Vi er for idealisme. Men det er kraftig temperert av en idé om at handlinger bør tuftes på kunnskap, så de blir hensiktsmessige. Vi vil helst unngå velvillige bjørner som vifter med labber for å jage insekter.

For det er sikkert på alle måter godt ment når Travolta og scientologikirken vil sende hjelp til Haiti. Men jeg er ikke sikker på at «purification rundown» eller «locational assist» er det folk trenger mest. Når det er fare for at auditører og velvillige massører går i veien for nødhjelp har jeg en idé om at det kanskje var like greit at de holdt seg selv hjemme, sendte flere leger og ellers bidro til det mest nødvendige.

Det kan, for de ekstremt få som muligens ikke har fått det med seg ennå, alle andre gjøre også. Helt enkelt på nett, for eksempel via Non-Believers Giving Aid som gir deg valget mellom Leger uten grenser og Internasjonale Røde Kors. (Jeg pleier personlig å foretrekke den første.)

Det er vel skeptikerbevegelsens svar: Gi til dem som kan dette, så går du ikke i veien.*

(Takk til Yngve Sjølset for første tips og scientologi-saken er via Pharyngula.)

Oppdatering
En liten uke senere er de på plass. Åtti «håndspåleggende» scientologipastorer som tror de kan helbrede, forteller VG, løper rundt med reklame-T-skjorter for å spre det gode inntrykk, budskap og det meste annet. Inkludert misvisende teorier om medisinske plager.

*Hvis noen vil sende Travolta, Cruise (eller David Miscavige) er jeg sikker på at det finnes dem som vil juble. Det er mye penger i å kidnappe stjerner. Problemet er vel om noen ville betalt for å få Miscavige tlbake.