Det er sjelden de mest kunnskapsfiendtlige formene for konspirasjonsfiksert idioti opptrer alene. Det er derfor vi snakker om Crank magnetism»:

to describe the propensity of cranks to hold multiple irrational, unsupported or ludicrous beliefs that are often unrelated to one another. Crank magnetism may be considered to operate wherever a single person propounds a number of unrelated denialist conjectures, poorly supported conspiracy theories, or pseudoscientific claims.

Med utgangspunkt i én og annen av tidligere episoder om innbilt strålingsfare og tilliggende herligheter er det dermed ikke noen voldsom overraskelse når man blir gjort oppmerksom på at «Miljøvern»forbundets Kurt Oddekalv ikke holder seg til laksebaronkonspirasjoner ved siden av, men nå har tatt turen opp i de litt mer høytsvevende konspirasjonsteorier.

Vi snakker om én eller annen, eventuelt flere, av de mange snåle variantene teorier om Chemtrails.

For den som ikke har ork til å klikke på lenker (og loggen forteller at det er de aller fleste, alltid) så viste Oddekalvs Facebook-side nylig dette:

Det er en slags logikk der, selvsagt, i at «miljøvern»-forkjemperen Oddekalv også tidligere har vist seg å være … hakket mer kritisk til alt som kommer fra mainstream enn det som kommer fra selverklærte miljøofre. Eller eget hode. Dokumentasjonskravene hans følger vel ikke direkte vitenskapelige spilleregler når slike ikke gir de konklusjoner han er tilbøyelig til å ønske seg.

Nå gjør vi alle feil, og selv oppegående personer kan iblant gå seg vill i egne idealistiske ønsker om å forbedre verden. Da kan man inngå en dialog. Med cranks blir situasjonen litt annerledes. Og det ser ut til at det står akkurat så mye verre til som teorien om «crank magnetism» skulle tilsi. Samme kilde kunne nemlig også vise dette:

Det er allerede fascinerende nok at cranks som Mike Adams og forskningsfuskere som Andrew Wakefield brukes som autoriteter på vaksinespørsmål, men slikt er par for the course på kilden Oddekalv lener seg på. Det er her det blir tydelig at Oddekalv har falt gjennom speilet og befinner seg i konspiratorisk eventyrland til daglig: Vaken.se.

Der kan man forøvrig se «dokumentasjon» fra Wakefield i fri dressur på det sted han og hans hører hjemme, nemlig på Alex Jones «Prisonplanet». Hvilket skulle fortelle de fleste halvveis interesserte hva vi snakker om: et nettsted som er en paraply for konspirasjonsteorier og aktivisme preget av samme på en rekke felt. Det er en slags halvsekulær variant av Nyhetsspeilet* der alt i NWO-teorier, anti-vaksinasjon, 11.september og annet hjertet måtte begjære av teorier fra bakvendtland trives og den kritiske refleksjon rundt evidens har tatt en seriøst lang lunch.

Ikke rart enkelte føler seg hjemme.

*Trådene om ABBA eller Duran Duran og tankekontroll i illuminatets tjeneste viser vel at enkelte deltagere ville følt seg særdeles hjemme på NyS også.

(Tips via forumdiskusjonen, spesielt takk til Øyvind R. for screenshots for én som ikke bruker Facebook.)