På fortvilelsens marked er det mange selgere av håpet. Det er ikke alltid like billig. Når de døde tier sitter pårørende igjen med kredittkortgjeld.

Av Christopher D. Norderhaug

For en liten tid tilbake skrev Asbjørn Dyrendal et innlegg med overskriften [url=http://skepsis.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=1622]De døde tier (pengene taler)[/url]. Han tok blant annet opp temaet om ”dødekontakt”. Det fikk meg til å tenke litt på hva jeg kunne tenke meg at de døde hadde vært opptatt av om de kunne kommunisere med sine nære og kjære.

Noe av det som slo meg var advarsler. Advarsler mot dårlige valg du bør unngå i livet.

”Klarsynte”, som moderne medier ofte kaller seg, kommer ofte med noen vage advarsler når de ”prater med de døde”. De forteller unge menn at de ikke skal kjøre for fort, eller de ber kvinner midt i trettiårene om å ta vare på familien sin. Klarsynet strekker seg ikke til advarsler om livsstil som kan ta livet ditt eller en konkret arvelig sykdom. Så spesifikk kunnskap finnes ikke på den andre siden.

En annen ting vi ikke hører om fra den andre siden er de avdøde som har etterlatt seg flere tusen i gjeld etter å ha forsøkt dyr, men virkningsløs alternativbehandling som siste utvei.

Hvert år dør ca. 10 000 mennesker av kreft i Norge. Kreft er den vanligste dødsårsaken etter hjerte og karsykdommer (Kreftregisteret, 2011, s. 9). Døden er skremmende, både for pårørende og den som rammes. Dødsangst er dessverre god butikk. Det er et marked både innenfor og utenfor etablert medisin som setter en prislapp på håp. Men selger man noe [i]realistisk[/i] håp om det ikke finnes noe dokumentasjon på at behandlingen hjelper?

Noen ganger kan det som selges som håp i virkeligheten forverre tilstanden til den berørte. Gurkemeie har i enkelte alternativmiljøer blitt frontet som en naturlig medisin mot kreft. En grundigere gjennomgang av gurkemeie viste at det kan motvirke effekten av cellegift (Somasundaram et.al, 2002). Vitaminindustrien har fått millioner til å adoptere en idé om ”antioksidanter” som forebyggende for det meste og en kur for mye. Forsøk med betakarotener har imidlertid vist nulleffekt som forebygging og antydet heller [i]økt[/i] risiko for kreft for noen. I et nytt forsøk med bruk av bl.a. vitamin E fikk tilskudd svulster til å vokse raskere hos mus (Ledford, 2014).

Pålitelig kunnskap vokser langsomt, fortvilelse fort. Og der fortvilelsen rår, dukker det opp tilbud. Noen ganger drevet av idealisme, andre ganger renere profittbegjær, alltid uten pålitelig kunnskap. Hvem er der for å hjelpe med å takle en situasjon, og hvem er der for å støvsuge lommeboken til en som kanskje har begrenset tid igjen å leve?

Dette er noe vi i Foreningen Skepsis tar på alvor. Derfor har forbrukergruppen i Skepsis bestemt seg for at i året 2014, skal vi holde fokus på dem som kommer med løfter eller påstander om dokumentert effekt mot kreft! Det betyr ikke at vi legger annet arbeid på hylla, men at vi har et hovedfokus på nettopp denne sykdomsgruppen.

#Men er det så farlig da?
Alternativ behandling er sjelden farlig.

Noen ganger trenger vi alternativbehandlerne også. De dekker ofte et gap i det offentlige helsevesenet som handler om tid. Tiden til å prate og være til stede som et medmenneske, terapeut eller behandler.

Vi i Skepsis er ikke ute etter å ”ta” bransjen eller vanlige, anstendige aktører. Vi er opptatt av at folk skal være opplyst om den faktiske dokumentasjonen til produktet eller behandlingen de blir tilbudt eller oppsøker. Vi er opptatt av å opplyse folk om deres rettigheter og vi er opptatt av at man ikke skal risikere å bli utsatt for lureri. Og vi er opptatt av at de instansene fra det offentlige som allerede er der for å beskytte deg mot lureri, får de ressursene de trenger for å kunne sørge for at lovene vi har blir opprettholdt.

For det er trist, om man i livets siste fase, blir utsatt for noen som kun hjelper til med å tømme sparekontoen, og lar barn, ektefelle eller livspartner sitte igjen med kredittkortregningen.

[b]Litteratur[/b]
S.Somasundaram, N.A. Edmund, D.T. Moore, G.W. Small, Y.Y. Shi, R. Z Orlowski, 2002, [i]Dietary Curcumin Inhibits Chemotherapy-induced Apoptosis in Models of Human Breast Cancer[/i] Hentet fra: http://cancerres.aacrjournals.org/content/62/13/3868.long

H.Ledford, 2014, [i]Antioxidants speed cancer in mice[/i] Hentet fra: http://www.nature.com/news/antioxidants-speed-cancer-in-mice-1.14606

Kreftregisteret, 2011, [i]Cancer in Norway[/i] Hentet fra: http://www.kreftregisteret.no/Global/Cancer%20in%20Norway/2011/cin2011_with_special_issue-NORDCAN.pdf