Ikke alle konferansevolum kommer like fort som The Devil’s Party. Noen få (morgendagens) kommer tidligere; de aller fleste tar lenger tid. I fjor kom etter mye arbeid, mest fra sjefsredaktør Ulrika Mårtensson, resultatet etter en konferanse vi holdt her ved NTNU i 2007. Til gjengjeld er det blitt to pent utseende og interessante bøker, utgitt sammen under tittelen Fundamentalism in the Modern World. Volum én tar for seg stat, globalisering og politikk, mens volum to har fokus på kultur, media og offentlig sfære.

Bøkene og konferansen var et samarbeidstiltak med statsvitenskap (representert ved Jennifer Bailey som medredaktør), litteratur (ved Priscilla Ringrose som medredaktør) og religionsvitenskap (ved Ulrika med meg som haleheng). Vi forsøkte å rekruttere bredt, både når det gjaldt geografisk og tematisk omfang, og jeg synes i det alt vesentlige det lyktes. De fleste regioner og religioner er dekket. Selv om det kanskje er en overvekt på det utvidede «Midtøsten» er både sør, vest og øst, kristendom, hinduisme og buddhisme også godt representert.

Kristen fundamentalisme har vært blant de felt jeg har skrevet mest om. Men ikke her. Jeg var for travelt opptatt med andre prosjekt til å bidra med så mye annet enn redigering og bittelitt til de innledende perspektivene.

Det er derfor lite av mitt her, men den interesserte kan finne mye annet å se på og andre å diskutere med. Fundamentalisme-forståelsen i seg selv er litt annerledes (ikke sikker på hvor overbevist jeg selv er) for dem som er interessert i den slags. Peter Schalks skarpe, kritiske analyse av sanghaen på Sri Lanka skulle kunne klare å vekke de fleste i godstolen. I skeptikersammenheng er kanskje Turkay Nefes analyse av konspirasjonsteorier som fundamentalistisk ideologi-conduit blant det mer interessante.

Den artikkelen står i volum én. Fra volum to er det nok utvilsomt Lionel Sacks artikkel om gullstandarden i ulike konspiratoriske og fundamentalistiske ideologier, The Gold Standard of Fundamentalist Methodologies som vil trigge høyest interesse. Personlig er jeg også veldig glad i og ser stor nytte i Priscilla Ringroses analyse av populærkulturens betydning, i artikkelen Religion, Family and Modernity in Zadie Smith’s White Teeth.

Mye lesning – men helst fra bibliotek. Billig er det ikke.

Ulrika Mårtensson, Jennifer Bailey, Priscilla Ringrose & Asbjørn Dyrendal (red.).
Fundamentalism in the Modern World. vol. 1: Fundamentalism, Politics and History: The State, Globalisation and Political Ideologies.
London: I.B. Tauris 2011, 349s.

Ulrika Mårtensson, Jennifer Bailey, Priscilla Ringrose & Asbjørn Dyrendal (red.)
Fundamentalism in the Modern World. Vol.2: Fundamentalism and Communication: Culture, Media and the Public Sphere.
London: I.B. Tauris 2011, 349s.