pentagram.jpeg For en drøy uke siden gjorde jeg oppmerksom på «Satanic Ritual Abuse»-terapeuter og tilhørende nettverk i Storbritannia. Gode konspirasjonsteorier dør ikke, spesielt ikke de som er befestet i grupper av sterkt troende med sekterisk blikk på verden. De bare går midlertidig i skjul mens de troende venter på en anledning til å bringe det dystre budskap og kallet til kollektiv handling til offentligheten igjen.

Som for å minne meg på at dette potensialet definitivt er tilstede, publiserte Glasgows Sunday Mail nettopp en av de tåpeligere sakene jeg har sett på en stund om dette.

Det er som et skrik fra 1980-tallet.

Saken starter med et helt banalt utgangspunkt og blir deretter tolket hysterisk, både av journalist, i religiøse miljøer og av nettverket rundt «ritual abuse»:

SATANISTS are recruiting members in Scotland through an online classifieds site.

Nærmere bestemt forteller den etter reportasjen å dømme laveyanske gruppen at de «get together for discussion, food, drink, and ritual.»

Hvilket får avisen til å gå av skaftet:

The devil worshippers, who preach from Anton LaVey’s Satanic Bible, hold regular meetings involving ritualistic sacrifice.

Det å møtes med likesinnede for diskusjoner over et måltid, og kanskje foreta ritualer om folk er interessert, blir til noe ganske annet. Men nå er det nokså kjedelige med satanister at de jevnt over hverken dyrker djevelen, preker fra The Satanic Bible, eller bedriver noen form for rituelle ofringer.

Det går likevel alltids an å lage en sak hvor man later som. Man bare finner et uvitende fjols til å si noe, eller man kan forvrenge uttalelsene – det hjelper alltid:

Kevin Carlyon, the High Priest of the White Witches, who practice positive thoughts and earth magic, warned members of the public to steer clear.

He said: «Anyone who joins this group would seriously be in danger of being used as a sacrifice.

«Satanists believe that human or animal blood gives them power and they will stop at nothing to get that.

«These are the type of people who go around slaying animals, horses, rabbits – you name it.»

Nei, folk som setter inn annonser i håp om å treffe likesinnede til diskusjoner og bedre måltid er neppe den typen «satanister» som gjør sånt (de er som regel minst ti år yngre). Og forutsatt en laveyansk innstilling, er det vel knapt mulig å få flere feil enn her: dyreofring er ikke tillatt, man ofrer selvsagt ikke mennesker heller, og kraft skapes jevnt over fra seksuell energi og sinnstilstander, ikke blod.

Det er likevel imponerende hvor mange hekser som klarer å både gjenta og tro på stereotypier som ellers rammer dem selv, så lenge det gjelder satanister.

Og slo det absurde i at en ekstremt hemmelig menneskeofrende satanistsekt (som er så mektig at den kan skjule alle spor) skulle måtte annonsere etter medlemmer virkelig ingen?

Det er ikke helt måte på hvor mye demonologisk folklore avisen klarer å slynge ut av seg. Sannelig får vi ikke også det gode gamle hesteskamferings-motivet:

Scotland has had problems with Satanists in the past. They were blamed for a spate of horse slayings at the time of the summer solstice last year.

«They were blamed for» er latmannsjournalist-snakk for «det gikk rykter om, men det finnes ingen dømte og ingen bevis». Hvilket er gammelt nytt fra den gang jeg fulgte med på den slags folklore.

Men det jeg altså, midt oppi hele dette vaset finner mest interessant er følgende kildebruk:

Laurie Matthew, who set up the Ritual Abuse Network Scotland, insisted police should be keeping a close eye on the group to prevent anything illegal happening.

She said: «We have counselled a lot of people – many more than you’d think – who have been affected by Satanic ritual.»

Jeg tviler ikke på at det finnes nok hodeløse terapeuter og sterke nok nettverk til at RANS har mange å snakke med. Eller at de synes det er en god idé å overvåke en løselig sammensatt «gruppe» de ikke kan noe om, i frykt og håp om at de har noe med mytologien deres å gjøre.

Det jeg synes er mest interessant er at en journalist i 2009 finner det helt naturlig å gå til den slags gruppe for informasjon. Og ikke har et kritisk ord til den. Forrige gang vi så slikt, gikk det riktig galt for riktig mange.

Hukommelsen er kort, og mediehukommelsen tidvis enda mer kortvarig. Langt rekker heller ikke evnen til kritisk eller engang logisk tenkning her. Heldigvis har avisen lesere som kan langt bedre enn noen av de involverte, uten at det nødvendigvis får noen konsekvenser…

(Takk til Amina Lap for tips.)