På tampen av fellesferie og rekordvarme: vet du hvordan en drukning faktisk ser ut?

I populærmedia (kroneksempelet her må vel være Baywatch?) fremstilles drukningsulykker som en bråkete og panisk affære med mye plasking, veiving og skriking etter hjelp. I den virkelige verden, når noen faktisk er i ferd med å drukne, er det lite av slikt. Overlevelsesinstinkt og kroppens nødmekanismer slår inn, og all energi brukes på prøve å holde seg over vann og å puste. Da blir det lite ressurser igjen til å formidle til omverdenen at man faktisk er i ferd med å dø.

Det finnes ikke tilsvarende norske tall, men i USA regner man med at rundt halvparten av barna som drukner gjør det drøye 20 meter fra en forelder eller annen voksen. i 10% av tilfellene ser den voksne på det druknende barnet, og skjønner ikke hva som er i ferd med å skje.

Fra en person mister kontrollen i vannet tar det 20-60 sekunder før hen går under. For barn går det gjerne fortere. I bildet har vi listet opp noen av de vanligste kjennetegnene på drukning. Les gjerne hovedkilden for en mer detaljert beskrivelse.

Og for all del: noen som skriker og plasker har sannsynligvis panikk, og trenger gjerne også en hjelpende hånd. Men dem det hastet mest for er de som ikke lager en lyd.

Grafikken og saken er basert på Mario Vittones «Drowning doesn’t look like drowning»

 

 

Ytterlige kilder og mer lesning:

Førstehjelp ved drukningsulykker

VIDEO av en nesten-drukningsulykke, som viser prinsippene som nevnes i grafikken

NRK: Her holder Johannes på å drukne 
En sak hvor fotografen som skulle ta bilde av to badende barn faktisk har flere bilder av drukningsprosessen (det gikk heldigvis bra)