Det har vært en dårlig uke for den mer entusiastiske delen av anti-vaksinasjonsbevegelsen. Spesielt kjedelig har den kanskje vært for den delen som hadde forelsket seg i den forlengst tilbakeviste og aldri belagte hypotesen om at MMR forårsaker autisme. (Sånn sett føyer uken seg inn i en lang rekke dårlige uker for dem.) Vi har forsåvidt visst det måtte komme siden britiske General Medical Council så soleklart fant Wakefields «forskning» uetisk, men nå har han altså også endelig mistet legelisensen.

Det var mildt sagt som ventet. Blir man ettertrykkelig funnet uansvarlig og uærlig i forskningen og uetisk i pasientbehandlingen er det knapt noen vei utenom.

Som vi var innom tidligere har Wakefield også funnet veien mer i retning det konspirasjonsfikserte alternativlandskapet, hvor pseudovitenskapen trives best. Det later til å passe som hånd i hanske med selvrettferdiggjøringen han nettopp har publisert.

Det ser også ut til å passe godt med annet.

Et av de mest åpenbare problemene for selv den pressen som så gledesstrålende bragte Wakefields ufunderte spekulasjoner frem til en større, drepende panikk, var oppdagelsen av at han hadde forsøkt å patentere det som ofte blir omtalt som hans egen «enkeltvaksine mot meslinger». De kan kanskje ikke gjenkjenne dårlig forskning som blir generalisert langt utover hva den ville vært verdt om den hadde vært holdbar, men økonomisk interessekonflikt er lett å se.

Nå kan det imidlertid se ut til at selv den tidlige «vaksinen» til Wakefield viser en forsker som var like redelig og kompetent som GMC-granskningen og Brian Deers undersøkelser har avdekket. For å sitere den kritiske røsten lenket over var allerede patentsøknaden basert på:

complete, utter and absolute junk science, and he provides no support at all for any of the massive assumptions he’s making all the way through.

En bevegelse som er så opptatt av innholdet i vaksiner, kunne tydeligvis også ha en viss moro av å se alt Wakefield skulle hatt (har?) i sin variant:

Wakefield’s patent application’s description of the production of his transfer factor product makes startling reading.

First he describes the injecting of mice with “live or killed virus or an antigen derived from such a measles virus”. The mice are presumably killed and their lymphocytes harvested. A filtrate of these lymphocytes is then added to “an immunologically virgin human lymphoblastoid cell line”. The source of this cell line is not specified, however this seems to resonate with his guru Hugh Fudenberg’s statement to Deer that he was curing autistic children with a preparation derived from his own bone marrow.

Then, “one cell is serially expanded 10-fold with killed measles virus and interleukin-2, to a billion cells. Measles virus-specific TF preparations are made from this expanded cell population.” Following some description of a purification process, the recipe then introduces the goats.

Ja, hva ville det vel vært uten geiter. (Og det er mer derfra.)

På en atskillig mindre skala har vi jo også andre deler av anti-vaksinasjonsbevegelsen. Inkludert her i landet. Nærmere bestemt den delen som mener Nyhetsspeilet er en kilde til informasjon, delvis mens de venter på at nanorobotene tar over menneskesinnet. Blant denne delen av «Vaksineaksjonen» var homøopat Rolf Erik Hanssen én av dem som ble invitert inn i fjernsynsdebatter i fjor. Hvilket var rimelig ut fra premissene: som forfatter av en noe…. alternativ bok om vaksinasjonshistorie er han et slags «intellektuelt» alibi i den fjerneste delen av dette landskapet.

Jeg fulgte akkurat den debatten med bittelitt nysgjerrighet, mest fordi Hanssen er kjent for meg gjennom eposter med en nokså gjennomgående oppmerksomhetssøkende, egen stil jeg var spent på om han klarte å legge av seg på kamera. Det gjorde han.

Men det kan jo være greit for fremtidige programledere å ha en liten «heads up» på hva de risikerer.
Epostene skal få ligge i fred. Sånt publiserer man ikke. Men så behøver jeg ikke beskrive dem nærmere heller, fordi tre vennlige sjeler uavhengig av hverandre på kort tid videresendte følgende høyst representative dose fra en Facebook gruppe om HPV-vaksine:

Jeg finner det dypt betryggende at anti-vaksinasjonsbevegelsen holder en så høy, saklig standard, med kildegranskning helt i tråd med deres øvrige forhold til forskning.

For dem som måtte lure er den lett Tourettes-aktige språkbruken (og et forhold til autoerotisk stimulering som kan friste noen og enhver til å påkalle Freud) gjennomgående, også overfor andre deltagere. Hvilket gjør at jeg blir litt beroliget. Ellers kunne detaljnivået og mengden av Hanssens fantasier om mitt sexliv vært… litt forstyrrende.

Men etter alt ropet hans om oppmerksomhet, får han være fornøyd nå. Det blir nok med dette. Av én eller annen grunn er det ikke så fristende med mer.

(Takk til diverse tipsere.)