Skepsisbloggen: Kritisk undersøkelse av det uforklarlige, det utrolige og det marginale.

Dyretelepati til TV

De første rundene med eksamenssensur er unnagjort. Det er også de første par dagene med filming til den tidligere omtalte TV-serien.

Jeg skal ikke røpe for mye av innholdet ennå, men onsdag fikk vi stort sett på plass opplegget for et skjult budskap Norges angivelig mange synske skal få lov til å prøve å finne ut av: Et skjult budskap, gjemt i en låst, overvåket safe. Og mange fine forutsetninger for å hindre fusk. Det blir en god test.

Dagen etter var vi ute hos (den meget sympatiske) dyretolken Astrid Moe. Jeg har vært der før, og vi snakket om testing den gangen også.


Den gangen snakket hun litt mer om konkrete sykdommer hun hadde «fått vite fra dyrene», og de første idéene til testing bar preg av det. Når noen forteller at de får bekreftet sine utsagn av dyrlegens undersøkelser, virker det som en rimelig test.

Allerede første gang var det imidlertid et problem, nemlig at hun vektla at problemene kunne oppstå i etterkant. Eller handle om fortid. Nå viste det seg også at det kunne handle om «andre» i dyrets omgivelser, og ikke måtte tolkes helt bokstavelig. Da blir det hele noe mer komplisert. Hvis man kan tolke et utsagn både figurativt og bokstavlig, i fortid, nåtid eller fremtid, og gjelde et ukjent antall mulige aktører, blir det som å skyte i blinde med maskinpistol, se om et av skuddene har truffet en vegg (eller annen fast overflate), og så male en blink rundt kulehullet.

Vi ender nok dermed opp med noe som ligner mer en fattigmannsversjon av standard parapsykologisk oppsett for f.eks. remote viewing. Det hele blir i så fall basert på erfaringene fra en «vanlig» sesjon, noe vi ordnet til filmingen torsdag. (Uten å røpe for mye kan jeg vel si at den ikke rørte veldig ved mitt verdensbilde. Resultatet var så nær fullstendig bom man kan komme, og jeg lærte en del andre ting jeg har lyst til å kommentere, men ikke kommer til å gjøre – ennå.)

En slik sesjon involverer altså en angivelig telepatisk kommunikasjon med dyret, der resultatet kommer frem i en rekke tema og små fortellinger som tolken presenterer for eieren etterpå. I vår setting virket det ikke som eieren kjente seg (og/eller dyret) igjen i mer enn en bitteliten brøkdel av det som ble sagt, og det blir nok den typen test vi forsøksvis går for, etter at tolken var mindre positiv til enkle tester av symptom/lidelser hos dyr enn jeg oppfattet henne forrige gang. Så da velger vi nok fra en serie forskjellige dyr vi har bilde av (samme art og rase), bilde fordi hun ikke trenger se dyret (det behøver heller ikke være levende, og art spiller ingen rolle), og ber eier(ne) se på fortellingene og bedømme hvilket dyr hun har snakket med og hvor god «fit» det er i beretningen de får servert. (Det skal selvfølgelig blindes for alle parter.)

Det kan ikke bli så mange dyr, ettersom en sesjon kan ta en god del tid. Forhåpentlig får vi så mange tolker med at vi også kan bedømme intersubjektiv enighet og forskjell mellom fortellinger.

Litt etter tid og anledning kan jeg komme til å poste mer spesifikk «protokoll» senere. Forhåpentlig får vi diskutert den noe nærmere, siden dette er en løsning som mer tvinger seg frem av problemene med å få en helt enkelt, konkret tilbakemelding på et enkelt spørsmål.

Uansett er vi i gang med filming og videre planlegging av inntil seks program, og forhåpentlig noenlunde tilfredsstillende tester av en rekke angivelige fenomen. Det kommer til å ta enda mer tid fremover, sammen med skriveoppdrag (deriblant noen jeg hadde glemt) og annet, men det er muligens nøyaktig den slags som egner seg for enkel blogging. Spesielt hvis det er mulig å få meningsfylt feedback på forslag til tester.

