brød og salami tilsatt slike skumle ting? Har også funnet salat som bare var blitt en inntørket kvast. Gulerøtter + diverse andre grønnsaker. Ingen av dem var råtnet. Hjelp er det sprøytemidlene som forårsaker det? (eller kan det være at fuktigheten blir trekt ut… hmmm…Jeg ler..)
  Kanskje all maten som er produsert utenfor din egen hage er tilsatt fæle stoffer som skal kontrollere oss? Kanskje selve jordsmonnet er tilsatt stoffer? Er det New world order som står bak alt?

  Huff, jeg orker knapt å lese på internett lengre når verden er full av lettlurte tullinger som aldri bruker sin egen hjerne. (eller kanskje de bruker den for mye, iallefall fantasien.) • Som relativt ung student ved Universitetet i Oslo leide jeg i 1971 et garderobeskap i en fjern avkrok på Blindern. Det hadde neppe vært i bruk på en ti års tid, det inneholdt ihvertfall et så gammelt eksemplar av Arbeiderbladet.

  Dessuten en matpakke med to skiver kneipp med brunost. Inntørket, men ikke råttent og ikke muggent. Omslag: Kun matpapir, ikke plast.

  Kommer jeg på førstesida i VG nå? • Ganske opplagt igrunn. En tynn noksåtørr brødskalk oppbevart i en åpen papirpose på kjøkkenbenken vil raskt bli så tørr at den ikke mugner. Dette skjer jo også med brød jeg lager selv, altså helt uten skumle tilsetninger. • Konrad: Til og med ubeskårne brød tørker også totalt på den måten. Min vit.ass. er så distré at han stadig glemmer sine brød i papirpose på kjøkkenbenken, enten han nå har skjært seg en skive eller to, og da blir resultatet på få dager en svær kavring, det har jeg bevitnet utallige ganger. Gjelder altså ikke bare tynne skalker.

  Men i det tilfellet jeg rapporterte var det også smør/margarin pluss brunost på skivene. Likevel ingen mugg. Men det var ikke så appetittelig at jeg fikk lyst til å spise skivene.

  Kanskje jeg skal smøre på noen skiver, variere med margarin og smør, og dertil flere sorter brunost (ekte geitost, Misværost osv.)? Og ta bilder daglig for å se hva som skjer? (Tips VG!) • «Er norskt brød og salami tilsatt slike skumle ting? »

  Salami har et altfor høyt saltinnhold og forhøyt innhold av mettet fett til at det bør være hverdagskost.

  Og norsk brød inneholder også formye salt samt er gjerne tilsatt bakefett med såkalte trans-fettstoffer, fettstoffer som faktisk er forbudt å tilsette matprodukter i endel andre land.

  Trans-fettsyremolekyler er umettede fettsyrer vridd på en slik måte ved dobbeltbindinger slik at molekylet får en sikksakkform, mens sis-fettsyremolekyler er vrid slik at molekylet får en buet fasong, og disse er de naturlige som utnyttes normalt i kroppen. • Skal det være en kvalmer? – Fra McDonalds.

  Vil du bli deilig kvalm – kom til McDonalds – suprere kvalme får du ikke.

  Fyll på med vomfyll fra McDonalds – Sågodt at det er deilig å være kvalm!!! • I supersize me så får forsøktspersonen oppfølging av lege, og det er veldig vanskelig å si at McDo-maten gav helsebedringer. Dette tross at både kjøtt, og brød er «anbefalt» mat.

  Franske ernæringsmyndigheter har forlengst advart unge mennesker mot å spise McDonalds oftere enn maks en gang i uken, om de ikke skal få ernærings-skader. • Hovedårsaken til at den ikke råtner, er at produksjonen til Mcdo er ullstendig steril, der det ikke er bakterier å lignende oppstår det heller ikke. Forresten så er det gilde som lager Mc burgere, mcdo stiller bransjens strengeste krav til kvalitet. • For å gi altiene en mulig åpning: Er det gjort sammenligninger mellom økologisk og ikke-økologisk brød/kjøtt når det gjelder tørking/forråtnelse? • En annen test er å lagre hamburger med brød i romtemperatur med full oksygentilgang og en annen i en tett pose. Så kan man selvfølgelig også å ta med økologiske produkter. Resultatet vil med stor sikkerhet bli det samme. Burgeren og brødet som ligger åpent på benken vil tørke inn, mens burgeren og brødet i posen vil råtne/mugne. • Sitat: «Alt trans-fett er forøvrig ikke kunstig fremstilt, det finnes også naturlig i bl.a. kjøtt og melk (CLA).»

  Vel, CLA har faktisk nåde en sis-binding og en trans-binding og er derfor et hybrid.

  Altid morsomt å flisespikke litt. • Sitat: «Kjøttet består ifølge McDonald’s av 100 % storfekjøtt, og inneholder ikke bindemidler, men er tilsatt salt og pepper. at: »

  Kan en virkelig stole på McDonalds-sjefene når de kommer med slike utsagn.

  Og utfra kvaliteten på burgerne har jeg personlig ihvertafall det subjektive inntrykket at hva som kalles storfekjøtt, nok inneholder betydelige mengder oppmalte sener og trevler. • Ja, jeg tror faktisk vi kan stole på dem i dette. Rett og slett fordi noe annet ville vært avslørt forlengst, og blitt en skandale. McDonalds Norge serverer det samme kjøttet som vi får i butikken. Som altså er underlagt ganske så strenge reguleringer. En helt annen sak er selvsagt at «storfekjøtt» – og spesielt kjøttdeig – er en eufemisme for utgåtte melkekuer, som ikke akkurat er indrefilet. • Det finnes etablerte analysemetoder for å påvise mengden bindevev i kjøttdeig, så påstanden fra sjefen i McDonalds er etterprøvbar (NMKL-metode nr. 127, http://nmkl.org/kronologisk.htm#metoder). Det er p.t. tre laboratorier i Norge som utfører akkrediterte analyser av NMKL 127.

  Det er ikke spesielt overraskende at man bruker de seigeste delene av et dyr til f.eks. kjøttdeig. Å male opp indrefilet og andre godsaker til det formål, ville vært lite hensiktsmessig…Du kan følge nye kommentarer på denne bloggposten via RSS 2.0-feeden.

Trackbacks / Pingbacks