Skepsisbloggen: Kritisk undersøkelse av det uforklarlige, det utrolige og det marginale.

Richard Wiseman – en kuriøs karakter på vei til Norge

Har du noen gang lurt på hvorfor vi lar oss lure av tryllekunstnere? Hvordan de klarer å få oss til å se dit, når vi burde se hit? Richard Wiseman lurte også på det mens han jobbet som tryllekunstner, og endte opp med et professorat i psykologi som følge av interessen. Nå er han hyperaktuell i Norge med norsk oversettelse av sine siste bok, Paranormalitet, og Norgesbesøk på trappene – for boklansering og besøk på Kritisk Masse.

Wiseman er en slik karakter som man kan ha vært borti uten å bite seg merke i navnet – dersom man kun har lest om ham. Han har vært omtalt i Dagbladet og andre store medier på grunn av forskning på om folk kan smake forskjell på dyr og billig vin, hva som er verdens morsomste vits, synskhet blant folk på twitter og om det finnes genuint heldige folk.

Har man derimot sett et glimt av ham eller snublet over ham på YouTube, er han vanskelig å glemme. Han er en så sprudlende karakter at foredragene hans nærmest er som standup-show å regne. Han sier selv han prøver å ha et morsomt poeng minst hvert 30. sekund når han foreleser, og hvis man dømmer etter lydnivået på forelesningene hans treffer de fleste også. Jeg har selv sett ham ved et par tidligere anledninger og kan garantere at han er generelt hysterisk. Jeg hadde også gleden av å intervjue ham til podcasten Saltklypa, og når jeg prøvde å ta bilde av ham mens han snakket stoppet han midt i ord og poserte med festlige ansiktsuttrykk. Da han skulle signere boken til en venn av meg tegnet han et strektegningsportrett så lite representativt at man kan lure på hva han prøvde å kommunisere. En gang snek han inn en referanse til hvor mange dverger som var med på innspillingen av The Wizard of Oz i en forelesning etter at broren min hadde hatt et veddemål med ham i baren kvelden før.

Med andre ord, en litt annerledes professor.

Foto: Brian Fischbacher

Bøkene

Richards bøker er nesten like snurrige og festlige som ham selv, og jeg kan anbefale alle sammen varmt.

Quirkology handler om de merkeligste psykologiske hverdagsfenomener, som hvorfor vi heller vil ha på oss en genser med bæsj på enn genseren til en seriemorder, hva som er verdens morsomste vits, hvordan man kan avdekke løgner, og  hvorfor vitsene inni smellbongbonger er så utrolig lite morsomme.

The Luck Factor har endret liv til det bedre. Richard undersøkte om noen mennesker faktisk bare ER heldigere enn andre, og fant at nei – de er bare bedre til å oppdage muligheter. Han sier at han føler denne forskningen er den viktigste han har gjort, og han får fremdeles takkebrev fra folk som har endret livene sine til det bedre ved å bruke hans vitenskapelig baserte triks for å bli «heldigere».

59 Seconds er en selvhjelpsbok som raser gjennom en haug ulike selvhjelpsmetoder og forteller hva forskningen sier om dem. Han presenterer også hvilke selvhjelpsmetoder som er vitenskapelig dokumentert å gjøre hverdagen bedre.

Paranormality er som nevnt hans nyeste bok, som nå kommer på norsk på Humanist Forlag. Jeg leste boka på engelsk da den kom ut, og den er en ny tilnærming til overnaturlige fenomener. Han uttrykker klart på omslaget at paranormale fenomener ikke finnes, vi bare lar oss lure av våre fantastiske, fascinerende hjerner. Han tar for seg en haug med historier om hvordan det overnaturlige har endret seg over tid, forteller om en snakkende mungo og en potensielt synsk hund.  Boka er kjempeunderholdende og inneholder også en del triks du kan lære deg å utføre for venner og familie for å illustrere hvordan noen av disse overnaturlige fenomenene egentlig virker.

 

Så, til når han er HER i landet!

Fredag 17. februar  kommer han til Oslo for å holde foredrag om Paranormalitet og sannsynligvis å være med oss på puben.

Foredraget er åpent, gratis, og arrangeres av Humanist Forlag, Realfagsbiblioteket UiO, og Skepsiskonferansen Kritisk masse.

Tid: Fredag 17. februar kl. 18

Sted: Sophus Lies Auditorium, Universitetet i Oslo.

Pubtreffet  er også åpent og gratis og skjer umiddelbart etter foredraget, på Cafe Abel ved trikkesløyfa på John Collets Plass. Det er imidlertid ikke gratis drikke – sånt ordner man selv.

