naturalcauses.jpg En av de mange gledene ved bøker er at de fører til nye bøker. Siden Singh og Ernst refererte flere ganger og med stor tillit til Dan Hurleys Natural Causes: Death, Lies and Politics in America’s Vitamin and Herbal Supplement Industry, tenkte jeg at det kunne være verdt en kikk.

Det var det for så vidt også, om enn ikke helt som jeg hadde tenkt meg. Med snaue 300 sider er det en bok som gjerne vil ha med stoff til omtrent tre ganger så mye. Og samtidig gjerne vil fortelle om enkeltskjebner på godt journalistisk vis. Det er med andre ord en bok som forsøker å gape veldig høyt, og det har ikke alltid kjever godt av.


Dermed er det først og fremst blitt en bok å gå videre fra, til nye artikler, bøker og rapporter, først og fremst fordi Hurley ikke helt hadde plass til å fullføre alt han begynner på.

Han skal nemlig ha plass til både en passelig porsjon forhistorie om «patentmedisiner» (den opprinnelige «snake oil» – jeg var fryktelig glad for at jeg hadde lest en adskillig større porsjon om emnet før), flere runder med politiske forhandlinger rundt lovverk både på statlig og føderalt nivå, litt om næringsutvikling, litt om medisinsk forskning (og ikke minst fraværet av slikt), litt om ulike (ofte kriminelle) aktører i industrien, en del illustrerende enkeltskjebner og etterforskninger – for å nevne noe.

Alt er relevant og viktig, om enn ikke alltid for å få fortalt kjernehistorien: «Kosttilskudd» handler ikke om at noen vil gi deg «naturlig helse». Det er big business, drevet av forretningsfolk – inkluldert «big pharma» – med varierende forhold til moral. Det finnes fra dårlig til ingen kontroll med «kosttilskudd» i amerikansk lovgivning pga smart interessepolitikk og kulturelle endringer. Dette medfører at man hverken kan garantere for faktisk innhold eller tryggheten i å bruke varene, noe har medført skader på en lang rekke enkeltpersoner. Mange er blitt ødelagt for livet, noen er blitt drept.

Hurley får hovedtemaene belyst rimelig greit. Ingen er etter boken i tvil om at det faktum at noe kaller seg for «naturmiddel» hverken betyr at det faktisk er det eller at det behøver være sunt for kroppen din. Det er bare måter å selge et produkt på det også, og når de siterer «forskning» er det ingen grunn til å ta dem på ordet. Ingen har patent på fusk og utelatelser i forskningen. Men når han går inn i enkeltforhold og bestemte produkter kunne man med fordel fått lov til å komme dypere inn i materien. Som det er føler jeg meg tvunget til å sjekke langt flere opplysninger enn jeg har lyst til for å være rimelig sikker på troverdigheten i sakene. I et tilfelle (kreatin) oppdaget jeg fort at selv om det han skriver er korrekt, er det utelatt relevante opplysninger om forskning som peker i motsatt retning og som ikke virker å være av spesielt lavere kvalitet enn den han siterer.

Hvilket helt unødvendig ødelegger litt av inntrykket. Han har nemlig gjort et gedigent forarbeid på nær alle fronter, selv om alt ikke faller like heldig ut. Her kunne bedre fagkonsulentarbeid hjulpet til å sikre teksten enda mer. Og litt hardere trimming fra konsulenten på tekst – annet enn (mistenker jeg) økonomisk om lengde – kunne hindret at boken ga like mye inntrykk av å være en serie relaterte artikler som en frittstående bok.

Det betyr ikke at den er uinteressant eller dårlig. Tvertimot. Den er heller ikke kjedelig. Det er nok av festlige kjeltringer og snedig politisk manøvrering til å både fenge og underholde. Og fortellingene om problemer med enkeltprodukter er alltid interessante.

Men det betyr altså at det ofte er et utgangspunkt å gå videre fra, og i en del av tilfellene kunne man like gjerne gjort det fra Trick or Treatment. Og interessert i shady dealings av pilletrillere er jeg muligens ikke, rent personlig.

Men hvis jeg nå skulle bli det, er det veldig greit å ha lest denne. Så kan jeg slå opp og finne frem til mer og direkte relevant fra referansene. Ellers er det ikke bedre stelt med smaken min enn at det er både den morsomste og mest interessante boken jeg har lest denne pinsen.

Dan Hurley
Natural Causes: Death, Lies and Politics in America’s Vitamin and Herbal Supplement Industry
Broadway Books 2006, 324s.