Etter noen hyggelige timer i sofaen har jeg fått lest ferdig Trick or Treatment, og ved anledning skal jeg si litt kort om boken også. Det er den verdt. Men akkurat nå tenkte jeg å bare ta fatt i en liten bit jeg ikke har vært klar over tidligere: En tilbøyelighet til anti-vaksinasjonsholdninger blant kiropraktorer. […]

Etter noen hyggelige timer i sofaen har jeg fått lest ferdig Trick or Treatment, og ved anledning skal jeg si litt kort om boken også. Det er den verdt. Men akkurat nå tenkte jeg å bare ta fatt i en liten bit jeg ikke har vært klar over tidligere: En tilbøyelighet til anti-vaksinasjonsholdninger blant kiropraktorer.

På side 185 skriver Ernst og Singh at bare 25% av kiropraktorer i en (bitteliten) undersøkelse foretatt av Ernst anbefalte vaksinasjon av barn, og at «it is clear that the vast majority of chiropractors will discourage immunization.» Det var etter at seks respondenter trakk seg bare 16 i undersøkelsen, så det kunne kanskje vært tilfeldig. Men en undersøkelse fra 1998 viser noe lignende:

A 1998 survey of chiropractors in the Boston area found that 30% reported actively recommended immunization, 7% reported recommending against immunization, and the rest (63%) reported that they did not make any recommendations or that they educated parents to allow them to make informed decisions [3]. However, the way they «educated» parents was not specified.

Det kom som en liten overraskelse på meg, men det burde det kanskje ikke ha gjort, tatt i betraktning den bisarre sykdomsteorien bak klassisk kiropraktikk. Der har som kjent bakterier og annet ingen videre betydning – det er ryggen som teller.

«Mixers» – kiropraktorer som forholder seg mer til medisin og mindre til Palmers sekteriske lære – har sannsynligvis et mindre problematisk forhold til vaksinasjon. Derimot viser et kjapt søk at anti-vaksinasjonslære hører med til kiropraktikkens historie og tidlige lære, slik at mer «ortodokse» kiropraktorer bare følger en tradisjon.

Man kan lese mer og interessant om dette i blant annet en artikkel fra Pediatrics med det klingende navnet Chiropractors and Vaccination: A Historical Perspective. Her gis en oversikt over historikk, koblet med undersøkelse av holdninger blant amerikanske kiropraktorer.

Selv i Canada, der kiropraktororganisasjonen er positivt innstilt til vaksinasjon, kan man se noe bekymringsfullt i det at kiropraktikkstudenter blir gradvis mer negative til vaksinasjon gjennom studiet.

Spørsmålet er: Hvordan står det egentlig til med holdninger i Norge?