Michael Butter har skrevet en av de aller mest interessante kulturhistoriske analysene av amerikansk konspirasjonskultur de siste årene. Boken, Plots, Designs, and Schemes, er samtidig Butters professoravhandling og dermed utgitt i en akademisk serie som (selvsagt) gjør den alt for dyr for de fleste.

Boken er kanskje litt for dyr, men en bitteliten bit av innholdet er dekket i begynnelsen av dette foredraget, der han blant mye annet tar for seg hva som er konspirasjonsteorienes appell (og når), og litt om hvorfor tesen om at vi lever i konspirasjonsteorienes tidsalder er gal. Deretter går han inn på selve materialet, og det er som vanlig en nytelse å følge hans spesifikke analyser.

(Michael er samtidig en av de to hovedpersonene bak COST-nettverket Comparative Analysis of Conspiracy Theories som startet i år. Den andre er Peter Knight. Nettverket har fryktelig mange dyktige mennesker involvert og like mye interessant planlagt for de neste fem årene. Muligens følger en liten rapport fra vårt neste møte, i september.)