Skeptikere nyter gjerne de gode ting i livet. Inkludert kaffe, øl, maltwhisky og sjokolade. Ikke nødvendigvis i den rekkefølgen. Men det medfører at sjokoladeentusiast og gjesteblogger Karsten Eig har noen pauli ord å meddele om «Bergene Melk: Helt Naturlig:»

Nidar lanserte for en tid siden melkesjokoladen Bergene Melk, som de hevder er den første helt naturlige melkesjokoladen på det norske markedet, og uten kunstige tilsetningstoffer. For en som har samme forhold til sjokolade som avisenes vinspaltister har til vin – og er minst like snobbete på området – er Nidars reklame et stjerneeksempel på hvordan begreper som «naturlig» brukes som bullshit overfor forbrukere som ikke har kunnskapen til å skille klinten fra hveten.

For hva er nå en naturlig sjokolade?

Bergene Melk er ikke økologisk. Diskusjonen om hvorvidt økologiske varer faktisk er bedre enn andre kan tas en annen gang, men mange forbrukere ville nok forvente at en ”helt naturlig” sjokolade var økologisk. Men det er den altså ikke

Det som gjør Nidars sjokolade «helt naturlig» er at de bruker ekte vanilje som smakstilsetning, i stedet for kjemisk fremstilt vanillin. Resten er kakao, sukker og melk som i alle andre sjokolader. Det de ikke nevner i reklamen er at vanillin er den kjemiske hovedbestanddelen og viktigste smaksgiveren også i ekte , naturlig vanilje. Som pasjonert sjokoholiker er jeg enig i at ekte vanilje smaker best – men forskjellen skyldes at vanilje også inneholder andre stoffer. Noe spesielt fryktelig og ”kjemisk” er vanillin altså ikke.

Stor ståhei for nesten ingenting der altså.

Men – sjokoladen inneholder også ett stoff til: Lechitin, E322, som brukes som emulgator (for å få sjokoladen til å blande seg skikkelig). Lechitin utvinnes av oljer fra planter som soya (vanligst), raps og solsikke ved hjelp av en kjemisk prosess som involverer heksan – også kjent som en viktig bestanddel i bensin.  Den eneste forskjellen er at lechitin utvinnes, mens vanillin produseres.

En «helt naturlig» sjokolade burde kanskje heller ikke inneholde lechitin? Det krever litt mer arbeid å lage, men mange produsenter gjør det.

Og sjokoladen, hvordan er den?

Smaken er kanskje som der du vet, men Bergene melk er etter min mening som det meste av norsk melkesjokolade: Svært søt (den består av halvparten sukker) og klissete, og smaker tydelig billige kakaobønner. Ikke noe for oss som vet bedre.

For selvsagt finnes det bedre å få tak i. Det er nemlig rett og slett ikke sant når Nidar påstår at dette er den ”første naturlige melkesjokoladen” på det norske markedet. Tar man en tur til nesten en hvilken som helst helsekostbutikk eller delikatessebutikk finner man både mørke og melkesjokolader som både er minst like naturlige – mange er både økologiske og uten lechitin – og mye bedre: de inneholder mindre sukker og er laget med bedre kakaobønner. Valrhona, Domori, Pronatec/Helios og Green&Blacks er alle merker som har levert varer som både er ”mer naturlige” og slår Bergene Melk på smak, og har gjort det lenge.

De selges ikke så mange steder, men det er verdt bryet. Fordi du fortjener det…

Jeg mistenker at Nidar egentlig ikke bryr seg så mye om hvorvidt sjokoladen faktisk er naturlig eller ikke. Det viktigste er at ”naturlig” er in som slagord, og at det selger. Forbrukere flest vet jo ikke så mye som detaljene i sjokoladeproduksjon, så da kan man fint fore dem med bullshit og reklamebuzzwords.

Det er tross alt den naturligste sak av verden i reklamebransjen.