Det skjer mye rart om dagen. Noe gøy i Trondheim og noe ikke fullt så gøy i andre deler av landet. Der har enkelte den tvilsomme ære av å bli besøkt av verdensmester i doktorgrader pr postoppkrav, mirakel-«doktor» Robert Young (se bl.a. her og her).

De heldige kan dermed sikkert få (mer) kursing i fantasiversjoner av medisin til bruk på naive betalingsdyktige. Andre kommer snart til å få meldinger om dyre kurer for alt som ikke feiler dem og deres. Noen riktig uheldige vil få like fantasifulle forslag til (ikke-)behandling for eksisterende tilstander.

Det har ingenting med italienske domstoler å gjøre. Jeg hadde nær sagt dessverre. Isteden har de (ifølge pressen) utmerket seg ved å gjøre ting de ikke burde.

Forskning har skapt en god del kunnskap om jordskjelv. Dessverre er det ennå et godt stykke igjen til at vi kan vite noe eksakt om når et jordskjelv vil ramme en region vi har gode grunner til å tro at er i fare for (enda) et jordskjelv.

Det synes i følge Aftenposten og internasjonale media ikke italiensk rettsvesen noe som helst om. Tvertimot mener de visst at det er seismologenes plikt å vite den slags, i den grad at det er forbundet med straffeansvar å ikke både vite og varsle:

Seks jordskjelveksperter og en tjenestemann er i dag dømt til seks års fengsel for ikke å ha varslet om jordskjelvet som rammet Italia i 2009. 309 mennesker omkom.

Retten i L’Aquila i Italia dømte i dag de syv til seks års fengsel for uforstand i tjenesten. De syv er medlemmer av Den nasjonale komiteen for varsling og forebygging av katastrofer.

Jeg liker omtalen i Christian Science Monitor, med den talende tittelen: Earthquake predictions and a triumph of scientific illiteracy in an Italian court.

Første setning slår an tonen:

Rarely since a Catholic inquisition in Rome condemned Galileo Galilei to spend the remainder of his days under house arrest for the heresy of teaching that the Earth revolves around the sun, has an Italian court been so wrong about science.

Vi lar de litt kompliserte historiske detaljene ligge og nøyer oss med å si at artikkelen er et skarpt og klart forsvar for vitenskap i møte med en ifølge rapportene absurd dom.

Det er ennå tid til å omgjøre dommen. Den er anket høyere opp i systemet. [Gunnar Tjomlid viser i kommentar under informasjon som antyder at dommen kanskje mer bør tolkes som et tilfelle av «gjør ting man kanskje ikke bør» enn «ting man ikke kan». Les lenken hans.]

Men for å gjøre vondt verre rapporterer VG at

Bruk av mobiltelefon kan forårsake hjernesvulst. Det slår italiensk høyesterett fast.

Siden ingen pålitelige kilder har kunnet fastslå noe slikt med basis i forskning, er det jo betryggende at vi har italienske jurister til å avgjøre saken for oss.

Nå viser det seg at de ikke har avgjort saken helt alene. The Atlantic kan fortelle at

The decision in Italy was largely based on the research of Swedish cancer specialist Lennart Hardell

Litt «svenskealarm» fra en «svensk mästare i cancerlarm» hjalp godt.

Det er godt å vite at italiensk rett vet å sette pris på passende vitenskap, og så til de grader har innsikt i og oversikt over forhold mer jordiske forskere ikke helt klarer å få tak på. Betryggende.

Eller kanskje ikke. Spesielt ikke hvis du er seismolog helt uten krystallkule.

(Via media, forumet og blant annet 4brooker som lover å følge opp Youngs visitt enda mer.)