 • Jeg har ikke fått med meg hvor og når denne serien skal sendes. Er dette klart enda?

  Virker som en spennende serie for en som har sitti å rista på hue når «åndenes makt» og «fornemmelse for mord» har stått på… Regner med at det ikke er TVNorge som skal vise denne serien? • Det er NRK som står bak, både initiativ og ellers. Og jeg hører stadig at vi skal på lufta fra en gang etter midten av januar. Filmingen er kommet litt kort til at jeg klarer å tro det, men de er erfarne folk, så de har vel rett.

  Mer spesifikt om hvor og når kommer jeg tilbake til senere. Det er planlagt som bredt. • Veldig kult. Synd jeg med all sannsynlighet ikke får tilgang til NRK på den tida.

  Uansett forfriskende å høre om praktiske tester midt oppe i skriving om parpsykologi-historikk. • Hvilke «form» skal programmet ha? Sånn «hahaha er du dum eller, der dreit du deg ut på riksdekkende tv» Eller litt tørr vitenskapelig avvisende tone? Alternativt sånn «dette finner vi aldri ut av, tro hva du vil». Eller litt sånn som «Newton» er lagt opp?

  Hester kan foresten snakke. De snakker med store øyne som sier «kom nærmere så jeg kan bite, sparke eller tråkke på deg!» Iiik… • Det blir vel et sted mellom Newton og den «tørre vitenskapelige» et sted. Det første blir det i alle fall ikke. Men det er ikke meg som forteller, jeg er bare en av dem som er med.

  Og jeg er helt enig. Dyr kommuniserer definitivt. Men jeg tror ikke de sier så mye av det dyretolkene vil ha det til. Døde husfluer er neppe åndelig anlagt. • Hvorfor er det så svært at acceptere dyretelepati?
  Har udført dyretelepati gennem 25 år nu,og vil påstå,at telepati er hver mands eje for den,som ønsker at respektere og forstå dyret.
  Mener samtidigt også,at have fundet en enkel samt logisk forklaring,baseret på viden om højre og venstre hjernehalvdel.
  Glæder mig,at du skaber opmærksomhed omkring emnet,så dyrenes stemme bliver hørt!
  Strålehilsner herfra!!!!
  Connie Laurent. • Det er vanskelig å akseptere dyretelepati fordi det ikke finnes et fnugg av bevis for at nettop det skjer. Ikke verre enn det. • Jeg har hatt katt hele livet og synes det er ganske så enkelt å lese humøret til katta mi ut fra hvordan hun oppfører seg(gangen, blikket, halen, ørene, bevegelsene,lydene, pelsen, posituren osv. Og jeg skulle hatt null problemer med å innbille godtroende at jeg kan kommunisere med katter gjennom telepati. • Enig.

  Jeg syns det er vanskelig å akseptere fordi det ikke finnes noe som tyder på at verken telepati eller dyretelepati er noe annet enn livlig fantasi.

  Men katter er herlige dyr. Skulle gjerne lest tankene deres, for å si det sånn. • Connie, jeg kan også lese mye av tankene til kattene i familien. De har alle sine personligheter. De kan, med kroppsspråk, oppførsel og mjauing fortelle ganske tydelig hva de vil og ønsker, og gir klar beskjed hvis de er fornærmet over noe. Men jeg tror bare ikke at det handler om telepati. • Sitat: «De kan, med kroppsspråk, oppførsel og mjauing fortelle ganske tydelig hva de vil og ønsker, og gir klar beskjed hvis de er fornærmet over noe.»

  Fy deg, en ekte skeptiker tillegger ikke dyr menneskelige følelser.