Lørdag 18. februar deltar han som en del av programmet til Skepsiskonferansen Kritisk masse (billetter som gjelder for både lørdag og søndag kan kjøpes her), og da skal han holde foredrag om Mind Magic.

 

Her er hans mest kjente YouTube-video «The Amazing Colour-Changing Card Trick». Bare begynn der, surf videre, og husk at han i foredrag og uten manus er enda mer morsom.

 

Håper vi sees på noen av arrangementene!

DISCLAIMER: Jeg er med å arrangere oppholdet hans her i landet – men jeg hadde anbefalt alt som har med ham å gjøre varmt uansett om jeg var med eller ikke.

 • Marit: Dere må skaffe en knapp slik at man enkelt kan dele link til artiklene dere på facebook, twitter osv..

  Tim • Tim: Enn så lenge blir blogginnleggene herfra automagisk publisert til twitter.com/skepsisnorge. ;) • Facebook!! Der man når grasrota! Der slummen ferdes. Ikke twitteliten! :)

  Men seriøst. Skaff en fb-kanpp! Gunnar Tjomlid fikser! • Der arbeides med saken. Seriøst. • Jo. Ser den. • Flott!

  Dere må jo bli minst like glossy og lekre som nyhetsspeielt.no !! Der har jo hver sak 100+ kommentarer lissom! :=) • Test • Er det noen som er klar over at Richard Wiseman har lurt Skavlan og hele Norge?
  Han stokket ikke engang kortene…Han visste hvilket kort som ble trekt i samme øyeblikk som han la bunken på bordet ved siden av seg…se selv på videoen:
  http://www.nrk.no/nett-tv/indeks/297386/

  Jeg er mildt sagt sjokkert, forstår ikke hvorfor han bruker juks for å bevise at spådomskunst er juks!!!  • Sjokkert? At en tryllekunstner bruker triks (og ikke alltid de samme mindre redelige juksemakere bruker) er vel ikke akkurat noen bombe? • Jeg forstår ikke! Han var hos Skavlan som skeptiker for å avsløre teknikkene som er brukt blant synske og sånn… Han skulle vise hvordan det er mulig å lese/tolke kroppsspråket. Men han jukset. Og det er mange som trur nå at prestasjonen hans var ekte. • Tips – Skavlan er et underholdningsprogram, ikke skoleTV.

  Og selvfølgelig juksa han.

  Det er poenget. • Asbjørn: i ditt siste innlegg «HerreSnåsa for en uke …» skriver du at «…det finnes (slik Francis Lundh utmerket gjorde oppmerksom på i VG) bedre funderte forklaringer på virkninger i etterkant av møter mellom menneske».

  Eg reagerer når eg leser Francis sin kommentar:
  «Noe av det samme ble ettertrykkelig demonstrert av tryllekunstner og skeptiker Richard Wisemann på «Skavlan» for noen uker siden: Til tross for at programlederen var bevisst på sitt eget kroppsspråk, kunne rutinerte Wisemann etter et par minutter nøyaktig slå fast hvilket kort i kortstokken han forsøkte å holde skjult for ham. Dette bare ved å snakke rundt temaet og å lese reaksjonene til sin motpart – som i tillegg gjorde alt han kunne for å stritte imot.»

  Og poenget ditt nå?!? Heilt greit å bruke juks for å ødelegge for Snåsamannen liksom?!?!?

  Som skeptiker syns jeg alt dette er direkte flaut. • @Tonito: Legger hit lenker til de to artiklene du siterer fra. Kjekt å ha:

  http://skepsis.no/blog/?p=6401

  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10070208 • @ Tonito

  Du har rett – og du tar feil. En god magiker og en god «synsk/healer» bruker en rekke teknikker, og stoler på en rekke fenomener som har med tid å gjøre og vår dårlige evne til å se statistiske fenomener. • Jeg er til dels enig med tonito her. Det var sleipt å gjøre et poeng ut av det når trikset hans baserer seg på noe helt annet. Samtidig vet jeg jo at det er tilfelle at tryllekunstnere villeder oss – også når de avslører triksene sine. Og det er deres rett.

  Men jeg vil anbefale skeptikere å ikke bruke Wisemans opptreden på Skavlan som poeng på hvor lette andre mennesker er å lese. • Enig med Marit. Weismans stunt bør brukes for å vise hvor lett det er å lure enhver av oss, og at vi bør leite andre steder enn dit de peker, enten der gjelder magikere, «synske» eller «healere.»Du kan følge nye kommentarer på denne bloggposten via RSS 2.0-feeden.