Skepsisbloggen: Kritisk undersøkelse av det uforklarlige, det utrolige og det marginale.

Løgnen og problematikken bak: Hagemeister om Sions vises protokoller

Sions vises protokoller, løgnen som ikke vil dø, inspirerer fortsatt en lang rekke mennesker verden over, norske inkludert. Noe av årsaken er at skriftet er rettet mot tilbakevendende moderne problem og gir enkle intensjonsforklaringer basert på konspirasjonsstereotypier.

Du har lest det meste av det enkle før. Men for å plassere skriftet i kontekst og få analysert innholdet, kan man gjøre langt verre enn å lese noe av Michael Hagemeister. Eller man kan høre på ham forelese over temaet. Når man kommer forbi introduksjonen til foredraget under, er det en virkelig behagelig opplevelse.

 • Denne kommentaren er ikke direkte relatert til Sions vises protokoller, men er heller ikke helt irrelevant. Dersom FLERTALLET eller de på toppen av pyramiden av internasjonale bankierer er jøder (genetisk sett), og jøder er kjent for sitt etniske samhold, så kan man forstå at noen enkle mennesker snakker om en «jødisk konspirasjon» når det de egentlig mener er en angivelig konspirasjon mellom internasjonale bankierer. Fremfor å slenge antisemittisme-kortet i bordet ved første anledning, og så lage stor ståhei over dette, kan man gå litt pedagogisk frem og undersøke nærmere hva personen egentlig mener. Men selvsagt, dersom personen er en akademiker, bør man kunne forvente et minimum av formuleringsmessig presisjon.  • Jeg tror jeg forstår hva du mener. Generelt er det en god idé å sjekke hva folk mener å si, siden det er lett å snakke forbi hverandre.

   Det er også lett å tilskrive grupper man ikke er medlem av overdreven sammenheng, og representere dem ved hjelp av ekstreme eksempel. Det er sånt gruppestereotypier er basert på.
   Og her er eksempelet kanskje talende: siden det lar din tenkte taler ta utgangspunkt i to element av klassiske konspirasjonsstereotypier om jøder, får så å uttrykke det ekstreme som det typiske, er det snublende nær å si at vedkommende faktisk representerer antisemittiske holdninger i praksis, uansett om vedkommende ønsker det eller ikke.

   Det er, som du sier uansett en avsporing fra Hagemeisters forelesning.Du kan følge nye kommentarer på denne bloggposten via RSS 2.0-feeden.