  Selv er jeg så skeptisk at jeg ikke engang tror at andre mennesker enn meg selv har noe reelt følelsesliv. Jeg har inntetsomhelst bevis for at de er noe annet enn roboter som handler utfifra automatiske prinsipper uten at noen følelser er involvert. • Det er liten grunn til å anta at følelser er noe spesielt menneskelig. Rettskriving, derimot… • Jeg bare erter dere litt ved å gjenta et lite gjennomtenkt standpunkt som avogtil fremsettes fra såkalt vitenskapelig hold.

  En må anta at følelser har utviklet seg gjennom evoulusjonen som ethvert annet fenomen og derved forefinnes også hos såkalt lavere dyrearter enn mennesket, men muligens i en noe forskjellig fasong.

  Gjeldende rettskrivning er uhensiktsmessig så jeg velger å avvike fra den. Jeg synes det foreksempel det er praktisk å samskrive ord som ikke hverforseg har en selvstendig betydning og jeg synes ord bør skrive fonetisk.

  Således mener jeg at for eksempel engelsk og fransk ortografi ikke er annet enn forbannat søppel som det er et misbruk av hjernekapasiteten å lære seg, for ikkeåsnakkeom kinesisk ortografi. • «Jeg bare erter dere litt ved å gjenta et lite gjennomtenkt standpunkt som avogtil fremsettes fra såkalt vitenskapelig hold.»

  Javel, dette er nytt for meg, at dyr ikke skulle ha følelser.

  «[…]jeg synes ord bør skrive fonetisk»

  Da haru ett gått støkke ijen føruær dær. • P`åstann ække påmòte lenger, men får nonårsia, fremsattes den `åfte fra vetrin´ærr når noen intervjúetem om dysj føllser åreaksjóner. • Sikker på at det ikke var en kinesisk kokk som ble intervjuet? • At noe er «på mote» blant veterinærer (evt. noen mener å ha hørt en person de tror var veterinær si noe de oppfattet slik) betyr ikke at det er et vitenskapelig standpunkt. De færreste veterinærer er forskere.

  Ellers er det nokså arrogant å ignorere alminnelige rettskrivingsregler. Det er kanskje mer behagelig for deg personlig å skrive tilnærmet fonetisk, men siden særdeles få mennesker leser fonetisk (stort sett kun de som holder på å lære å lese) gjør det det unødvendig tungvint for den som skal lese teksten og kan senke lesehastigheten betydelig. Dette bør unngås dersom man ønsker at andre skal gidde å lese det man har skrevet (og kanskje også vil unngå å minne for mye om en fjortis?). • Mye av det som kalles å bli voksen og moden er ivirkeligheten en degenerasjonsprosess. Hvis jeg minner om en fjortis tar jed det som et komplimang.

  Jeg påsto ikke at standpunktet var vitenskapelig, men det fremsattes tydligvis for å oppfattes slik, og med et påfallende overdrevent voksent og autoritativt tonefall og aksentuering.

  Jeg observerte det flere ganger. • KH: Jeg ser ikke helt hvorfor det skulle være «degenerasjon» å lære seg å være mindre selvsentrert og mindre opptatt av å provosere for provokasjonens skyld, som en fjortis med selvlaget sikkerhetsnålpiercing og hanekamfrisyre, men for all del… Ellers skrev du faktisk at påstanden kom «fra såkalt vitenskapelig hold», ikke at den som sa det lot til å ønske at det skulle oppfattes slik. Det siste blir faktisk noe helt, helt annet. Det finnes ikke grenser for hva folk prøver å fremstille som «vitenskapelig», det burde du da ha fått med deg – f. eks. ved å lese denne bloggen. • Jeg tror jeg lar deg, amhovgaard, få det siste ordet i denne diskusjonen hvis du ønmsker å kommentere uttalelsene mine ytterligere. Jeg sa ikke at alle voksenhetskriterier var degenerasjonskirterier. – Og jeg er faktisk voksen nok til å avslutte denne diskjusjonen nå.Du kan følge nye kommentarer på denne bloggposten via RSS 2.0-feeden.