Artikkel

Norske skeptiske/ vitenskapelige blogger


» Last ned PDF-versjon av denne artikkelen

Liste over norske blogger som tidvis blogger om skeptiske og/eller vitenskapelige tema:
Beskrivelsen av hver enkelt blogg er utdrag fra bloggens egenomtale med lenke dersom denne har egen side.
[lett oppdatert etter nedleggelser, for flere blogger se lenker i den revitaliserte Skepsisbloggen. red.anm, 2016]

4brooker

Nettstedet drives av Bjarne Fosse og er et ikke-kommersielt bidrag i samfunnsdebatten. 4brooker er ment å være en supplerende informasjonskilde til blant andre Forbrukerombudet, Lotteritilsynet, Mattilsynet, Statens Legemiddelverk, Skepsis.no og Wikipedia, og vil i hovedsak fokusere på temaer som ikke dekkes i norsk presse. Forfatteren har størst kompetanse på MLM og pyramidespill, og hovedfokuset vil være på dette temaet. (les mer)

Hjernedvask

Hjernedvask ønsker seg en verden med mer tvil og mindre tro.

Bloggen tar opp temaer innen forskning, forskningsformidling, vitenskapelig metode og psykologi.

Jeg som står bak heter Tonje Brustuen. Til daglig jobber jeg som programleder for områdeløft på Romsås, men jeg har mest erfaring fra ungdomsarbeid. Jeg har master i psykologi fra UIO med kriminologi og barnevern i bunn, og har spesialisert meg i sosial- og narrativ psykologi. (les mer)

Hugs and science

Marit heter jeg, og jeg er vitenskapsnerd med hittil seks utgaver av «On the Origin of Species». Jeg er (var – red.anm.) leder for Skepsis og medarrangør for Skepsiskonferansen Kritisk Masse. For øvrig går jeg stort sett alltid i skjørt, og liker knapper og glansbilder.

Broren min, Bendik, drev bloggen med meg tidligere, og får fortsatt lov til å blogge hvis han vil. (fra forsida)

karsteneig

Jeg ble klekket 1974 (regn ut alder selv), samboer og deltids stefar til Bella og Magica (purr, purr). Nerd med både vitenskap og politikk. Liker turer i skog, mark og fjell. Særlig fjell som er utagerende eller spruter, siden jeg har doktorgrad i det fra Verdens Nordligste Universitet med avhandlingen Tectonic evolution of the Lofoten passive margin, North Norway. På norsk betyr betyr det at jeg fant ut hvordan Lofoten ble til. Inkludert kræsj og bang.

Også er jeg glad i å skrive, så derfor begikk jeg en bok (les mer – om bloggen)

Kjetil Hope

Mitt navn er Kjetil Hope, dette er bloggen min. Vi du vite mer om meg, sjekk ut: omvendmeg.no (fra forsida – egenomtale på Skepsisforumet)

Kollokvium.no

Vi er en gruppe formidlingsglade naturvitere som liker å fortelle om hva som skjer på våre ulike fagfelt. Her vil du finne nyheter fra fagene, temaer og historier fra vår egen forskning – eller bare rett og slett fagrelaterte ting vi har lyst til å snakke om. (les mer)

Perpelle

Jeg bor i Haugesundkommune i Rogaland.

Jeg har jobbet som fastlege i mange år, men er nå ute av det gamet for en stund. Jeg jobber nå på Rehabilitering Vest, som er et datterselskap av Haugesund sanitetsforenings revmatismesykehus. (les mer – mye mer)

Prokrastinuft

Hei, og velkommen til den nye og bedre versjonen av Prokrastinuft, bloggen som skal redde verden én kritisk tanke om gangen.

Jeg trengte å pusse opp sidene bittelitt, ettersom jeg fant ut at terskelen for å faktisk blogge her, selv om det dukket opp noe jeg virkelig  ville skrive om, ble uforklarlig høyere og høyere. Sånn er det å være prokrastinator, selv om man vil fylle verden med fornuft. (les meregenomtale på Skepsisforumet)

Rants from Rolf Marvin Bøe Lindgren

This blog mostly points to me in the media. (les mer)

SunnivaRose

Jeg er en 27 år gammel jente som er bosatt på Tøyen i Oslo, og jobber som doktorgradsstipendiat (forsker) i kjernefysikk ved Universitetet i Oslo.Da jeg var liten trodde jeg at jeg skulle bli danser «når jeg ble stor», men da jeg var 17 år gammel gjorde jeg en helomvending og bestemte meg heller for at det var fysikk jeg skulle studere! Dette betød at jeg måtte gå 2. klasse på Fagerborg videregående om igjen, siden jeg gikk på ballettlinjen, slik at jeg kunne fordype meg i matematikk, fysikk og kjemi. Høsten 2003 begynte jeg på FAM-programmet (Fysikk, Astronomi og Meteorologi) på Blindern. (les meregenomtale på Skepsisforumet)

Sunn Skepsis

Jeg er masterstudent i samfunnsernæring, og vil på denne bloggen skrive om interessant ernæringsrelatert forskning, vitenskap generelt og om kritisk tenkning. Blant temaene som tas opp er myter og pseudovitenskapelige helsepåstander, men også ernæringspolitikk og generelt matstoff. Målet er å bidra til økt allmenndannelse om kosthold og helse.Min grunnholdning er at skepsis er helt sentralt i den vitenskapelige metode, og at leting etter kunnskap krever kritisk tenkning. (les meregenomtale på Skepsisforumet)

Sprøytvarsleren

Sprøytvarsleren omtaler faktiske og logiske feil i media.

Feil kan være morsomme, pinlige eller viktige. Feil kan skyldes tabber, uforstand eller tjene en hensikt. Feil kan gjøres av journalistene eller kildene deres eller av andre som vil overbevise deg. Noen feil er åpenbare feil, andre feil er det en utfordring å avsløre. Det er nok få som gjør feil med forsett eller overlegg, men det er langt fra uvanlig at feil blir til myter som overlever fordi de har en hensikt. (les mer – lenken går til Sprøytvarslerens arkiv/gamle sider)

Tankesmed

Psykolog som er lidenskapelig opptatt av vitenskapens forunderlige verden. Jeg brenner for kunnskapsformidling og er heldig som får muligheten til å gjøre dette både gjennom foredrag, i aviser og på TV. Høsten 2012 dukket jeg opp som medprogramleder i TV-serien “Folkeopplysningen” på NRK1 (les mer).

The Fly In Your Soup

Man kommer langt med høflighet. Når det ikke funker, prøv med en tupp i ræva. Det burde ikke være nødvendig, men innimellom er det det eneste som funker. Diplomati er for de tålmodige. Jeg er ikke tålmodig. Og ikke har jeg noen planer om å bli det heller (fra forsida – egenomtale på Skepsisforumet).

Tøvsugeren

Tøvsuger det jeg irriterer meg i det alternative og i konspirasjonsmiljøet i all hovedsak. (fra egenomtale på Skepsisforumet)

Unfiltered perception

Hvis min blogg har en rød tråd, så håper jeg at det er jakt på rettferdighet, kunnskap og troen på det ukrenkelige prinsipp om at ingen andre mennesker skal få sin frihet innskrenket fordi flertallet finner det komfortabelt (les meregenomtale på Skepsisforumet).

 

 

 

 

 

Disclaimer:
Skepsis står ikke ansvarlig for innholdet i de opplistede bloggene.
Bare de offisielle kanalene til Skepsis Norge gir uttrykk for Skepsis’ offisielle synspunkt.