For dem av oss som har hatt gleden av å følge selvgratulerende «i gamle dager ville jeg blitt brent på bål som heks»-innlegg noen år, er det interessant å se hvor kort tid siden «gamle dager» er i stand til å bli, uten at man må krysse landegrenser til områder der heksejaktene fortsatt pågår. Så selv om vi gjør vårt aller beste for å unngå både kongelige høyheter og dem som ikke lenger har slik verdighet her på bloggen (helt sant) blir det akkurat nå vanskelig å unngå en bitteliten tur innom englenes fremste talskvinne i norsk ukepresse.

Vi låner saken fra den kjente forskningsformidler Nettavisens kjendisspalte så følgende må helt sikkert være sant:

Prinsesse Märtha Louise er i Danmark for å lansere sin bok «Møt din skytsengel», og i et rykende ferskt intervju med den danske tv-stasjonen DR forteller hun at hun er glad for at hun lever nå, og ikke i tidligere tider:

– Jeg er glad for at jeg ikke levde for 100 år siden, for da hadde jeg sikkert blitt brent.

Hundre år siden får vi med bittelitt anvendelse av noe svart magi som kalles «subtraksjon» til å bli 1911, og et kjapt blikk i barnas historiebøker (eller var det samfunnsfag) forteller at prinsessens oldefar, Haakon 7., dengang var Norges konge. Og tydeligvis Witchfinder General.

Siden forrige gang har prinsessen klart å flytte heksejaktene enda hundre år frem i tid, så med litt arbeid nå kan vi kanskje se frem til fortellingene fra det brutale 70-tallet?

Uansett: Vi gratulerer.