Jeg vet. Det er så mye annet. Det har vært en dypt tragisk jordskjelvkatastrofe, som har vært påstått forårsaket av HAARP, månen og tolket som dommedagsvarsel. Og det er tullinger som sprer «naziinspirert visvas» om Holocaust og jøder i russisk historie. (For ikke å snakke om annet vas som styrker teorien om «crank magnetism» med enda en anekdote).

Og jeg skulle sikkert blogget om det alt sammen. Men det er helg, jeg har annet å gjøre, og folk som lar sin indre romandrøm gå amok på virkeligheten hver gang det skjer noe fryktelig (dommedags- og konspirasjonsfantaster) opptrer åtte dager i den religionshistoriske uken. At tullinger med fantasier om innsikt benekter ekstremt godt belagte fenomen og hendelser skjer like ofte. Det at de også kan være innvalgt for Arbeiderpartiet er en liten kuriositet, men bare nok til at alle andre har pirket i det allerede.

Så for å bringe noe nytt til mediebildet om dagens crank tenkte jeg heller å vende tilbake til denne saken der «tidsskriftet» Journal of Cosmology fikk en aldri så liten skrape. For dem som lurer på om PZ Myers tok litt for hardt i, får man en aldri så liten pekepinn ved å lese et utdrag av redaksjonens offisielle svar til sine kritikere:

Only a few crackpots and charlatans have denounced the Hoover study. NASA’s chief scientist was charged with unprofessional conduct for lying publicly about the Journal of Cosmology and the Hoover paper. The same crackpots, self-promoters, liars, and failures, are quoted repeatedly in the media. However, where is the evidence the Hoover study is not accurate?

Few legitimate scientists have come forward to contest Hoover’s findings. Why is that? Because the evidence is solid.

But why have so few scientists come forward to attest to the validity? The answer is: They are afraid. They are terrified. And for good reason.

The status quo and their «hand puppets» will stop at nothing to crush debate about important scientific issues, and this includes slander, defamation, trade libel… they will ruin you. Three hundred years ago, they would burn you for questioning orthodoxy. Has anything changed?

Hmm. Null saklig innhold med sigarføring og høy temperatur? Check. Insinuasjoner om sammensvergelse? Check. Enkle usannheter? Check. Det kan se ut som om Myers har sine ord i behold. (Resten av uttalelsen var enda mer talende. Men den er endret til noe litt mindre frådende nå.)