Jeg sitter med to kveldshobbyer for tiden: esoterisk konspirasjon og kristen rekonstruksjonisme. Det siste temaet har en absolutt deadline nå straks, og minner meg ellers (pussig nok) om at min gode venn og ikke lenger askefaste Arnfinn Pettersen, av og til kjent som leder for Skepsis (en liten stund til), veldig snart innfinner seg i Trondheim for å snakke om blodsugere.

Nærmere bestemt på Forum Nidrosiae for å snakke om (som vanlig) vampyrer, denne gang under den fengende tittelen: Stakkars vampyren – blodsugerens vei fra monster til offer

Det siste høres interessant ut når man har sett utviklingen av «the new victimology», der det å påberope seg en rolle som offer er blitt en effektiv strategi i kamp om oppmerksomhet og innflytelse. Hvorvidt den tvilende (tidligere «tvilsomme») kommer inn på den slags perspektiv har jeg ingen anelse om. Men her er blurben fra arrangøren:

Vampyrens historie er mangslungen. Lenge før Bram Stoker skapte den arketypiske vampyr i sin roman «Dracula», flommet populærlitteraturen over av vampyrer. Denne moderne varianten er et litterært produkt, skapt etter modell av Lord Byron, men også før den litterære utgaven entret scenen var det vampyrer der ute. De var av et ganske annet slag. Mennesker har virkelig gravd opp lik. De har hamret staker gjennom hjertet på dem. De …har brent likene. Dette har de gjort fordi de var redde.

I dag er vampyren populær som aldri før. Gjennom filmatiseringer av bøker som «La den rette komme inn» og «Twilight», og TV-serier som «True Blood» og «Being Human», skjer det interessante ting på vampyrfeltet. Vampyren holder på å utvikle seg.

Derfor har vi invitert Arnfinn Pettersen, Norges ledende (og kanskje eneste?) vampyrolog, som denne kvelden skal kaste et blikk på vampyrens evolusjon, og snakke om artens forskjellige utviklingsstadier – fra liket som kom tilbake til de levende og spredte skrekk og pest, via de kule og dekadente vampyrene fra populærkulturens litteratur og filmer, og til dagens vampyrer, som er ofre for storsamfunnets fordommer og forfølgelse.

Og hva er det med vampyrer som glitrer i sola og kliner med fjortiser?

Om foredragsholderen

Arnfinn Pettersen var en av drivkreftene bak Kjettersk Kjeller og er redaktør for Human-Etisk Forbunds tidsskrift «Humanist». Han er utdannet folklorist og har skrevet boken «Vampyr! Blogsugende lik i litteratur og tradisjon» (Humanist forlag 2003). Han har også vært medredaktør for antologiene «Fyrster i Tåkeland», «Konspiranoia» og «Åpent sinn eller høl i hue?» (Humanist forlag 2001, 2003 og 2006). Tidligere kjent i bloggosfæren som Den Tvilsomme Humanist blogger han nå på http://tvilsbekjennelser.blogspot.com/, og driver også Knokkelklang – et blogtidsskrift viet det marginale, det kuriøse, det skrekkelige og det fantastiske: http://knokkelklang.blogspot.com/

Dark City stiller med DJ’er før og etter foredraget.

Sted: Café 3B, kjelleren (Brattørgata 3B)
Tid: Torsdag 3. februar kl. 19:00
CC: 50,-
Alder: 20