Som vi vel har vært innom er det lenge blitt stilt spørsmål om William Shakespeare skrev det han blir sagt å ha skrevet. De fleste spor er fulgt og oppfatninger dannet, og det er neppe enhver forunt å komme med noe nytt i den debatten. Men fortvil ikke! Det popper opp med nye gåter å løse for dem som vil. Mysterienes tid er ikke over, og skjulte sannheter er endeløse.

For eksempel stilles det nå spørsmål om Stieg Larsson skrev sine bøker. Hvorfor det? Jo:

I en artikkel i fredagens Dagens Nyheter skriver journalisten Anders Hellberg at Stieg Larsson var en mester på research, men en dårlig skribent

Skulle nesten tro forlag hadde språkkonsulenter, hva?

Men det er for kjedelig. Enda kjedeligere enn om det var den arveløse samboeren. Men samboer Eva nekter å ta æren, så da er selvsagt spørsmålet åpent for langt bedre forslag. Hvem kan det ha vært? Francis Bacon er død (eller er han?), så da bør vi lete andre steder. En skjult (inntekts)skatt skjuler seg for den som finner svaret.

Jeg for min del er mest spent på svaret på en annen gåte: hvorfor skriver tre mist syv nordiske aviser om denne ikke-saken samme dag?*

Det er tydeligvis vanskelig å tenke seg at skriving er et håndverk og at man kan bli bedre til det. Og noen Shakespeare var Stieg Larsson ikke.

Personlig morer jeg meg med følgende tankerekke: Ikke bare må altså noen andre ha skrevet bøkene. De bør jo også ha skrevet foredragene og pubfortellingene hans.

Jeg opplevde Stieg Larsson på seminar både som foredragsholder og over et par øl, og han var en aldeles utmerket og engasjerende forteller. (I sin rolle som Expo-redaktør samarbeidet han mye med sin gode venn og Skepsis-grunnlegger Terje Emberland, og vi hadde noen felles seminar.) Han var f.eks. den som introduserte meg til høyreekstrem terrorideologi og -historie i den form man finner i Identity-bevegelsen, på en aldeles storartet fortalt måte.

Sånt blir det ingen gåter av. Så vi får legge på litt grunnløs spekulasjon. For hvem var det som sto nær i samme sammenheng, som kunne stoffet og kan fortelle?

Om Stieg Larsson var en god forteller, så er Terje helt klart bedre. Og med langt sikrere språksans, samme interesse for høyreekstremisme og historie. Og han har også skrevet krim…

(* Utrolig nok har dette også vært tema for debattprogram på radio i dag. Hva er egentlig attraksjonen med vrøvlet?)