Følelser og fornuft – Tankefeltterapi på TV Norge

Publisert: 06.03.2011 - Skrevet av: Rolf Marvin Bøe Lindgren

Tror egentlig Uldal selv på dette? Ting tyder på at han gjør det.

Vår alles kjære alternativkanal, TV Norge, har som få muligens vet – det har knapt vært diskusjon om det på Skepsis-forumet – sendt et reklameprogram for Mats Uldal og han tankefeltteknikker nå i vinter. Programmet har egen bok, utgitt av Mats Uldal, egen fanside på Facebook, startet av Mats Uldal, og egen skeptiker, og det er meg. I programmet blir vi presentert for en rekke mennesker som sliter med en rekke ting, og de blir da forsøksvis kurert av Mats Uldal.

I slutten av hvert program er det et intervju med deltakerne noen måneder seinere. TV Norge skriver ingen oppsummering på sidene sine, så her er en liten resultatliste over de som er blitt forsøkt helbredet så langt:

Kurert?
Hvem Hva Ja Kanskje Nei
Helene Redd for sprøyter
Marianne Redd for frosker
Veronica Redd for å miste barna
Kenneth Redd for edderkopper
Melinda Redd for å kjøre
Kari Røyking
Stine Redd for låste dører
Marit Redd for å spille piano
Ole Redd for tannleger
Bente Redd for å ta heis
Mina Skrivesperre
Jørgen Dysleksi
Ann-Mari Hunder
Tommy Flyskrekk
Tine Migrene
Ove Martin Flyskrekk
Wenche Fugler
Ingunn Fibromyalgi
I alt 22% 6% 72%

For hvordan gikk det nå egentlig med dem i ettertid?

 • Helene melder at hun ikke har problemer med sprøyter lenger. På den annen side er dette raskt kurert med konvensjonelle teknikker også.
 • Marianne er ikke fullt så hysterisk redd for frosker lenger.
 • Veronica er ikke fullt så redd lenger. På den annen side er ungene blitt eldre og det er hun også.
 • Kari sluttet ikke å røyke. Det er fascinerende at før programmet gikk på lufta annonserte Uldal med at han skulle kurere røykinga hennes. Etter at programmet gikk på lufta var det sceneskrekken hennes han skulle dempe.
 • Kenneth er fortsatt ikke glad i edderkopper, men får i det minste ikke panikk lenger. Må ta seg voldsomt sammen, men har lært noen teknikker som gjør at det blir til å holde ut.
 • Melinda tør såvidt å kjøre litt rundt i nærområdet.
 • Stine må fortsatt ha med seg noen for å tørre å låse døra.
 • Marit spilte én gang i løpet av åtte måneder.
 • Ole turte, åtte måneder etterpå, såvidt nesten å følge kona til tannlegen.
 • Bente tør fortsatt ikke ta heis alene
 • Mina skrev masse dagen etter behandlinga, men ikke noe som var relevant for prosjektet hun hadde skrivesperre for.
 • Jørgen har fortsatt ikke nådd sitt releativt beskjedne mål om å klare å se tekstede tv-programmer.
 • Ann-Mari synes fotsatt hunder er skumle, men nå kan hun leve med det.
 • Tommy er fortsatt livredd for å fly.
 • Tine er veldig overrasket, for hun har prøvd «alt»: Meditasjon, akupunktur, fysioterapi. Det finnes mer enn dette, men hun har kanskje forsøkt det også?
 • Ove Martin fløy tre ganger etterpå, fikk flashback på den siste turen og har ikke turt å fly siden. Jeg ble kvitt min relativt intense flyskrekk på Braathens’ kurs høsten 1998, har hatt stor glede av å fly siden.
 • Wenche trives blant fugler.
 • Ingunn takler fortsatt ikke smertene, men det å snakket ut om barndommen for første gang hjalp.

En unnskyldning som har kommet fra Uldal selv er at normalt ville han brukt lenger tid på behandlingen, men TV Norge la ham under tidspress. Denne unnskyldningen ville normalt ha vært gangbar. Jeg tror ikke ordentlig eksponeringsterapi, som Uldal bruker en lite effektiv variant av, normalt ville strukket til med så kort tid som Uldal fikk. Men denne unnskyldningen gjelder ikke for Uldal selv.

Hvis kuren skal være mirakuløs, skal effekten være soleklar og umiddelbar. Uldal fikk mer enn to minutter på hver pasient, og det bør holde. Roger Callahan sier selv at metoden skal virke etter få minutter og uten tilbakefall (Callahan, R. J., 2001b, The impact of Thought Field Therapy on heart rate variability Journal of Clinical Psychology,57(10), 1153–1170). En forbedring av metoden bør være minst like god som den metoden den skal forbedre, helst bedre.

Men hva sa Uldal om TFT for ti år siden?

Jo, at dette er høyst effektive teknikker som vil revolusjonere psykologien.

Men hva sier han spesifikt om behandlingstid og prognose?

Han kan ikke garantere tilbakefall (men da er det fordi ikke alle årsakene er funnet – klassisk pseudovitenskapelig helgadering altså), og av og til vil det ta mange timer.

Unnskyld meg, men hva er nytt og revolusjonerende med en metode som i så fall er mindre effektiv enn det som alt er på markedet – men som de som selger tankefeltterapi enten ikke har hørt om, eller later som de ikke har hørt om?

Dette henger ikke på greip. Men at fastlegene ikke kjenner til etablerte metoder som er mer effektive enn TFT – det er et tankekors og egentlig ganske skummelt.