Det har (mea culpa) vært relativt sett lite aktivitet på bloggen her dette semesteret. Og én av de mange ting travelhet, latskap og annet har fått meg til å synde mot, er et løfte om å si fra til flere om interessante, lokale hendelser her oppe i bartebyen.

Siden noen har klart å minne meg på det, skal jeg i det minste akkurat nå rette på noe av det.

Først ut på listen: Den norske dokumentarfilmen Eksorsisten i det 21. århundre har vakt betydelig og begrunnet oppsikt. Nå kan den «forhåndsses» i full utgave – ikke den noe mer avkortede versjon som kommer til å rulle over TV-skjermen – på Prinsen kinosenter, lørdag 20.oktober klokken 15.

Etter filmen vil lokale filmskapere og en tidligere eksorsist, pater Olav Müller, være tilgjengelige for å svare på spørsmål.

Så til en annen form for esoterikk.

Først og aller mest nærsynt: Min utmerkede Amsterdam-kollega Egil Asprem kommer fra Amsterdam for å gjesteforelese på kurset mitt onsdag 17. og torsdag 18.oktober. Temaene er «esoterisme» og «esoterisme og vitenskap», og forelesningene finner sted på Dragvoll, begge dager 1015-12, henholdsvis på rom D153 og D107.

Det kommer også andre esoterikk-orienterte tema på banen, både i kurset og ellers. Blant de arrangement som virkelig gir en smertefull følelse når jeg ikke kan være tilstede, er Forum Nidrosiae-seminaret Art, Counter-Culture and the Esoteric, der blant annet Gary Lachmann, Carl Abrahamsson og Andrew McKenzie (i tillegg til kollega Jesper Aagaard Petersen) vil delta med spennende ting.

Dette skjer også lørdag 20.oktober og foregår på Nova kurs- og konferansesenter. (Og i motsetning til filmfremvisningen er seminaret i tillegg helt gratis, forteller initiativtager.)

I tillegg til dette vil Terje Emberland snakke om forskningen bak Himmlers Norge på Vitenskapsteoretisk forum den 23.oktober. (Forumet holder normalt til på Antikvariatet, Nedre Bakklandet fra 18-20.)

Kvelden etter skal undertegnede forsøke å si noe halvveis fornuftig om hvor «2012-fenomenet» står nå, på Krambua litt 19-ish. Den som er der litt senere enn null-null vil fortsatt ha tid til å bestille en … kaffe.

Og siden jeg nå først er i gang kan kanskje resten av semesterplanen for kurset mitt legges ut til de interesserte også:

15. (17.10) Egil Asprem: Esoterisme

16. (18.10) Egil Asprem: Esoterisme og vitenskap

17. (24.10) Konspirasjonskultur: Konspirasjonsteori i og som esoterisme.

18. (25.10) Okkultur og 2012

19. (31.10) Jim Lewis: Scientology

20. (1.11) Jim Lewis: Nyere forskning på omvendelse og NRM.

21. (6.11) Satanisme og populærkultur

22. (7.11) Satanisme og selvutvikling

Så er det to «åpne tema» til slutt.