Forfattere

Om bloggen og bloggerne

Skepsisbloggen er en blogg om forskning, om et skeptikerblikk på den slags forskning skeptikere er interessert i, og om tema som ligger under domenet Skepsis interesserer seg for.

Bloggerne skriver om det de synes er viktig nok der og da, på egne vegne. Av og til knusktørt saklig, oftere med et skråblikk, alltid med krav til etterrettelighet.

Bloggerne er:

Asbjørn Dyrendal

Asbjørn Dyrendal (f.1965) er redaktør for skepsis.no, plagsomt nysgjerrig, utålmodig og koffeindrevet. Han er dr.art. i religionshistorie på en avhandling om amerikanske evangelikale og satanismepanikk. Han har skrevet bok om demonforestillinger, vitenskapelige artikler om satanisme, konspirasjonskultur, fagteori, dommedag og en god del annet, og populærvitenskapelig om mye mer. Han har redigert bøker om pseudovitenskap, millenarisme og fundamentalisme, og sitter i litt for mange redaksjoner.

Han er professor og for tiden instituttleder ved NTNUs Institutt for arkeologi og religionsvitenskap. Det kan av og til avspeiles i enkelte bloggposter om universitetslivet. Men selv om enkelte av bloggpostene hans også handler om egen forskning, blogger han her primært med skeptikerhatten på og på fritiden.

Bjørn Are Davidsen

Bjørn Are Davidsen (f. 1958) er sivilingeniør innen fysikalsk elektronikk og telekommunikasjon, med tilleggsstudier i bl.a. sosialantropologi, pedagogikk, vitenskapshistorie og innovasjon. Han har vært gjesteredaktør for fagbladet Telektronikk.

Davidsen har skrevet en rekke bøker, bl.a. Da Vinci dekodet (Lunde forlag, revidert og utvidet utgave 2006) og Da jorden ble flat – mytene som ikke ville dø (Luther forlag 2010). Han har også bidratt med artikler i tidsskriftene Skepsis og Humanist og i flere bøker på Humanist forlag, med stoff som går fra populærkulturelle myter til kultarkeologi og kryptozoologi. Rykter vil ha det til at han skriver bloggen Dekodet alene. Til daglig arbeider han med innovasjon i Telenor.

Rolf Marvin Bøe Lindgren

Rolf Marvin Bøe Lindgren (f.1967) er psykolog, generelt skeptisk, men blogger fortrinnsvis med utgangspunkt i fagfeltet sitt, som er generell psykologi men særlig personlighet og forskjeller i personlighet, og er ekspert på personlighetstesting (i følge VG faktisk Norges fremste). Han er glad i katter, whisky, prog-rock, science fiction & fantasy.

Han har interessert seg for overtro og det overnaturlige helt siden han leste Erich von Däniken og Nostradamus på 70-tallet, men skiftet perspektiv etter å ha vært utsatt for vitenskap og filosofi, og har kanskje endret litt interesseområde fra hva folk tror på til hvorfor.

Han er psykolog med bl.a. rekruttering, jobbanalyse og personlighetstesting som spesialitet og har tidligere vært programmerer ved Universitetet i Oslo, industriforsker hos Det Norske Veritas, fagansvarlig for organisasjonspsykologi hos Psykologtjenesten AS og hodejeger hos Dignus rekruttering og rådgivning. I tillegg til organisasjonspsykologisk og sosialklinisk fordypning ved profesjonsstudiet i psykologi, har han et grunnfag i programmering og et grunnfag i kunstig intelligens, alt fra Universitetet i Oslo. Han sitter i redaksjonen i Scandinavian Journal of Organizational Psychology, hvor han er ansvarlig for layout, design og ombrekning.

Han bor på Aurskog sammen med samboer og tre barn.

Harald Hanche-Olsen

Harald Hanche-Olsen (f.1953) er matematiker utdannet ved Universitetet i Oslo. Men han har også en god slump fysikk i fagkretsen, og blir fort gretten og sur når fysiske og matematiske begreper misbrukes – spesielt kvantemekanikk og kaosteori, for ikke å si vibrasjoner og frekvenser. Siden 1986 har han vært førstemanuensis i matematikk ved NTH, senere NTNU, hvor han spesielt interesserer seg for ikkelineære partielle differensialligninger og matematisk modellering av fysiske systemer. Han har for øvrig vært oppgaveredaktør i Normat (Nordisk matematisk tidsskrift) i en tiårsperiode, og er involvert i Niels Henrik Abels matematikkonkurranse.

