dommedag-omslag.jpg
(Er’n ikke fin?)

Som Arnfinn var inne på i forbifarten tidligere i dag kommer vi med en Skepsisbok om dommedagsbevegelser snart. I dag gikk forordet avgårde, og mandag går ting til layout.

Men siden vi er for beskjedne til å skrive mer om det selv akkurat nå (det kommer mer senere, og dette var mest for å få vist frem coveret…), så lar vi Bok og Samfunn klippe fra forlaget:

Asbjørn Dyrendal og Arnfinn Pettersen har redigert «Dommedag! Verdens undergang før og nå».

Verdens undergang er blitt spådd gang etter gang, med stor variasjon i så vel grunnene til at den skal gå under som måten det skal skje på. Boka tar for seg ulike former for dommedagsforestillinger, i alt fra militante kristne endetidssekter til tradisjonell buddhisme og miljøbevegelsen.

Dommedagsforestillingene og beskrivelsene av verdens undergang er ofte spektakulære. Det er også spekulasjonene om hva som skal skje etterpå. For felles for de fleste dommedagstroende er at de ikke bare ser for seg verdens snarlige undergang. De har også klare ideer om at en ny – og gjerne bedre – verden for de rettroende skal vokse frem fra ruinene.

Felles for forestillingene, er at de sier mest om menneskene som tror på dem. Derfor er dette også en bok om de som tror dommedag er nær og om grunnene til at de tror det.

Blant temaene er selvmordssekter, norske dommedagsprofeter og spørsmålet om hva som skjer med slike grupper når dommedag uteblir. Jehovas Vitner oppstod på ruinene av en dommedag som aldri kom.

Men det er selvsagt mye morsommere enn som så.