For oss fagboknerder er seriene om «Cambridge Companion to …» velkjente og ikke helt uten en viss prestisje. Vårt lokale «satanisme-team», Jesper Petersen og jeg, hadde dermed svært få problemer med å si ja da gode kolleger spurte om vi ville bidra til The Cambridge Companion to New Religious Movements. Selv om vi er litt grinete på at vår festlige tittel ble omdøpt til noe så enkelt som «Satanism».

Det er, for å si det mildt, et visst omfang bevegelser å se på om man ønsker å dekke hele feltet. Japan alene kunne vært en serie. Redaktørene Hammer og Rothstein har valgt en litt annen løsning, muligens advart av monsteromfanget på Hammer og Lewis Handbook of Religion and the Authority of Science (der undertegnede forøvrig skrev om skeptikere). Denne gang har de tatt et engere utvalg av bevegelser og ditto av problemstillinger og samfunnsvitenskapelige perspektiv. Noen valg er «selvsagte» (scientologi, dommedag), andre mer uventet. For eksempel er det inkludert et interessant kapittel om «jihadisme» som ny religiøs bevegelse.

Resultatet fungerer som en blanding av forskningsoversikt, introduksjon og blikk på forskningsstrategier. Det er med andre ord stor fare for at denne kan dukke opp på et pensum nær undertegnede om ikke fryktelig lenge. Og siden denne også finnes både innbundet og i paperback, skulle den passe til lommebøker av ulike tykkelser.

Olav Hammer & Mikael Rothstein (red.)
The Cambridge Companion to New Religious Movements
Cambridge University Press 2012, 330s.