dahmer.jpg
At astrologer er uhyre dyktige til å forutsi hendelser bare kort tid etter at de har skjedd, er velkjent. Mer problematisk er det når det samme tøvet anvendes på arbeidssøkende. Hvor presise og treffende personkarakteristikker kan astrologene gi? De danske skeptikere Mogens Winther og Klaus Seiersen har undersøkt saken.

Av Mogens Winther og Klaus Seiersen (publisert 03.09.2006)


Prinsesse Diana døde for noen år tilbake i noe de fleste vil kalle en meningsløs og uforutsigbar ulykke, men for astrologer verden over var det slett ingen overraskelse. Kun få timer etter dødsfallet hadde flere av dem forklaringen på hvorfor det hadde skjedd. Den amerikanske stjernetyderen Deborah Houlding kunne for eksempel fortelle at ulykken skyldtes en uheldig astrologisk konstellasjon mellom Månen, Mars og Pluto, mens Adrian Duncan hevdet at det var planeten Jupiter stående i vannmannens tegn som virket som «et tveegget sverd» i ulykkesminuttene, en engelsk astrolog hadde dessuten hatt ubehagelige drømmer rett før ulykken. Forbløffende, ikke sant? Men hvorfor er det da aldri noen av disse overnaturlige personer som anvender sine evner fornuftig? Bare en liten diskret oppringning til Secret Service hadde vært nok til å forhindre både Dianas dødsulykke og mordet på John F. Kennedy.

Hjelp til jobbsøkende

Dansk radio avslørte sommeren 1999 konkrete tilfeller der en selverklært synsk spåkvinne ble brukt til å vurdere jobbsøknader, og i følge det danske månedstidsskriftet «M» er astrologisk rådgivning i ansettelsesprosessen blitt en ren gullgruve. Astrologen trenger ikke mange opplysninger – fødselsdatoen alene er nok, og etter å ha tegnet noen streker på et stykke papir og uttalt et par besvergelser har han «målt» den arbeidsløses psyke og sjel med nærmest voltmeteraktig nøyaktighet.

Stjernene forteller…

Hva er det så stjernene forteller om oss? Jo, ifølge tidsskriftet Zodiac har krepsene «et hardt skall, og i forretningssaker vil de utnytte sin ugjennomtrengelige rustning og forhandle hardt og hensynsløst med både kunder og leverandører..» Videre er mennesker født i Fisken «totalt uegnet for lederstillinger». Astrolog Karl Aage Jensen hevder at disse lever under mottoet «Jeg har egentlig ikke lyst i dag», mens en annen asttrolog, Ole Giber mener at de er forvirrete og usikre, og at fiskens tegn er «det mest følsomme av alle stjernetegn». Fisken har ofte et spesielt utseende. Zodiac beskriver det som et «fyldig, rundt ansikt med brede kinnben og lav panne» i tillegg til at de ofte har svømmende og litt utstående øyne. Til slutt hevder de at personer med stjernetegnet fisk vil ofte lide under alkohol- og narkotikaproblemer.

Skrytende skytter og ledende løver

Det å ansette personer født i Skyttens tegn må også ansees som betenkelig. Skal man tro Susanne Hørud er skyttegutten «ikke alltid den beste i folkeskolen», og tidsskriftet Zodiac forteller at skytter har en tendens til «å svinge fra høyder av ubegrenset entusiasme til dyp depresjon», og fortsetter med at de er taktløse, skryter, er skjødesløse og uorganiserte, samtidig som de ofte lover ting de ikke holder.

Løver, derimot, tiltrekkes ifølge Karl Aage Jensen av «Arbeid som gir mulighet for ledelse og selvstendighet». Zodiac fortsetter med at «De får lett tak i penger», men har en «manglende evne til å holde på dem.» «Løver liker å sjonglere med store summer, men vil bare sjeldent gå i detaljer i regnskapet.»

Avanserte vannmenn og jålete steinbukker

Vannmenn er som regel litt av noen Petter Smart’er. Susanne Hørud skriver om vannmanngutten at han er «svak for avanserte teknikker, for eksempel datamaskiner, matematikk eller for den saks skyld astrologi». Zodiac er fullstendig enig i vannmennenes forskertrang, og kan dessuten opplyse om at på det seksuelle området er vannmenn «oppfinnsomme og til tider perverse..»

Steinbukkspiker bruker ifølge Susanne Hørud «utrolig mange penger på tøy og nye frisyrer [..] men hun ser da alltid forbløffende godt ut. Hun har ofte en slank skikkelse og kritthvite tenner. Steinbukkspiken tiltrekker seg mange gutter og eldre menn.» På den annen side har steinbukkmannen sjeldent særlig pene tenner. Han er ifølge Karl Aage Jensen ofte markant over- eller underbitt.

Vektige argument

Heller ikke jenter født under stjernetegnet vekten har det for godt. Astrologen Ole Giber skriver at disse har hang til kaker, og Susanne Hørud fortsetter med at «Vektjenter er som regel litt overvektig, fordi hun har et uimotståelig trang til å fylle seg med kaker og sjokolade». Zodiac følger opp med å hevde at de ofte søker «følelsesmessig tilflukt i en eske sjokolade». Når hele tre astrologer er enige, må da dette være den dypeste sannhet.

