Det blir interessante gjesteforelesninger ved NTNU i høst. Og flere av dem er i kurset om «Vestlig samtidsreligion». Siden jeg har fokus på konspirasjonskultur i høst, har jeg fått min gode kollega Øystein Sørensen fra UiO til å forelese over temaet fra boken Den store sammensvergelsen: Konspirasjonsteori-favoritten Illuminatus.

Fredag 2.oktober klokken 10-12 (Dragvoll, auditorium D-13) holder han en gjesteforelesning over bokens tema, fra det historiske Illuminatus og utviklingen av og innen konspirasjonsteorier til bruken av temaet i populærkulturen. Kort sagt: En kort innføring i et stort tema som står sentralt i konspirasjonskulturens nyere vestlige historie.

Og hvem bedre til å gi en slik innføring?

Øystein Sørensen har skrevet en liten haug bøker om forskjellige emner innen (mest) nyere historie. Det går fra norsk idéhistorie og 1905 til norsk høyreradikalisme under 2. verdenskrig, med avstikkere til kontrafaktisk historie og kongelige skandaler. (Den første boken jeg leste av ham var «Hitler eller Quisling? Ideologiske brytninger i Nasjonal Samling 1940-1945», som jeg fant på salg i studietiden. Anbefales.) Alt en fryd å lese.

Det som er mindre kjent for utenforstående er hans brede orientering innenfor samtidig konspirasjonslore av ymse slag, dype kunnskaper om vesentlige felt som tegneserier, og (litt skumlere) hans tette forbindelse til norsk science-fiction miljø.

Hvor som kjent nyere tids illuminerte lærer hjernevask og andre dypt hemmelige teknikker for massekontroll (Fnord). De er dypt infiltrert av erisianere og andre, selvsagt. Det er som med det meste annet uklart hvem som er hva, så vi velger i denne omgang å tro Øystein tilhører «the good guys» – hvem nå det er.

Men en spennende og lærerik forelesning blir det helt sikkert.

Oppdatering
På grunn av sykdom måtte dessverre denne forelesningen utgå! (Hvilket vil si at det ble vanlig undervisning istedet.) Muligens blir den satt opp igjen senere.