Den indiske rasjonalisten Sanal Edamaruku kommer til Norge og skal bla. holde foredrag i forbindelse med skeptikertreff i Oslo og Trondheim. Edamaruku er i eksil fra hjemlandet etter at han ble tiltalt for blasfemi da han avslørte at dryppingen av vann fra et krusifiks i en kirke i Mumbai ikke var et mirakel. I dag oppholder han seg i Finland, men er altså nå i Norge.

Edamaruku kan oppleves i Oslo 9. eller 13. mars, 14. mars kommer han til Trondheim.

Oslo 9. mars:

Møtet i Oslo sammenfaller med Skepsis sitt årsmøte tidligere på dagen.

Sanal Edamaruku er grunnlegger av Rationalist International og president i Indian Rationalist Assiciation. Mest kjent har han kanskje blitt de senere år for å være den indiske skeptikeren som  lot en guru prøve å drepe ham med svart magi på direktesendt tv, og som avslørte den naturlige forklaringen på vannet som dryppet fra et krusifiks i en kirke. For sistnevnte ble han anmeldt for brudd på de indiske blasfemilovene(!), og han lever for tiden i landflyktighet for å unngå risiko for fengsling i hjemlandet. Alt for å prøve å innføre litt rasjonalitet og kritisk tenkning i samfunnet han er en del av.

Landflyktighet kan brukes til så mangt, og Edamaruku har brukt den til å legge ut på foredragsturné i Europa. Nå er vi så heldige å få besøk av ham til Skeptikere på puben i Oslo! Møt opp på Samfunnet Bislett i Pilestredet fra kl. 18. Nærmere detaljer for når foredraget begynner, og et sammendrag av det han vil snakke om, kommer snart.

Oslo 13. mars

Dette er et Dobbeltmøte med Terje Bongard og Sanal Edamaruku på Humanismens hus i St. Olavs gate 27 i Oslo kl. 18.00-22.00.

Klokken 2000 er det klart for den indiske rasjonalisten Sanal Edamaruku. Han arbeider mot overtro og for kritisk tenkning i India. Les mer i Fritanke.no. Møtet arrangeres i samarbeid med Human-Etisk Forbunds aksjon Ingen liker å bli lurt.


Mer om våre åpne temamøter

Siden HEF flyttet inn i Humanismens Hus i 1993, har Oslo og Akershus fylkeslag arrangert åpne debattmøter på onsdager. Dette er en arena for å ta opp aktuelle etiske problemstillinger.

Trondheim 14. mars (facebooklenke)

Skeptikere på puben, i samarbeid med Skepsis Norge og Human-Etisk Forbund, har gleden av å invitere til foredrag med Sanal Edamaruku, på Nova konferansesenter, møterom Europa 22, start kl. 1800. Edamaruku vil snakke om religiøsitet og rasjonalismens kår i India.

Edamaruku er grunnleggeren av Rationalist International og lederen for Indian Rationalist Association. Han er blant annet kjent for for å undersøke påståtte mirakler ved den katolske kirken i India, og for å ha blitt forsøkt tatt livet av med tantrisk magi, live på Indisk fjernsyn. Som følge av dette ble han anmeldt for blasfemi av katolske menigheter i Mumbai. Sanal Edamaruku står nå tiltalt for å “med overlegg ha såret religiøse følelser og ha utført ondsinnede handlinger med intensjon om å opprøre religiøse holdninger». Dette er straffbart etter de indiske blasfemilovene. Det har ikke blitt utstedt noen arrestordre på Edamaruku, men på grunn av sakens stilling kan politiet arrestere ham når som helst.

For tiden turnerer Edamaruku Europa for å snakke om ytringsfrihet og blasfemilovgivninger.

Etter foredraget blir det skeptikertreff på Olavs Pub, med mulighet til å diskutere foredraget, vitenskap og skepsis.

Les den indiske avisen ‘The Hindu’ sin kronikk om Edamaruku – ‘India’s god laws fail the test of reason’