Skepsisbloggen: Kritisk undersøkelse av det uforklarlige, det utrolige og det marginale.

Skepsis under lupen. Igjen.

HumanistforsideEn av de lengste trådene på Skepsisforumet heter ‘Hva er en skeptiker?’. Etterhvert har spørsmålet blitt stilt opptil flere steder på forumet. Det er også gjengitt hva Store Norske Leksikon har å si om saken. Mest påfallende i det siste har kanskje Skepsis-styremedlem Kjetil Hopes bloggposter med relativt like deler kjeft og hyllest vært.

Ferskeste eksempel på analyser, evaluering og skråblikk kommer fra bladet Humanist. 14. januar slipper de sin neste utgave som denne gangen har tittelen «Skeptisk mot skeptikerne?». Som seg hør og bør lanseres dette i en salong, en Humanistisk sådann, nærmere bestemt i Oslo.

Dette fra omtalen på facebook:

Velkommen til slippefest for Humanist mandag 14. januar

Årets siste Humanist kommer fra trykkeriet i disse dager, og på vei til Narvesenkiosker og abonnenters postkasser. Men siden desember er en veldig travel måned for de fleste, har vi bestemt oss for å utsette lanseringsfesten til nyåret.

Temaet for dette nummeret er skepsis, nærmere bestemt skepsis mot skeptikere. Gunn Hild Lem vil kaste et kritisk blikk på skeptisk kommunikasjon, og vi byr også på en paneldebatt om skeptikerbevegelsens sterke og svake sider.

Tiden er mandag 14. januar kl. 18, da dørene åpnes (programmet begynner 18:30). Stedet er annen etasje over Dattera til Hagen i Grønland 10 (det som populært kalles Grønlandsleiret).

Velkommen til mat, drikke og diskusjon!

En sniktitt i magasinet Humanist avslører at de to (i Skepsis-kretser) svært historiske herrer Erik Tunstad og Terje Emberland ikke bare pryder forsiden. Inne i magasinet intervjues de av Torgrim Eggen og forteller den smått grumsete historien om Skepsis som organisert fenomen i Norge.

Gunn Hild Lem (som kommer til lanseringen sammen med flere andre bidragsytere) har skrevet teksten ‘Å preke til koret – Hvordan skal man selge skepsis?’. Ellers er det bidrag fra Kjetil Hope (‘Dawkins og Den Sanne Skeptiker’ – Om forskjellen på religionskritikk og skeptisisme), Audhild Skoglund (‘Falsk eller ekte skeptiker?’ – Inngrupper og utgrupper på Skepsisforumet) samt Didrik Søderlind (‘En skeptikers beklemmelser’ – En skeptiker ser seg selv i bakspeilet).

Om du er nysgjerrig på hva skeptikere finner når de kikker seg selv i navlen er Dattera til Hagen stedet den 14. januar kl. 1800!

 • Vil denne hendelsen bli filmet og gjort tilgjengelig for oss som holder oss for god for hovedstaden?  • Har spurt på Facebook. Kommer med tilbakemelding når jeg vet mer.   • Enn så lenge ser det dårlig ut. Arrangørene har ingen konkrete planer, så da blir det litt opp til andre. • «Relativt like deler hyllest og kjeft»

  Seks hyllingsposter, en kjeftepost, det blir vel omtrent relativt likt, ja.  • Selvsagt. :-)

   Min første forskningsartikkel om skeptikerbevegelsen (utgitt 1997) «Ekte mannfolk tror på døden», er dermed utelukkende negativ. Var den om noe annet enn oss (inkludert meg) ville den sikkert vært en ondskapsfull harselas.

   Takk for rosen, forøvrig. • Jeg søkte den opp, og den har visst vært pensum på RelVit i Bergen. Nå har det kanskje gått meg hus forbi, men jeg kan ikke se hvilken stilling du har tatt i krangelen om religion i skeptikerbevegelsen.  • Det er vel helst fordi det er lenge siden jeg gad diskutere temaet i noe annet enn forbifarten. Folk må gjerne krangle, men jeg ser ikke noe problem (evt størst problem med sekterisk renhetstenkning). Etter mitt skjønn er religiøs identitet i det store og hele irrelevant når man ellers deler formål i det praktiske. Se ellers et bestemt avsnitt her: http://skepsis.no/blog/?p=2188 • Yngve B #1: Oppdatering, med lenker til video-opptak og annet, finnes her:

  Skepsisblogge: Skeptisk selvransakelse.

  Synd at ingen lager krysshenvisninger lenger, etter at Gnisten glødet ut.Du kan følge nye kommentarer på denne bloggposten via RSS 2.0-feeden.

Trackbacks / Pingbacks