«Den stjålne nyren» er navnet på et velkjent vandresagn. Det er også én av mange varianter fortelling om ond medisin og onde vestlige mennesker som kidnapper, doper ned og gjerne dreper fattige mennesker for organene sine. Du kan lese om vandresagnet – og om episoder fra virkeligheten – blant annet hos Snopes.

For det betyr på ingen måte at det ikke finnes «organ trafficking». Fenomenet er velkjent og godt belagt fra blant annet kinesisk praksis overfor dødsdømte. Det kan i blant, men ikke alltid, være komplisert å skille sagnvarianter fra bedre belagte historier. Det er det mange årsaker til. Men i noen tilfeller er det fort gjort å stemple historien som «meget troverdig», og dermed kan man også si noe om hva som helst bør være til stede for at en slik historie er sann. Dagsavisen har en slik historie i dag.


Det begynner riktignok ikke helt lovende – ting skjer fort, uten seriøs forutgående testing blir den intetanende arbeidssøkeren truet på plass:

– De tok blodprøver, ga meg en sprøyte og jeg mistet bevisstheten. Da jeg våknet hadde jeg vondt i den nedre delen av magen og ble fortalt at en av nyrene mine var fjernet. «Hvis du forteller det til noen så dreper vi deg», sa en mann med grønn maske på, forteller Salim.

Normalt ville man trengt litt mer tid. Det hadde jo vært greit om man var sikker på at nyren kunne brukes av en aktuell klient før man tok den ut, men på den annen side er det kanskje ikke stor grunn til å tro at det tenkes veldig på pasienten heller. (På den annen side har mange saker vist seg å handle om organsalg av nød, ikke egentlig tyveri.) Men for den som måtte mumle om moderne sagn, kommer altså langt bedre informasjon rett etterpå:

I huset der klinikken ligger, fant politiet en fullt utstyrt operasjonssal, en lege og flere andre involverte i nyretransplantasjonen. De ble arrestert. Også to amerikanere og to grekere i et tilhørende gjestehus som tydeligvis ventet på transplantasjon ble arrestert.

Navngitte personer, faktiske intervjuer, arrestasjon av medisinsk personell med klinikk, riktig utstyr og ventende transplantasjonspasienter – den høres definitivt troverdig ut. At hovedpersonen har flyktet og politiet anklages for korrupsjon i saken gjør det ikke akkurat mindre troverdig.

Vi får se hvordan saken utvikler seg.

(Dette var forøvrig innlegg nr.250 på denne bloggen. Jubiléet feires med en liten runde produkter fra Islay.)