Den svenske tabloiden Expressen har den siste tiden hatt en serie saker om den norske alternativkurseren «Satyam» Frank Hougen. Hougen driver det svenske kursstedet «Englagård», som gir inntrykk av å være et mer enn gjennomsnittlig vellykket (i betydningen «innbringende») foretagende i genren, om enn med et nokså gjennomsnittlig tilbud: man kurses i og/eller mottar litt healing, litt auralesing, litt mediumvirksomhet og litt dyretelepati. Og diverse andre ting for din åndelige veksts skyld.

Av samme årsak, selvsagt, er det ikke bare ekstra tjenester du kan (må) kjøpe på stedet, forteller Expressen. Sånn som healing eller auralesing, som kommer på toppen av kursprisen på fattige 3000.- for én installasjon. (Weekend. Du kan enkelt bo dyrere. Men da får du som regel mindre ynkelig mat enn Expressens reporter kunne fortelle om.) I tillegg er de behjelpelige med ytterligere forslag til vekst: ekstra, rabatterte kurs, hvis du undertegner nå. Med én gang.

Kan du ikke betale?

Ikke noe problem. Kursstedet har nemlig avtaler med finansieringskilder. Ikke den typen som knuser kneskålene dine, men renten på de forbrukslånene de formidler er nok litt mer i den gaten enn et normalt banklån om dagen.

Og det kan man jo godt skaffe. Kursvirksomheten formidler jo også «the secret», så med nylært riktig tankegang vil du jo helt sikkert bli rik også. Det virker også, antyder Expressen. For «Satyam» Hougen i alle fall. For på tross av sin sørgelig minimale inntekt i henhold til skattevesenet så er Hougen

registrerad innehavare av inte mindre än sju olika bilar, bland dem fyra lyxbilar, en Ferrari 348 TB, en Lexus IS200, Lexus RX300 och en Lincoln Town Car. Han kör också en Saab 900 Cabriolet.

Og planlegger visstnok også, sier de et sted, å kjøpe et hotell. Tenk rikt!

Tänk som en rik människa och bli en rik människa. I stället för att tänka dig en miljon – vad skulle du inte kunna göra med 936 miljoner?

Han gör också reklam för sin ”Överflödskurs” om obegränsad rikedom och hur man tjänar pengar på internet utan att behöva arbeta i kursen ”Datautbildningen för passiva inkomster och färskpressad juice”.

Kan vi, mediumsvirksomheten tatt i betraktning, kalle det en form for «herlighetsspiritisme»?

Mange vil umiddelbart trekke slutningen at Hougen er en bevisst svindler. Jeg tror i utgangspunktet ikke det. Han har litt for lang fartstid i alternativmiljøer før han tjente noe særlig penger til at det virker å være hovedmotivet. En helt annen ting er at det – som «The Secret» skriker til alle som vil høre – ikke er nødvendig med noe direkte eller konsekvent anti-materialistisk praksis i miljøet. Alternativbevegelsen favner alt fra det aller mest verdensomfavnende til det atskillig mer asketiske.

Og gitt at det faktisk er en business, er det ikke så merkelig at de som har suksess i den også tjener penger. Det må de tross alt for å kunne gjøre det de gjør. Det som er interessant her er, dersom reportasjene er noenlunde etterrettelige, i hvilken grad businesstricks og salgsmåter er integrert i praksisen. Det gjelder ikke bare varer og kurs som selges og som blir reklamert for hele tiden underveis. Det gjelder også avslutningen:

Sista kursdagen delar Satyam ut ett färgglatt A4 med ”värdecheckar” för kurspaketen. Den som tecknar sig för nya kurser i dag får rabatt på 2 000 kronor.
– Rabatten gäller bara för den som lämnar in beställningen i dag. Fyll i och lämna in i dag så får du rabatten. Dessutom får du aurabild med personlig tolkning vid varje kurstillfälle på köpet, värde 3 000 kronor, lockar Frank Hougen.

Kjøp en vare til 12000 for 10000 – bare i dag! «Special price, just for you!»

Noen gjør det. Forhåpentligvis ikke helt i den tilstand reporteren var: innhul av matmangel og desperat av søvnmangel.

Hvilket, sammen med enkelte øvrige elementer i fortellingen får meg til å stusse litt. Enten har journalisten lært litt av 70-tallets sektpanikkfremstillinger. Søvndeprivasjon og næringsfattig kost var tilbakevendende element i hjernevaskfortellinger fra den gang. Eller, og det er i så fall morsommere, så kan det nesten virke som om noen andre har lært av disse fortellingene.

Det skal sies at de fleste alternative undertegnede kjenner, nok vil bli litt frastøtt. Men det er tydeligvis mange nok som synes dette er forlokkende. Og senere som sier det var så verdifullt at de får andre til å kjøpe samme vare.

De har «prøvd det selv» og «det virker for dem». Selv om Expressen har spadd frem noen som vet hvordan en spade ser ut og kan uttale ordet.