Det blir travelt med eksamensretting en liten stund (bare en liten), så mer dyptpløyende dykk i monsterhistorie og annet får ta en liten pause.

Men jeg lærer stadig noe nytt av eksamenssensur.

Småting, som at USA ikke ligger i Vesten (eller omvendt), om den muslimske bevegelsen «Ummayana»*. Eller at Charles Darwin egentlig var filosof som var kjent for sin oppdagelse om artsdannelse ved hjelp av – og jeg siterer – «strongest of the fittest». Ikke spør meg, jeg begriper heller ikke resonnementet. Det er formodentlig tenkt et eller annet om at det har noe med de sterke å gjøre.

Og så er det litt mer oppsiktsvekkende nyheter. For eksempel slår det meg som veldig interessant at det står i Bibelen at jorden bare er 6000 år gammel.** (GT eller NT mon tro?)

I tillegg må jeg innrømme at jeg fant det virkelig overraskende at Toraen (hvanåenn det var for noe rart… – det kunne tydeligvis ikke veldig mange) ble mottatt av Abraham på Sinai berg 600 e.v.t.

Her har Bibelens forfattere tydelig gjort en feil, siden de helst plasserer Moses på dette fjellet. Til og med i bøker som er – uansett hvilken skole man nå måtte tilhøre når det gjelder kritisk tekstlesning – nokså mye eldre enn 600 e.v.t. Med mindre «evt» refererer til en mindre vanlig tidsregning.

Forslag mottas.

Hvis ikke studenter er annerledes i år, er jeg redd det kan komme mer, både fra meg og kanskje i kommentarfeltet?

Geekhumor forklart (utover at dette er kandidater i religionshistorie som altså skal ha lest noe om dette):

*Ummayade kalifatet har med islam å gjøre. «Yana» er nok mest sannsynlig fra indisk religion.

** Tidfestingen av skapelsen i 1.mosebok ved hjelp av beregninger er mer konvensjonelt tilknyttet personer som Biskop Ussher som oppfinnere. De levde en bitteliten stund etter at Bibelens forfattere formodes å ha vandret heden. Ifølge konvensjonelle måter å beregne den slags på, selvsagt.

(Takk til kolleger for perler fra andre deler av bunken.)