Vi er tilbøyelig til å fokusere sånt mange ser på som det negative her på bloggen. Men vi har ikke (i dag) tenkt til å kaste bort tid på at forvirrede mennesker vrøvler med konsekvenser. Vi har knapt nok tenkt til å glede oss over den korrekte bruk av «personer som mener de er» istedenfor bare påstanden om at noen er det de kaller seg.

Derimot skal vi glede oss overFri tankes oppslag om Folkeopplysningen, en programserie på NRK som kommer straks:

Programmet Folkeopplysningen går første gang på lufta den 27. august. I alt er det laget seks programmer som skal sendes utover høsten. I programmene blir vi bedre kjent med seks ulike alternative behandlingsformer.

Hver behandlingsform blir testet av en kjendis. Kristin Krohn Devold tester akupunktur, Ravi tester healing, Dag Otto Lauritsen tar for seg «detox»-metoder, Linn Skåber undersøker de klarsynte, mens Abid Raja tester ulike mirakelmaskiner. I tillegg blir det et program om homøopati, men her blir det ingen testende kjendis.

At det er underholdningsavdelingen som står bak, ser vi i det tabloidvennlige grepet med å involvere mennesker til og med jeg stort sett har hørt navnet på. Det er ellers gode mennesker involvert: programleder er en underholdende og dyktig vitenskapsformidler, nemlig fysikeren Andreas Wahl. I tillegg har de gjort det aldeles utmerkede grep å ta inn psykolog Jan-Ole Hesselberg, én av initiativtagerne bak psykologibloggen, til å kommentere og analysere. Han er heller ikke akkurat noen dårlig formidler.

Det skal ikke stikkes under noen stol at ingen av dem er helt ukjente for skeptikermiljøet heller. Med sånne tema og folk til å behandle dem er det nesten så jeg vurderer å skru på TV’en selv. (Om ikke annet så for å ha sett hva de alternative protesthylene kommenterer.)