Jeg har en faglig dårlig samvittighet for omtrent tusen interessante tema jeg har tenkt litt på, men ikke rekker over. Og spesielt når det gjelder norske forhold er det mye jeg knapt rekker begynne på en gang. Da er det godt man har flinke unge studenter. Som også av og til lurer på lignende ting. Hvordan takler f.eks. alternativbevegelsen, med en religiøs holdning der lyset og det skjønne jevnt over står i fokus, verden når den slik den har for vane ikke akkurat oppfører seg slik den burde? Hvilke forklaringsmodeller brukes for de mange felt der vidunderlige ting ideologisk sett burde ha skjedd, men jevnt over ikke gjør det?

Det finnes flere mulige måter å løse det på. Konspirasjonsteori er et naturlig valg, men det jeg har tenkt og lurt på er i hvilken grad konspiratoriske forklaringer brukes, på hvilke felt, og hvordan det norske ser ut i forhold til det amerikanske materialet jeg kjenner bedre. Da må noen undersøke, og det har Noen gjort. Og på hovedsidene har jeg nå nettopp fått lagt ut en lett revidert masteroppgave av min nylig uteksaminerte kandidat Jørgen Lie: Ondskapsforståelse i New Age: En diskursanalyse av magasinet Visjon.

For dem som vil gå direkte til materialanalysen begynner moroa i kapittel 5. Med mye interessant, ikke minst om alternativmedisinske konspirasjonsteorier, vaksinasjonsfornektelse og andre gamle travere.

God lesning.