Eksamensbesvarelsene har ankommet, litt som julekvelden på en uforberedt herre. Så det blir enda litt mer travelt i helgen og noen dager og kvelder deretter. Men jeg stakk nå likevel en tur innom bloggen i dag og så av trafikken at Skepsisbloggen tydeligvis er blant (gårs)dagens pulje i den årlige kåringen av beste blogger hos Sonitus’ Tordenblogg. (Stem hvis og som du vil – du kan visst ennå.)

Men det minnet meg på om at jeg i sin tid ble bedt om å bidra til en annerledes Tordenblogg-kåring i år, som tydeligvis ble forkastet til slutt likevel. Så i mangel på bedre ting: her var mine forslag til «topp ti». Jeg la litt vekt på regelmessig posting, og har ellers forsøkt å ta noen favoritter med en blanding av skepsis, velskrevenhet, vitenskap, satire, det hverdagslige og det absurde med vekt på de tre første. Og det var på ingen måte plass til alle som fortjente det.

Det viser seg at jeg ikke klarte skrive begrunnelser som ikke ble enten veldig lange eller veldig korte. Derfor slettet jeg de to lange og laget noen veldig korte. Her og i rekkefølge:

10. Opplysningskontoret

Lettbent og tidvis strålende satire. Kort og poengtert.

9. Arkeologi i nord

Seiglivet (har eksistert siden 2004) og alt for dårlig kjent blogg av fylkesarkeolog Frans-Arne Stylegar i Vest-Agder. Tar for seg arkeologiske funn og forskning.

8. Bjørn Stærks max 256
Poengtert og interessant. Beundringsverdig standhaftig evighetsprosjekt om filmhistorie, med tidenes fyndigste omtaler. (Lest: langt mer enn 256 ord.)

7. Ïa! Ïa! Hastur Fthagn! (Mad Mullah Hastur)
Kamp mot Pandamonium, for Hello Kittys vibrator, Star Wars og ting med tentakler! Din Mullah som kalif – nå!

6. Arachne.no
Velskrevet, tydelig, engasjert om politikk, familie, hverdag og liv. Sinne, sorg og glede. Religionskritikk, feminisme, kvakksalveri – og mye til.

5. Revolusjonært roteloft

Elegant, engasjerende. Ida er fortsatt den beste når hun tar seg tid. Det gjør hun for sjelden.

4. Psykologibloggen
Faglig gruppeblogg med komplekse tema, dekket med ordentlige tekster og gode filmforedrag. Måtte den vare lenge!

3. Pernille Nylehns blogg
Allmennmedisiner med brede og skeptiske interesser. Favoritt for solide oppgjør med kvakksalverier fra legens kunnskap og erfaring. (Og medblogger her siden jeg skrev denne…)

2. Unfiltered Perception!
Kanskje ufiltrert, men gjennomarbeidet fra musikk til podcast og artikler. Engasjert research og debatt om alt i jukseprodukter og kvakksalveri, står opp for sitt eget.

1. Forskning.nos blogg
Stor gruppe bloggere om alt innen forskning. Utenfor konkurranse i bredde og kompetanse. På sitt beste briljant, på sitt dårligste alltid interessant.

**

(PS. Bjørn og Ronny hadde denne bloggen på sine lister. Det var veldig hyggelig. Stikk innom dem og se hva de ellers leser.)