Man kan godt være unnskyldt for å tenke seg at skeptikerbevegelsen stort sett er et vestlig fenomen. Det er ikke helt galt. De fleste grupper finnes nok i Vest-Europa med kulturelle utløpere – Canada, Australia, USA, etc. Men det finnes også betydningsfulle grupper i India, og en lang rekke østeuropeiske grupper med lang historie.

Og det finnes også grupper i Afrika. Om enn, etter hva jeg kan se, først og fremst i Sør-Afrika. Siden jeg én gang i verden valgte afrikansk historie som fordypning (både på grunn- og mellomfag) er det av en viss interesse fortsatt. Selv om det kanskje er andre regioner av Afrika som interesserer meg mer for øyeblikket, var det uansett svært interessant å følge opp Lay Scientists bloggrull med afrikanske skeptikerblogger.

To ting slo meg nokså umiddelbart: Den voldsomme dominansen av sørafrikanske blogger, og et klart mer religionsorientert innhold. Eller sagt i klartekst et tydelig mer religionsfiendtlig innhold. Det er forståelig. I et nokså sekularisert vesten spiller ikke religion samme rolle når det gjelder hverdagen og all hverdagsmagi som selges. Og dominerer ikke samfunn og politikk på samme måte.

Det tredje var hvor generell, internasjonalt og lite nasjonalt orientert mye av bloggingen var når den ikke gikk spesifikt på politiske saker (e.g. skolepolitikk) eller rent personlige opplevelser (best hos kirurgen på Other Things Amanzi).

Av de mer interessante unntakene er annonser for mirakelkurer. Noen vi kjenner, en del som nok ikke er så vanlige på våre breddegrader, men ofte for «problemer» som spamfilteret nok tikker gjenkjennende til.

Jeg fattet umiddelbart interesse for Skeptic Detective, men ble først litt skuffet over at innholdet så ut til å kunne være fra hvorsomhelst i verden. Inntil jeg så gjennomgangen av et lokalt rykte som spredte seg epidemisk via epost: en lastebil med kannibaler som overfalt og spiste uskyldige:

Earlier we had received numerous calls regarding child abduction in the Phoenix/Verulam/Inanda.
Apparently there was a truck that was hijacked in Phoenix. And this truck was carrying a bunch of CANNIBALS!
They have eaten the driver, and a few children already, including a child from Brookdale.
Some say that they have fangs, claws and monkey-like features.

Sånne agurker har jeg ikke sett på lenge. «Reportasjen» inneholdt også «news footage». Eller et illustrasjonsbilde. Dog ikke fra nyhetene: fra Cannibal Holocaust.

Skeptic Black Sheep tiltrakk seg også litt oppmerksomhet for lokal dekning. OK, det er kanskje marginalt interessant med rapport om hva tøysemaker John Edward later som de døde sier i Sør-Afrika. Men det er mer interessant med sånt som svindelproduktet den AIDS-kurerende sengen, oppmerksomheten rundt en spåmann som har fått Saudi-Arabisk dødsdom for hekseri, og mer lokale saker.

Tilsvarende har Ionian Enchantment en historie om hvordan MMR-panikk blant sørafrikansk, alternativ middelklasse har bidratt til å spre meslinger. Som i likhet med andre steder har hatt forutsigbart tragiske utfall.

Botswana Skeptic har også én og annen lokal sak, men mye av det interessante er gammelt, eller i samme manns andre blogg, en botswansk consumer watchdog.

Mye interessant for et og annet besøk, men jeg har fortsatt ikke funnet noen afrikanske blogger jeg er alt for fristet til å legge til rullen (siden Moon Flake ble lagt på is).

Hvilket egentlig var målet. Jeg får lete litt til.