For alle som måtte ha lidd under forestillingen om at alternativbehandlere og alternativbehandlende leger er nøkterne og ikke lover eller gjør ting de ikke har lov til i konsultasjoner: VG Nett avkler det grundig i dag.

Gjesteblogger Erik Arnesen har noen korte betraktninger:

Kritiske journalister fra VG Nett bringer oss i dag et stort verk om hvilke behandlingsråd som tilbys svært syke pasienter når de oppsøker alternative behandlere.

Francis Lundh tok en ringerunde til flere typer behandlere, innen alt ifra homeopati til healing, og utga seg for å være en pasient med bukspyttkjertelkreft. Enkelte av behandlerne er omtalt av Skepsis før (for eksempel David de Clive Lowe), og modalitetene som anbefales er velkjente – B17, eller laetrile, nevnes for eksempel i flere samtaler, bl.a. av homeopat Stein Flaatrud og David de Clive Lowe. Sistnevnte sier for eksempel:

«Ja, jeg har sett noen strålende resultater med B17 egentlig i lag som jeg sier med de andre delene av metabolsk terapi (.).For å få den maksimale effekten vil jeg anbefale å komme fort i gang med sprøyte, en intensiv periode med sprøytebehandling, som er direkte inni blodomløpet intravenøst som kan litt etter hvert skifte om til tablettbehandling.»

Akupunktøren, Are Thoresen, virker først noe mer edruelig. Først påpeker han at han ikke behandler kreft, men siden han hevder å kunne stimulere kroppens selvhelbredelse sier han i samme åndedrag at «det betyr jo sådan at man kan behandle alle former for [kreft]».

Homeopat Stein Flaatrud vil på sin side bruke «konkrete stoffer på disse tingene, som er både holdt på si visse flamnoider [antar han mener flavonoider], vi bruker omegafettsyrer i veldig høye mengder, vi bruker et vitaminlignende stoff som utvinnes av aprikoser [B17].»

Et interessant utsagn fra en homeopat, siden homeopati som vi før har sett bygger på premisset om svært uttynnede, ikke-målbare stoffer (men i et relatert intervju innrømmer han også å være en «elendig homeopat» og «en ustudert røver som alle naturmedisinere er).

Christian Darling ved Kilden Helse i Oslo anbefaler derimot å ta første fly til Miami for å få ernæringsterapeutisk behandling med bla. «bikarbonat og C-vitamininfusjon», til en pris på mellom 35 og 55,000 kroner.

Reportasjen er omfattende, og vekker et vidt spekter av følelser. Lydklipp fra intervjuene kan høres her, mens en fullstendig transkripsjon kan leses her.

Francis Lundhs fremgangsmåte er modig og blir selvsagt fremstilt som kontroversiell av advokaten til Flaatrud, Darling og Roald Strand i sitt brev til VG Nett.

Han «truer» også, ikke uventet, med PFU. Utfallet av en evt. klage vil i så fall bli spennende å vente på. VG Nett fortjener uansett en stor medalje for å sette fokus på dette, og er vi riktig optimistiske kan dette få ønskelige konsekvenser.