Den utmerkede kommentator Ove gjør oppmerksom på nok et nettsted som selger denne bløffvaren. De kan snakke om «avgifting» så mye de vil. Det du ser er fortsatt rust og noen hudceller. Og det er fint de reklamerer for det som «avgifting» – det er et av de sikrere tegnene på vås. I tråd med […]

earcandling.jpg
Den utmerkede kommentator Ove gjør oppmerksom på nok et nettsted som selger denne bløffvaren. De kan snakke om «avgifting» så mye de vil. Det du ser er fortsatt rust og noen hudceller. Og det er fint de reklamerer for det som «avgifting» – det er et av de sikrere tegnene på vås.
I tråd med diktumet om at slikt tøv sjelden kommer alene, selger samme nettsted ørelys. Reklamen er den samme man kan se tusen steder: Det er eldgammelt, finnes i en rekke fine gamle kulturer (her inngår ikke Atlantis, men vi skjønner hva de mener likevel), og har «god innflytelse på klienters skadede bioenergetiske system og deres energikart». Dessuten stimulerer det akupunkturpunkter og jeg vet ikke hva. De skriver ikke, som flere andre gjør, at det virker «avgiftende». Må være en forglemmelse.
Skeptic’s Dictionary tar for seg den typen behandling og påstander på kort og fyndig vis. Vi vet ikke hvor idéen kommer fra (den kommer ikke fra Hopi-indianerne heller, i tilfelle noen lurte.) Det virker absolutt ikke til å fjerne ørevoks og skaper ikke noe imponerende «sug» (i annet enn lommeboken), ifølge denne oversikten:

Tympanometric measurements in an ear canal model demonstrated that ear candles do not produce negative pressure. A limited clinical trial (eight ears) showed no removal of cerumen from the external auditory canal. Candle wax was actually deposited in some. A survey of 122 otolaryngologists identified 21 ear injuries resulting from ear candle use. Ear candles have no benefit in the management of cerumen and may result in serious injury.

Quackwatch tar for seg fenomenet i begredelig detalj, med samme konklusjon. Edzard Ernst undersøkte fenomenet for noen år tilbake, med følgende konklusjon:

A critical assessment of the evidence shows that its mode of action is implausible and demonstrably wrong. There are no data to suggest that it is effective for any condition. Furthermore, ear candles have been associated with ear injuries. The inescapable conclusion is that ear candles do more harm than good. Their use should be discouraged.

Nei, guffa du finner etter å ha brent lysene er ikke ørevoks, det kommer fra lyset. Men noen av dem lukter godt, så hvis du først har kjøpt dem: Sett dem gjerne i lysestake, men ikke i øret. (Et ytterligere lite eksperiment finner du her, og det er der jeg har lånt bildet fra.)