Idéhistorisk slakt av englepjatt

Publisert: 23.10.2009 - Skrevet av: Asbjørn Dyrendal

Jeg skulle egentlig anmeldt en viss englebok. Men etter å ha lest Trond Berg Eriksens anmeldelse er jeg veldig glad for at jeg lot være:

Det er selvsagt ikke noe galt med smørblid, religiøs illusjonisme innpakket i pastellfarger. Man kan ikke kreve at alle englebarn skal ta verdens fortredeligheter inn over seg. Man kan heller ikke brutalt avvise intellektuelt ubemidlede personer som skriver en bok sammen med en forlagsredaktør.

Det er mye mer, og dette er ikke det hardeste. Etter en slik elegant, giftdryppende opptreden er det klart at en forsiktig religionshistorisk analyse mest sannsynlig ville sett ut som rene apologetikken ved siden av.

Anmeldelsen er ellers gitt tittelen «En robust porsjon åndelig kvakksalveri», og er bare én av flere oppvisninger i drepende retorisk eleganse i dagens aviser.

For øvrige varianter kan jeg anbefale Jan-Erik Ebbestad Hansen som svarer for seg i Morgenbladets antroposofidebatt. Og de som har tilgang til Dag og Tid i papirutgave kan få med seg Tore Rem og Kaj Skagen i samme debatt.

Eller man kan lese litt mindre retoriske Adam Rutherford i Guardian.

Og mye annet jeg ikke rekker over før i kveld.