Var det ikke det vi visste, særlig i et OL-år? Mens media forøvrig stadig slår frempå med at det egentlig var araberne som skapte renessansen, er det nå klart at det i stedet var kineserne. Det hele ble satt i gang da den store kinesiske flåten ankom Firenze i 1434. Selv om altså innbyggerne var […]

Var det ikke det vi visste, særlig i et OL-år?

Mens media forøvrig stadig slår frempå med at det egentlig var araberne som skapte renessansen, er det nå klart at det i stedet var kineserne.

Det hele ble satt i gang da den store kinesiske flåten ankom Firenze i 1434.

Selv om altså innbyggerne var så lite høflige at de må ha stått med ryggen til. I hvertfall er det ingen som i ettertid vil innrømme å ha fått besøk av en slik flåte.


Men mangelen på historiske kilder forhindrer ikke den stadig rikere forfatteren av 1421 (om hvordan kineserne oppdaget Amerika) å følge opp med årets aktuelle årstall som altså viser seg å være 1434.

Så får vi bære over med den lille detaljen at det mangler fnugg av bevis. Og det fra ikke en direkte ellers lite bevitnet periode.

Ettersom renessansen per definisjon ikke kan forklares i særlig grad ut fra indre europeiske forhold (i tillegg til at Europa jo var et kristent orientert område og den type kultur kan jo ikke på noen måter fremme noe slik som kunst og vitenskap), er selvsagt enhver annen forklaring mer sannsynlig.

Dermed har vi også forklaringen på de tidligere tilløpene til små og store renessanser i århundrene før (middelalderen bestod i perioder ikke av stort annet), enten vi snakker om under Karl den store på 800-tallet, Ottoene på 900-tallet, i Frankrike på 1100-tallet, eller i Firenze fra 1300-tallet (i 1434 var den til da seneste renessansen i full gang).

Det er rett og slett bare rutetabellen for Kinaferjen.