Noen andre som er regelmessige lesere av David Colquehouns Improbable Science? Det kan gå en tid mellom hvert innlegg, men mini-bloggen er alltid interessant. Og tidligere i uken bragte han en gledelig nyhet: Homøopatiutdanningen som skjemmer ut University of Central Lancashire vil ikke ta opp nye studenter i år. Utmerket, og kudos til ham for […]

Noen andre som er regelmessige lesere av David Colquehouns Improbable Science? Det kan gå en tid mellom hvert innlegg, men mini-bloggen er alltid interessant. Og tidligere i uken bragte han en gledelig nyhet: Homøopatiutdanningen som skjemmer ut University of Central Lancashire vil ikke ta opp nye studenter i år. Utmerket, og kudos til ham for å ha stilt dem skarpe spørsmål de har slitt med å vri seg unna. (Skulle bare mangle at de fikk kritikk – et offentlig universitet som gir ‘scient’-grader i homøopati…)

Men jeg er stygt redd for at han tar feil når han sier at «first major victory in the battle for the integrity of universities seems to have been won». Én ting er at de sliter med å ikke se ut som idioter når de skal forsvare kurset og derfor vrir seg under kritiske spørsmål. Men årsaken som oppgis er så prosaisk som at det ikke har meldt seg nok studenter. Hvilket passer aldeles utmerket med en større negativ trend for akkurat homøopati i England om dagen. (Jeg har rapportert om den før.) Og hvis studentevaueringene har vært så dårlige som universitetet har lagt til grunn – «The university has been very clear that this decision has been taken solely on the grounds of poor educational experience» – er det heller ikke spesielt merkelig at akkurat UCLan sliter spesielt med rekruttering.

Siden finansiering er avhengig av studenter, og et visst tall vanligvis må være oppfylt for å utløse bevilgninger, er det ikke det spor merkelig om de velger å bruke personalet på andre ting. Ledelsen har neppe plutselig oppdaget verdien av vitenskapelig integritet, noe forsøkene på opprette utdanninger innen akupunktur og kinesisk urtemedisin ser ut til å dokumentere. Valget av alliansepartner er heller ikke umiddelbart overbevisende:

Three new degrees are being offered by the university from September in a partnership with the Northern College of Acupuncture. They are a BSc (hons) in acupuncture, an MSc in acupuncture and an MSc in Chinese herbal medicine.

Nok om det. En interessant fortelling om stengingen er det likevel, så kikk innom den oppdaterte historien. Ta deretter turen til An ex-chiropractor speaks out – mens dere husker kontekster som dette).