Homøopati blir av og til presentert som den mest populære formen for alternativ behandling i Norge. Det er ikke engang en sannhet med modifikasjoner, men én som er ristet, banket og fortynnet til de fleste nok ville si at den ikke kvalifiserer som «sann». Akkurat som homøopatiske remedier jevnt over ikke kvalifiserer til betegnelsen «legemidler», ettersom det ikke er noe av «middelet» igjen i det aller meste av det som serveres. Det er det den internasjonale 10:23-aksjonen setter fokus på.

Og norsk skeptivisme tar seg opp: Når det denne gang er tid for å feire Avogadros tall igjen, vil det også være nordmenn med. Begrunnelsen finner du i pressemeldingen under, sammen med kontakter for den som vil være med:

Norske demonstranter iscenesetter homeopatisk «overdose»
Aktivister i Norge annonserer i dag fredag at de sammen vil ta en homeopatisk «masseoverdose» tidlig neste måned, som en del av en global protest mot markedsføringen av alternative midler og behandlingsformer.

En gruppe demonstranter i Oslo så vel som i Trondheim vil svelge hele beholdere med homeopatiske piller den 5. februar 2011, i et forsøk på å gjøre folk oppmerksom på at homeopatiske «remedier» ikke har noen effekt – og dermed legge press på farmasøyter og helsepersonell for å sikre at produkter som selges som medisinske behandlinger, faktisk fungerer.

Kristin Carlsson, koordinator for gruppen i Oslo, sier følgende: «Folk flest er ikke klar over at homeopatiske piller slett ikke er ’naturlige’ eller basert på urtemidler eller lignende – selv homeopater er enig i at pillene faktisk ikke inneholder annet enn sukker og vann. Vi tar del i denne protesten for å vise at disse såkalte remediene er nytteløse og ikke har noen plass i dagens helsevesen.»

Demonstrasjonen i Norge organiseres på frivillig basis, uavhengig av noen forening, og er en del av The 10:23 Campaign [1] – en verdensomspennende protest mot de homeopatiske midlene som selges i Storbritannia. Lignende arrangementer vil holdes i dusinvis av land rundt om i hele verden og er denne uken blitt annonsert i land som Sverige, Tyskland, Israel, Ungarn, Australia og Canada.

Michael Marshall, koordinator for den internasjonale kampanjen, sier følgende: «Vi har som mål å vise at det rundt om i verden er en voksende tendens til den oppfatning at nok tid og penger er blitt sløst bort på homeopatiske midler. I de to århundrene som denne behandlingsformen har eksistert, har det aldri dukket opp noe som helst som tilsier at den virker, og fordi homeopatiske midler ikke består av annet enn sukker og vann, kan de umulig gjøre de tingene som homeopater hevder at de gjør. Titalls milliarder britiske pund er blitt brukt hvert år verden rundt på disse uvirksomme midlene, og når folk blir fortalt hva de faktisk er, og hvordan de fremstilles, blir flesteparten av dem sjokkert over at dette fremdeles blir solgt til et uvitende publikum den dag i dag.»

10:23-kampanjen ble satt i gang for ett år siden i Storbritannia, da nesten 400 demonstranter tok del i «overdoser» landet rundt. Dette skjedde i kjølvannet av at Storbritannias ledende apotek innrømte at pillene blir solgt bare fordi forbrukerne vil kjøpe dem, ikke fordi de har noen effekt.[2] Kampanjen har fått navnet sitt etter Avogadros tall[3], et viktig tall innen kjemi og fysikk, som kan brukes for å vise at homeopatiske midler slett ikke inneholder noen aktive ingredienser.

Selv om noen vil hevde at det å distribuere sukkerpiller er en harmløs affære, kan omfavnelsen av homeopatiske midler av farmasøyter og helsevesen få alvorlige konsekvenser. I tillegg til at denne omfavnelsen undergraver folks tillit til medisin og medisinske råd, kan den i verste fall føre til at pasienter i alvorlige helsetilstander unngår å oppsøke lege, i den tro at homeopati kan behandle sykdommen deres. En gravende undersøkelse gjort av BBC i januar 2011 avslørte at homeopater for eksempel var villige til å gi reisende uvirksomme homeopatiske «preparater» som erstatning for medikamenter som bekjemper malaria[4], så vel som virkningsløse homeopatiske alternativer
til vaksiner.[5]

10:23-kampanjen har som mål å arrangere demonstrasjoner i mer enn 23 byer i 10 land, men ser så langt ut til å kunne mer enn doble dette målet. Demonstrasjonen i Oslo og Trondheim vil finne sted 5. februar 2011, klokken 10.23.

Fotnoter
[1] The 10:23 Campaign er et nettverk av grupper og organisasjoner av skeptikere som har som mål å gjøre folk oppmerksom på sannheten bak homeopati – hvordan vi vet at homeopati ikke virker, og hvorfor det er viktig at pasienter gis riktig informasjon, slik at de blir i stand til å ta informerte helsevalg. http://www.1023.org.uk/
[2] http://www.dailymail.co.uk/news/article-1230925/Boots-sells-homeopathic-remedies-theyre- popular-work.html
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Avogadro_constant
[4] http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/newsnight/9341713.stm
[5] http://www.bbc.co.uk/news/health-11280578

Lokal kontaktperson: Kristin Carlsson / kristin.carlsson@gmail.com
Internasjonal kontaktperson: Michael Marshall / contact@1023.org.uk / +44 7841 134 309