En og annen klarer kanskje å huske at «Expelled» er navnet på den latterlige kreasjonistfilmen som fortvilet forsøker å koble evolusjonsteori til nazisme, og «darwinister» til sensurkåte, «nyreligiøse» som forsøker å holde sannhetssøkende kreasjonister ute av vitenskapen. Og som gjorde den vidunderlige brøleren å lyve om hensiktene sine til Richard Dawkins og P.Z. Myers for […]

En og annen klarer kanskje å huske at «Expelled» er navnet på den latterlige kreasjonistfilmen som fortvilet forsøker å koble evolusjonsteori til nazisme, og «darwinister» til sensurkåte, «nyreligiøse» som forsøker å holde sannhetssøkende kreasjonister ute av vitenskapen. Og som gjorde den vidunderlige brøleren å lyve om hensiktene sine til Richard Dawkins og P.Z. Myers for å få intervjuer, for så å kaste ut Myers fra forhåndsvisningen.

Av en eller annen grunn har dette ellers sedvanlige vrøvlet fra kreasjonisthold fått mye oppmerksomhet, og for de interesserte har National Center for Science Education satt opp en debunkersite (Expelled Exposed).

Siste eSkeptic har sett filmen og tar den for seg i en del festlige detaljer. En ting er at de vrøvler og ikke klarer å få sak eller forskning på plass. En annen er hvor hjelpesløst det hele virker når halve filmen er et «argumentum ad naziim» som noen har kalt det. Men det festligste (eller verste) er en gjennomgående løgnaktighet. For å ta en liten filleting, noterer Michael Shermer at den gang han var ung, fundamentalistisk og kreasjonist, så gikk han på Pepperdine University.

It was with some irony for me, then, that I saw Ben Stein’s anti-evolution documentary film, Expelled: No Intelligence Allowed, opens with the actor, game show host and speech writer for Richard Nixon addressing a packed audience of adoring students at Pepperdine University, apparently falling for the same trap I did.

Men så var det jo greit å sjekke opplysningene. Og svaret er nærmest komisk:

The biology professors at Pepperdine assure me that their mostly Christian students fully accept the theory of evolution. So who were these people embracing Stein’s screed against science? Extras. According to Lee Kats, Associate Provost for Research and Chair of Natural Science at Pepperdine, «the production company paid for the use of the facility just as all other companies do that film on our campus» but that «the company was nervous that they would not have enough people in the audience so they brought in extras. Members of the audience had to sign in and the staff member reports that no more than two to three Pepperdine students were in attendance. Mr. Stein’s lecture on that topic was not an event sponsored by the university.» And this is one of the least dishonest parts of the film.

For mer substansielle uhederligheter kan man lese hele.