Disse nærmest himmelske utsagn presenterer astrologene med den dypeste alvor. For eksempel skriver Zodiac at værer ofte lider under «Hodepine, [..] besvimelse og hjernehinnebetennelse». Tilsvarende kvakksalverier har tidligere utløst en offisiell protest fra den tyske legeforening. Nei, intet er skjult for astrologenes nestekjærlige røntgenblikk, alt lar seg avsløre ned til de pinligste detaljer mot en beskjeden timelønn på 1250 kroner. Hvilke skumle planer kan konkurenten ha? Bør vi lansere vårt nye produkt om formiddagen eller om ettermiddagen?

Særlig spekulative virker astrologenes såkalte karmiske evner. Ved hjelp av månens posisjon mener astrologene å kunne avsløre hva vi var i vårt forrige liv, hva vi kommer til å bli i vårt neste, og ikke minst vår dødsdato. Den danske astrologen Mahler Dam har tidligere forutsett sitt eget dødsår til å være både 1978 og 1982. Mahler Dam levde fortsatt i beste velgående da denne artikkelen ble forfattet.

Astrologi – 200 år lang utdannelse

Den amerikanske astrolog Linda Goodman er velkjent for de fleste. Hun forteller at hun i sitt forrige liv også var astrolog, og at den nedarvede erfaringen er forklaringen på hennes store suksess. Indiske astrologer mener rett og slett at man først er blitt en dyktig stjernetyder når man har jobbet med det i minst tre liv i strekk, mens astrologen Ole Giber er nyere i bransjen. Han hevder vekselvis å ha vært indianer og engelsk adelsmann i sitt forrige liv. Alt dette er selvsagt helt i orden så lenge man holder sin overtro for seg selv. Men å anvende den slags hokuspokus til å nedvurdere håpefulle arbeidsløse, er noe annet. Både Dansk Radio og det tyske tidsskriftet Focus har dokumentert flere tilfeller der astrologi er brukt i denne sammenhengen. For eksempel ble en kvinnelig jobbsøker avvist med begrunnelsen «Folk med en Saturn som Deres har vi alltid bare hatt vanskeligheter med».

Josef Mengele – en typisk tysker

På høsten i 1996 ble astrologen Ole Giber testet uten at han viste det. Da han ble konfrontert med det sukkersøte horoskopet han hadde stilt for Josef Mengele, en krigsforbryter som er kjent fra Auschwitz, forklarte han at «kanskje ville Mengeles pårørende ha nikket gjenkjennende til beskrivelsen». Noen dager senere, i Dansk TV3, forklarte han at «Alle tyskere var som Mengele, mer eller mindre». Giber jobber til daglig med å anbefale jobbsøkere på astrologisk basis, og mener å kunne gjøre det på en trygg og sikker måte, mens han samtidig sier til dansk fjernsyn at så lite som 2 minutters forflyttning av fødselsøyeblikket til et menneske kan transformere en smilende speidergutt til en giftig krigsforbryter. Et halvt år etter den famøse testen fortalte den samme Ole Giber til Århus Radio at det slett ikke var ham, men derimot en helt annen astrolog som hadde laget Mengele-horoskopet på Gibers personlige papir.

Jeff Dahmer – den vennlige kannibal

Ole Giber har gått i baret flere ganger, han. Klaus Seiersen, leder for Ungdommes Naturvitenskapelige Forening i Århus sendte ham fødselsdata for en av USAs største forbrytere, Jeff Dahmer – også kjent som «Kannibalen fra Milwaukee», som har innrømmet å spise 17 mennesker. I horoskopet som Giber stilte står det:

«Du er estetetisk og velsoignert [..] kjenner betydningen av å ta ansvar for å styrke vennskap eller forhold [..] sosial av natur og pålitelig».

Realiteten er ikke helt den samme: I leiligheten hans fant politiet et kjøleskap som inneholdt flere menneskehoder. Naboene hadde i lengre til klaget over en kraftig stank og larmen fra en motorsag. I skuffer og skap fant politiet menneskehender, samt flere avskårne mannlige kjønnsdeler konservert i sprit. Giber fortsatte sin lovprisning med:

«Loyal og taktfull [..] Du har mange jern i ilden [..] Du plages av en ide om hvordan man skal oppføre seg korrekt, noe som gjør deg overkorrekt med en manglende evne til å slå deg løs.»

Juryen var ikke enig i Århus-astrologens sukkersøte tolkning, og Jeff Dahmer ble dømt for overlagt mord. Han ble senere myrdet av en medfange.

Vi lever i et land med tros- og religionsfrihet. Om våre naboer tror på synske eller astrologiske spåmenn er deres egen sak. Men grensen for etisk korrekt opptreden overskrides når slik overtro anvendes til å fordømme og nedvurdere andre, slik som spåmenn av forskjellig art gjør det når de stiller deres «evner» til rådighet for næringslivet. Det er umoralsk at håpefulle arbeidsledige skal sorteres på basis av så ynkelig hokuspokus. Også de fortjener å bli behandlet med respekt, og ikke med krystallkuler eller astrologisk stjernetegnsfjas.