Han er glad i jazz og maltwhisky, gjerne i kombinasjon, og har litt for mange interesser – deriblant fotografi. Han liker seg godt i seilbåt eller i bedagelig tempo på liggesykkel.

Erik Arnesen

Erik Arnesen (f. 1986) har bachelor i samfunnsernæring (sammenhengen mellom samfunnsfaktorer og ernæringssituasjonen på alle nivåer av samfunnet – nasjonalt så vel som globalt) og tar for tiden master i ernæring. Han er genuint opptatt av å fremme kritisk tenkning overfor all slags påstander om mat, kosthold og helse.
Høsten 2010 var Erik medarrangør av skepsiskonferansen «Kritisk Masse», som ble avholdt i Oslo i oktober.

Pernille («Pippi») Nylehn

Pernille Nylehn (1964) er utdannet lege fra Universitet i Bergen, og har i tillegg psykologi, nordisk og statistikk i fagkretsen. Hun er spesialist i allmennmedisin, har vært fastlege i mange år og jobber nå med rehabilitering. Hun er aktiv debattant på nettet, i aviser, medisinske tidsskrift m.m. Hun er tidligere webredaktør i Allmennlegeforeningen. Hun blogger til daglig her om medisin, litteratur, politikk … og katter og blomster.

Idoler: Pippi og lille My.

Pernille erklærer: «Har nylig blitt engasjert i alternativ medisin etter å vært temmelig uvitende om feltet i mange år. Nå har jeg oppdaget hvor ufattelig mye humbug det er i denne bransjen!» Dermed ble hun engasjert i Skepsis fra høsten 2010 hvor hun er pressekontakt i tospann med Asbjørn Dyrendal.

Marit Simonsen

Marit Simonsen (f.1984) er leder for Skepsis og skriver fast for Fri Tanke og studenttidsskriftet Argument. Hun blogger hovedsakelig på Hugs&Science, og dét har hun holdt på med en god stund.

Marit sitter også i styret til Kritisk Masse, tar opp Saltklypa, og arrangerer Skeptikere på Puben Oslo og skriver som nevnt rundt om. Hennes skeptiske hovedgeskjeftigelser er kreasjonisme (og fagfeltet er evolusjonsteori), vitenskapelige prinsipper, logiske feilslutninger og merkverdig psykologi.

Mona H. Klausen

Mona H. Klausen har en mastergrad i kognitiv nevropsykologi fra Universitetet i Oslo, med hukommelse, vitnepsykologi og falske minner som interesseområde. Hun er medforfatter og én av to redaktører for så langt siste Skepsisbok, Skepsis. En guide til kritisk tenkning som kom på Humanist forlag våren 2012.

Kristin Carlsson

Kristin Carlsson (f. 1983) har mastergrad i astronomi fra Universitetet i Oslo og er opprinnelig fra Fredrikstad.

I tillegg til å sitte i Skepsis sitt nåværende styre er hun med og organiserer konferansen Kritisk masse og Skeptikere på Puben Oslo. Hun har også slengt seg med som én av programlederne i podcasten Saltklypa. Hennes personlige blogg heter Prokrastinuft. Av skeptiske temaer er det mye forskjellig av interesse, fra forbrukerbeskyttelse til spøkelsesjakt, via motiverende og nettverksskapende aktiviteter (les: nerdekonferanser i utlandet).

Ellers drømmer Kristin om å skrive bok, elsker symfonisk metal og folkemusikk og blir gjerne med på nysirkusforestilling.

Håkon Mosseby

Håkon Mosseby (f.1968) er det siste tilskuddet på bloggstammen her så langt. Håkon har vært på nett siden ca. 1995. Han er utdannet allmennlærer (i 1997), og har jobbet som grunnskolelærer, nærradioprodusent, eventarrangør, varebilsjåfør og journalist (tilfeldig rekkefølge). Arbeider per i dag som informasjonskonsulent/frilanser. Aktiv skeptiker siden 2009 i forskjellige «støttefunksjoner», og uten spesialisering.

I forhold til de øvrige i bloggens forfatterkollegium må Håkon regnes som en jack-of-many-trades, uten gradert kompetanse fra høyere læresteder, men med stor appetitt på kunnskap om nær sagt hva som helst – fra lafting til leukemi. Trondhjemmer av herkomst og overbevisning.